Máte rádi mléko? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Máte rádi mléko?

31. 5. 2019

V červnu si připomínáme celou řadu významných dnů, například Světový den větru, hrdosti nebo oceánů. Věděli jste ale, že na první den v tomto letním měsíci připadají hned tři výročí? Kromě známého Mezinárodního dne dětí, mají svých čtyřiadvacet hodin také rodiče nebo právě mléko. Oslavíte ho letos přípitkem?

Svátek má mléko a slaví i děti

Tato potravina má své datum v kalendáři už od roku 1957, dříve se jeho význam připomínal každé čtvrté květnové úterý. Světová zdravotnická organizace (WHO) se ale rozhodla spojit den mléka se svátkem dětí zejména kvůli tomu, aby zamezila šířícím se pověrám o jeho škodlivosti a zároveň zdůraznila důležitost pro mladý organismus.

Není mléko, jako mléko

Pokud se letos rozhodnete vzdát hold této potravině a nalijete si sklenici, zkuste se zaměřit na kvalitu. Sáhnete-li po mléku s označením bio, dopřejete si to nejlepší, co můžete. Biomléko obsahuje až o 68 % více zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin, minimum zbytkových pesticidů i antibiotik a až třikrát více kyseliny linolové, která má protirakovinné účinky. Poptávka se u nás zvyšuje nejen po mléku z ekologického zemědělství, ale také po lokálních mléčných produktech v bio kvalitě. Zkuste proto příště pro čerstvé mléko vyrazit na biofarmu. Na výběr dnes máte z mnoha desítek bio farem, které produkují bio mléko a prodávají ho přímo svým zákazníkům. Kromě farem je možné mléčné bio výrobky zakoupit i v běžné maloobchodní síti, kde jsou již k dostání v široké škále.

Krávy na pastvě

Ekologické zemědělství navíc zvířatům zaručuje bezvadné podmínky k životu. „Dojnice chované v ekologických chovech tráví většinu času na pastvě a v případě ustájení musí mít dostatek místa k pohybu a možnost výběhu. Jsou respektovány potřeby zvířat, krávy mají možnost žít v téměř přirozených podmínkách a tento přístup vede k prevenci nemocí,“ popisuje podobu bio chovu Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Tak do dna a na zdraví!


publikováno: 31. 5. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: mléko

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+