Myslete v horkých letních dnech na pravidelné doplňování tekutin! | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Myslete v horkých letních dnech na pravidelné doplňování tekutin!

14. 8. 2020

Špatný pitný režim je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) možnou příčinou až 6 % všech nemocí, a to nejen z důvodu nevhodné volby tekutin, ale také z jejich nedostatečného příjmu. „Nedostatek vody, tzv. dehydratace organismu, může být příčinou bolesti hlavy, únavy a ztráty koncentrace. Proto je obzvlášť během letních měsíců důležité myslet na pravidelný příjem správných nápojů,“ vysvětluje Ivana Kabelková, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan, která upozorňuje, že voda odchází z našeho těla během dne nepřetržitě. Jen na běžný provoz lidského těla při průměrných teplotách je potřeba cca 2,5 litru vody. Je však třeba si uvědomit, že se nároky na tekutiny liší den ode dne a jsou ovlivněny mnoha faktory. Proto je důležité vždy přizpůsobit příjem tekutin aktuálním potřebám.

Kdž málo pijete

„I když si to člověk neuvědomuje, jenom dýcháním odejde denně přibližně 700 ml tekutin, kůží pak 750 ml. A až 1,5 l vyloučíme v podobě moči,“ upozorňuje Kabelková s tím, že v extrémních teplotách můžeme denně tímto způsobem ztratit až 5 litrů tekutin, protože se člověk více potí. „Tím se zvyšují i požadavky na doplňování tekutin, které zabrání přehřátí organismu (úpalu), ale i bolestem hlavy nebo únavě z horka,“ doplňuje výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.

Vedle zmíněných obtíží může ale nedostatek tekutin a jejich špatné složení působit bolesti v oblasti ledvin, zapříčinit žaludeční a střevní potíže, ale i způsobit problémy s cévami a krevním oběhem celkově. Výjimkou nejsou ani problémy se svaly a klouby. Pocení způsobuje tzv. houstnutí krve, které má za následek zpomalení krevního oběhu. Právě to vyvolává všechny příznaky únavy, podrážděnost a nechutenství a nevolnosti.

Nejvhodnější nápoje pro správný pitný režim

Základem pitného režimu by měla být čístá voda, kterou je možné doplnit vodou minerální a také vlažnými neslazenými čaji. Pro sportovce je dobré také volit vhodné iontové nápoje, protože při zvýšené fyzické zátěži je dobré kombinovat vodu s takovými nápoji, které doplňují minerální látky vyloučené potem (sodík, draslík).

Jak a co během dne pít a dodržovat tak správný pitný režim?

• Pramenitá voda pochází z chráněného podzemního zdroje. Obsah dusičnanů nesmí překročit 25 mg/litr a celkový obsah minerálních látek může být nejvýše 1000 mg/litr, tedy stejně jako u klasické pitné vody.

• Přírodní minerální voda slabě a středně mineralizovaná má prokazatelné fyziologické účinky na lidský organismus. Tento typ vody je vhodný pro každodenní pití bez rozlišení věku a zdravotního stavu a pro ty, kteří nemusí svou spotřebu nijak omezovat v čase ani v množství. Obsah rozpuštěných pevných látek je do 1000 mg/litr.

• Silně mineralizované vody mají obsah rozpuštěných pevných látek v rozmezí 1500 – 5000 mg/litr a jsou vhodné při velké zátěži, v letním období nebo při sportu, kdy je třeba tělu dodat nejen tekutiny, ale i dostatek minerálních látek.

• Iontové nápoje obsahují směs jednoduchých cukrů, tedy lehce stravitelných zdrojů energie. Mohou být obohaceny i o řadu účinných látek. Podle koncentrace minerálů se pak dělí na hypotonické, izotonické a hypertonické, z nichž každý je vhodný na jinou sportovní aktivitu. Iontové nápoje dělíme i podle obsahu energie a objemu sacharidů na rehydratační, rehydratačně-energetické a energetické.

Tip na domácí ledový čaj

Vyzkoušejte doma ledový čaj podle výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan, Ivany Kabelkové: „Jedna sklenice o objemu 250 ml v sobě váže energií pouhých 9,7 kcal a obsahuje 2 g sacharidů.“

Budete potřebovat 1 sáček černého čaje, 1 malou lžičku čekankového sirupu, šťávu z jednoho pomeranče či citronu, čerstvou mátu dle libosti, 1 pomeranč nebo jablko nakrájené na drobné kousky, led a 2 litry vody.

Uvařte černý čaj a rozmíchejte v něm lžičku čekankového sirupu. Přidejte lístky máty a nechte vše pečlivě vychladit. Poté přelijte do většího džbánu, doplňte pomerančovou a citronovou šťávou a nakrájeným ovocem. Dosypte kostky ledu, ozdobte zbytkem máty a máte hotovo!


publikováno: 14. 8. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dehydratace, nápoje

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+