Malá Amerika ve vaší kuchyni | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Malá Amerika ve vaší kuchyni

24. 8. 2018

Objevení Ameriky s sebou přineslo i nečekaný objev v kulinářství, a to červené chilli papričky. Díky své výrazné chuti jsou neodmyslitelnou přísadou mnohých jídel. Původcem pálivé chuti je látka kapsaicin, která napomáhá snižovat cholesterol, paradoxně však slouží i jako úleva proti bolesti. Někteří věří, že pikantní jídla napomáhají k delšímu životu a mladistvému vzhledu. Přinášíme vám pár tipů, jak touto ingrediencí omladit i vaší kuchyň a objevit malou Ameriku v jídlech, který rychle u nás zdomácněla.

Chilli jam

Ingredience: 10 červených paprik – ne kapie, 10 chilli papriček červených (štiplavost je na vás), 2× 400g plechovky rajčat, 500 g cukru (tip muscovado), 1 menší zázvor, 1 hlávku česneku

Postup:

Do food procesoru vložíme papričky, zázvor, česnek a najemno posekáme. Pokud nemáte food procesor, všechno nakrájejte najemno. Přemístíme do hrnce se širokým dnem, přidejte cukr a rajčata. Pomalu vařte přibližně hodinu a půl do zhoustnutí. Průběžně míchejte, aby se nepřipálil. Okořeníme, přidáme nať a podáváme.

Chilly Con Carne

Chilly Con Carne je jednou z texaských specialit. Toto jídlo je velmi jednoduché na přípravu, avšak chuťově velmi vyvážené a výrazné. Hlavní přísadou jsou chilli papričky. Jako přílohu doporučujeme zvolit bílý chléb, anebo kukuřičnou tortillu.

Ingredience (na 2 porce): 300g mletého hovězího masa, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 plechovka krájených rajčat, 1 plechovka červených fazolí, ½ plechovky kukuřice, 1 lžička uzené papriky, ½ lžička mletého kmínu, olej, sůl. koření

Postup:

V nerezové pánvi rozehřejte olej, na kterém necháte zpěnit cibulku. Po chvilce přidejte prolisovaný česnek, na kousky nakrájenou červenou papriku, lžičku uzené papriky, chilli papričku a mletý kmín. Všechno nechte restovat cca 5 minut. Přidejte hovězí maso a zprudka opečte z obou stran. Jak bude maso upečené, smíchejte rajčata, sůl a koření. Směs necháme vařit cca 20 minut. Nakonec vmíchejte červené fazole a kukuřici. Před podáváním můžete do chilli vmíchat lžičku smetany anebo bílého jogurtu.

  • Recept připravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša.“ Víc receptů najdete na blog.kitchaina­id.cz.

Kuřecí Enchiladas

Ingredience (4 porce): 350 g nakrájeného vařeného kuřete, 225 g nastrouhaného mexického sýra, 225 g změknutého krémového sýra, ½ hrnečku rajčatové salsy, 2 lžičky limetkový šťávy, 1 lžíce granulovaného česneku, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky mleté chilly papričky, 2 lžičky soli, 1 lžička drcené červené papriky, 4 tortilly, 115 g sušených rajčat, 35 g mladé cibulky, 14 g kmínu,

Postup:

Kuře vložte do mixéru a míchejte 1 minutu. Přidejte strouhaný sýr, krémový sýr, rajčatovou salsu, limetkovou šťávu, česnek, kmín, mletou chilly papričku, sůl, drcenou červenou papriku. Míchejte po dobu jedné minuty. Tortilly zabalené v papírové utěrce zahřejte v mikrovlnné troubě na 30 sekund. Následně je přemístěte na čistou pracovní plochu. Směs s kuřecím masem rovnoměrně rozetřete po tortille a vytvořte pevnou rolku. Stejný přístup opakujte i s ostatními tortillami. Následně je vložte do potravinové folie a uchovávejte v chladu nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc. Před servírováním rolky rozbalte a odřežte asi 2 cm od každého konce. Potom plátky pokrájejte na menší kousky a ozdobte zelenou paprikou, rajčaty a koriandrem.

  • Více receptů najdete na stránce kitchainaid.com nebo na blog.kitchanaid.cz.

publikováno: 24. 8. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, vaříme, večeře, vegetarián

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+