Nastal čas na zvěřinové hody | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Nastal čas na zvěřinové hody

9. 11. 2017

Maso volně žijících zvířat má výraznější chuť než obyčejné vepřové nebo hovězí a má méně tuku. Naopak je díky pestré stravě a pravidelnému pohybu zvěřina nutričně bohatší a obsahuje více bílkovin, minerálů a také třeba vitamin B. Je vhodná i pro dietáře, jen s výjimkou lidí trpících dnou, protože v tomto mase je vysoký obsah purinů. Vyzkoušejte několik zvěřinových receptů.

Daněk se šípkovou omáčkou

Suroviny: 1 kg daňčí kýty, 2 lžíce cukru, 2 lžíce vinného octa, 2 mrkve, 2 petržele, 700 ml hovězího vývaru, 150 ml šlehačky, 200 g špeku, 170 g Extra jamu šípek Hamé sweet, 2 lžíce sádla, polovina celeru, 3 cibule, 50 g másla, 5 kuliček jalovce, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 2 lžičky soli

Postup:

  1. Nejprve si připravíme daňčí maso. Omyjeme ho ve vlažné vodě a osušíme. Polovinu špeku nakrájíme na delší proužky silné půl centimetru a pomocí špikovací jehly maso prošpikujeme. Povrch masa ručně potřeme asi dvěma lžičkami soli.
  2. Všechnu kořenovou zeleninu i cibuli pokrájíme na kostičky. V pekáči rozehřejeme sádlo a necháme na něm nejdřív zesklovatět cibuli. Potom přisypeme i zeleninu a necháme 10–15 minut restovat za občasného zamíchání.
  3. Zeleninový základ posypeme cukrem a necháme ho krátce zkaramelizovat. Přidáme šípkový jam, ocet, vývar a promícháme. Nakonec přidáme kuličky jalovce a celý pepř.
  4. Doprostřed pekáče vložíme prošpikované maso a poklademe ho hoblinkami másla. Překryjeme pokličkou a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C.
  5. Přikryté pečeme hodinu a půl a podle potřeby podléváme vodou. Poté maso odkryjeme a dopečeme ještě půl hodiny. Hotové maso vyjmete a zabalíme ho do alobalu.
  6. Zeleninu propasírujeme přes síto nebo vyjmeme koření a rozmixujeme. Přelijeme do hrnce a přimícháme šlehačku. Přivedeme těsně k bodu varu, ale nenecháme vřít – tomu se říká, že omáčku necháte „táhnout“. Chuť omáčky doladíme solí nebo trochou octa.
  7. Upečené maso nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíkem.

Tagliatelle se srnčím ragú

Suroviny: 400 g mletého srnčího masa, 2 stonky řapíkatého celeru, mrkev, 100 ml vývaru, Boloňská omáčka Otma, 2 lžičky soli, 80 g pancetty, cibule, 100 ml bílého vína, lžíce olivového oleje, 250 g tagliatelle, strouhaný parmazán k podávání

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, řapíkatý celer a mrkev na hrubší plátky.
  2. Pancettu pokrájíme na menší kostky a opečeme na pánvi na olivovém oleji. Přidáme zeleninu a pomalu opékáme 10–15 minut.
  3. Do zeleninového základu rozdrobíme mleté srnčí maso a necháme opéct. Podlijeme bílým vínem a necháme ho téměř vyvařit. Poté zalijeme vývarem a rajčatovou omáčkou. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit.
  4. Maso je potřeba uvařit doměkka. Trvá to minimálně hodinu, ale klidně ho v hrnci necháme dvě hodiny. Občas zamícháme
  5. Tagliatelle uvaříme podle návodu. Do vody na vaření přidáme dvě lžičky soli.
  6. Uvařené těstoviny smícháme s hotovým ragú, rozdělíme na talíře a posypeme strouhaným parmazánem.

Tymiánová kachní prsa na grilu s červeným zelím s brusinkami a krupicové noky

Suroviny:

Maso: 4 kachní prsa, lžíce kachního sádla, 2 lžíce nasekaného tymiánu, čerstvě mletý pepř a sůl dle chuti

Zelí: 2 sklenice červeného zelí Znojmia, 100 ml červeného vína, 2 lžíce sádla, 2 červené cibule, 150 g nakládaných brusinek

Krupicové noky: 500 ml mléka, 80 g másla, lžička soli, 220 g krupice, 2 vejce

Postup:

  1. Červenou cibuli nakrájíme na kostičky a v hlubším kastrolu ji opečeme na rozehřátém sádle. Po asi 5 minutách opékání přidáme zelí, přikryjeme pokličkou a dalších 5 minut dusíme.
  2. Podlijeme červeným vínem a dusíme dalších 5–10 minut. Nakonec přimícháme brusinky a necháme 10 minut prohřát.
  3. Kachní prsa omyjeme a dobře osušíme papírovou utěrkou. Vetřeme do nich nasekaný tymián a poté osolíme a opepříme podle chuti. Připravíme si pánev se žáruvzdornou rukojetí a zapneme troubu na 180 °C.
  4. Na pánvi opečeme maso. Nejprve 5 minut na straně s kůží, potom maso otočíme a osmažíme ho dalších 5 minut i na druhé straně. Necháme ležet na pánvi kůží nahoru, vložíme i s nádobou do rozehřáté trouby a pečeme 10 minut.
  5. Do hrnce nalijeme mléko, osolíme a přidáme k němu máslo. Zahřejeme až téměř k bodu varu. Potom přidáme krupici – přisypáváme ji pozvolna a za stálého intenzivního míchání. Mléko brzy zhoustne do husté kaše. Až se hmota začne odlupovat od vařečky, odstavíme hrnec stranou a necháme vychladnout. Poté zapracujeme obě vejce.
  6. Z krupicového těsta odkrajujeme pomocí lžic noky. Každý obalíme v krupici, kterou jsme si připravili navíc. Všechny vykrojené noky dáme najednou vařit do vroucí osolené vody. Zlehka promícháme lžící nebo děrovanou naběračkou, aby se odlepily ode dna.
  7. Noky jsou hotové v momentě, kdy vyplavou na hladinu. Trvá to zhruba 8 minut. Potom je vybereme děrovanou naběračkou a udržujeme v teple až do podávání.
  8. Upečená kachní prsa nakrájíme na plátky a podáváme s krupicovými noky a brusinkovým zelím.

publikováno: 9. 11. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+