Majonéza Hellmann´s slaví už 100 let | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Majonéza Hellmann´s slaví už 100 let

30. 11. 2012

Češi mají o tom, jak má vypadat vánoční večeře, jasno. Jak ukázal průzkum značky Hellmann´s, 96 % Čechů si představuje řízek a bramborový salát. Vánoce bez bramborového salátu nemůže mít dokonce 99 % českých domácností. A do salátu dávají majonézu, nejčastěji Hellmann´s. Vyzkoušejte náš recept. Ostatně letos slaví Hellmann´s už rovných 100 let od svého vstupu na světový trh, u nás se tato značka objevila v roce 1992.

Jak vznikla majonéza?

Dnes majonézu vnímáme jako běžnou výbavu našich ledniček, málokdo ale ví, že vznikla v podstatě omylem. V roce 1756 porazil francouzský vévoda Richelieu u Port Mahonu britské vojsko a nechal vystrojit hostinu. Šéfkuchař chtěl připravit studenou omáčku ze smetany a vajec, neměl ale smetanu, proto ji nahradil olivovým olejem. Omáčka, která vznikla, byla pojmenována „mahonéza“ a zachutnala všem natolik, že se rozšířila i do okolních zemí.

Tradiční rodinný recept

Majonéza pana Hellmanna byla pak uvedena na trh ve Spojených státech pod názvem Hellmann´s Blue Ribbon Mayonnaise již v roce 1912. Své příznivce si majonéza získala především díky tradičnímu rodinnému receptu. Původně byla balena do dřevěných misek, stejně jako máslo, a aby se odlišila, převazovali ji modrou stuhou. Tak vzniklo dnes už známé logo značky Hellmann´s. Postupem času popularita Hellmannovy majonézy stoupala, a proto svou výrobu rozšířil ještě o tatarskou omáčku. 

  • Portfolio produktů značky Hellmann´s se stále rozrůstá. Přibyly salátové dressingy, kečup a hořčice. I majonéza Hellmann´s pos­tupuje stále dopředu, a to díky vývojovému středisku, které na základě spotřebitelských průzkumů připravuje neustálé inovace. Suroviny jsou velmi pečlivě vybírány a ve spojitosti s moderní technologií je vysoká kvalita standardem značky.

Bramborový salát

Ingredience: brambory uvařené ve slupce (5 lžic), majonéza Hellmann´s (6–8 lžic), velké uvařené mrkve (5 ks), uvařená vajíčka (2 ks), nadrobno nakrájené nakládané okurky (10 ks), mražený hrášek (1 sáček), libová šunka (500 g), lák z okurek (5 lžic), hořčice Hellmann´s (5 lžic), špetka soli a pepře

Postup:

Brambory, mrkev, salám, vejce a okurky nadrobno nakrájíme (stačí na velikost mřížkového kolečka). Doplníme další ingredience a dobře promícháme. Necháme v chladu uležet do druhého dne.


publikováno: 30. 11. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: historie, lahůdky, nákupy, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+