Napečte nebesky dobré sušenky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Napečte nebesky dobré sušenky

14. 12. 2017

„Mandlové máslové sušenky jsou velice jednoduché na přípravu, chutnají skvěle a vydrží stejně dobré až dva měsíce. Hodí se na vánoční stůl a hezky zabalené klidně i jako dárek,“ doporučuje Sabina Kmecová z restaurace Nebespán v Kašperských Horách, která recept připravila.

Suroviny: Na 100 sušenek o průměru cca 5 cm (nebojte, vydrží křupavé celý měsíc!), 580 g hladké mouky, 620 g polohrubé mouky, 350 g jemně mleté mandlové mouky (nejvýhodněji objednáte v potřebách pro cukráře a pekaře), 4 kapky mandlového aroma (mají ve všech větších obchodech), 600 g másla, 350 g třtinového cukru, 450 g cukru krupice, 5 žloutků, 5 celých vajec, 1 lžička prášku na pečení, vanilka z 1 celého lusku

Postup:

  1. V robotu vyšlehejte žloutky, vejce a cukr do hladké pěny.
  2. Poté postupně zapracovávejte měkké máslo (ne tekuté), mandlové aroma a mandlovou mouku.
  3. Smíchejte oba druhy mouky s práškem na pečení s vanilkou a postupně přidávejte ke směsi.
  4. Hotové těsto nechte přikryté odpočinout jednu hodinu v lednici, poté jej vyndejte a nechte odpočívat ještě 30 minut při pokojové teplotě.
  5. Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na tloušťku cca 4–5 mm a vykrájejte kulaté

sušenky.

6. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 6–7 minut při teplotě 190 stupňů.

7. Nechte vychladnout cca 10 minut, poté sundejte z plechu a nechte úplně vychladnout.

Tip Nebespánu: Sušenky můžete uchovávat po dobu až 2 měsíců například v plechové krabici na sušenky, ale nedávejte je do lednice.

Nebespán v Kašperských Horách je útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality z čerstvých regionálních surovin, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Také je to ale první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá. O gastrozážitky se zde postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem. Více na www.nebespan.cz

Text a foto: www.nebespan.cz


publikováno: 14. 12. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: sladkosti, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+