Návrat k tradicím na vánoční tabuli | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Návrat k tradicím na vánoční tabuli

18. 12. 2018

Přichází nová doba, ze které je cítit návrat k tradicím. Nákupy dárků nás neminou asi ani letos, ale mohly bychom si ušetřit alespoň žaludeční potíže a mnoho kil navíc, se kterými si po odeznění svátků nevíme rady. Dejme do salátu trochu méně majolky a do cukroví trochu méně cukru. Přinášíme inspirace, která neubírá na chuti, pouze na kilech.

Kapr se salátem podle receptů ze zahraničí

Co je pro nás tradicí dnes, nemuselo být tradicí pro naše předky a není tedy vůbec na škodu, když si vytvoříme své malé změny ve zvyklostech. Například recept na kapra smaženého v trojobalu přinesla do české kuchyně až Magdalena Dobromila Rettigová a je převzatý z kuchyně rakouské. Do té doby se kapr připravoval převážně na černo. Přitom jeho vazba s vánoční tabulí není úplně dlouhá. Pevně se dvojice kapr – salát ustálila až v polovině 20. století spolu s příchodem bramborového salátu, který k nám zavítal z Ruska a je postaven na základě salátu Olivier. A i ten dostál mnohých změn podle krajových i rodinných zvyklostí.

Z čeho čerpat inspiraci, pokud chceme dodat vánoční tabuli nádech staročeské kuchyně? Jídla před dobami kapra s bramborovým salátem budiž nám inspirací.

Oblíbený kuba

Černý kuba byl oblíbeným jídlem na Štědrovečerní tabuli. Jednoduché jídlo, kdy se k osmažené cibulce přihodí kroupy a po chvíli restování se celé zalije vodou a povaří do měkka. Poté kroupy přesypeme do vymaštěného pekáče spolu s restovanými houbami. Můžeme přidat nadrcený česnek, který se ale dřív na Štědrý večer házel kohoutovi, aby po něm lidé podle pověry nebyli zlí. Což mimo jiné potvrzuje i slavná báseň Štědrý večer ze sbírky Kytice Karla Jaromíra Erbena:

„Hoj, ty Štědrý večere, 

ty tajemný svátku, 

cože komu dobrého 

neseš na památku? 

Hospodáři štědrovku, 

kravám po výslužce; 

kohoutovi česneku, 

hrachu jeho družce.“

A proč je vlastně kuba černý? To od houby Stroček trubkovitý, kterou dnes ale nahrazuje převážně Hřib modrák, takže barva nebývá tak intenzivní.

Hrách měl na vánočních stolech staročechů nezastupitelné mís­to

K obědu hrachová kaše a k večeři místo rybí polévky právě ta hrachová! Den předem hrách namočíme, poté slijeme a v čisté vodě vaříme do měkka. V půli vaření přidáme na kostičky pokrájený celer a loupané brambory. Zahustíme zásmažkou a dochutíme solí a pepřem. Jednoduchá a chutná polévka a skvělá alternativa mnohdy neoblíbené rybí polévky. Navíc mělo pojídání luštěnin zajistit zvelebení rodinného majetku.

Milovníky sladkého jistě potěší rychlý jahelník

Dva hrnky spařených jahel a jeden hrnek spařené rýže promícháme se sušenými švestkami, křížalami a pokrájeným jablkem. Přidáme hrnek přepuštěného máslo a podle chuti dosolíme nebo osladíme. Vložíme na vymaštěný plech, zalijeme mlékem a zapečeme.

Novoroční tabuli pak mnohým z nás ozdobí čočka na kyselo. Tu jíme tradičně proto, abychom po celý rok neměli hluboko do kapsy. Inspirovat se ale můžeme i ve světě – například v Bulharsku jsou tradičním vánočním jídlem fazole.

Štědrovečerní menu našich předků bylo o mnoho zdravější než to dnešní. Tabule byla složena ze všeho, co se urodilo a pokrmy se připravovaly především z luštěnin, brambor a obilovin. O co chudší byla skladba, o to více chodů bylo – mnohdy se večeře skládala až z 9 různých jídel a hladové kručení v břiše tedy určitě nehrozilo.

www.MenuGold.cz

www.LAFood.cz


publikováno: 18. 12. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: luštěniny, Vánoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+