Nedostižná velikonoční paštika | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Nedostižná velikonoční paštika

20. 3. 2015

Na velikonočním menu v Nebespánu v Kašperských Horách najdete králičí terinku s brusinkovou omáčkou nebo jehněčí kýtu na česneku s jarními divokými bylinkami a domácími bramborovými noky. Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments se s vámi ráda podělí o recepty! Vyzkoušejte její paštiku, která je nejen krásná na pohled, ale také strašně dobrá. Chutná skvěle teplá i studená a můžete si ji vzít s sebou i na jarní výlet.

Suroviny pro 6 osob: 400 g listového těsta, 400 g libového vepřového masa, 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle své chuti (nebo můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích), 150 g kvalitní šunky, 250 g zelené bylinky (doporučujeme ½ čerstvý špenát a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí atp. podle vašich možností a chuti), 3 větší cibule, 2 stroužky česneku, 50g másla, 7 vajec + 1 žloutek (na potření), sůl, pepř + forma na biskupský chlebíček

Postup:

(příprava 1 hod., pečení 1 hod.)

Dejte vařit 6 vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky doměkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte v průběhu troškou vody. Dejte stranou. Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek. V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte. Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a skrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe. Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbylo cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem. Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte. Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte. Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečícím papírem. Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkovaným nožem na chléb.

Čokoládové a gurmánské Velikonoce v Nebespánu

V Nebespánu v Kašperských horách vás čeká pečení a zdobení sušenek, soutěž o nejhezčí muffin, vyrábění dekorací, hledání velikonočních vajíček, lahodná káva a především skvělá atmosféra.

K Velikonocím patří neodmyslitelně čokoláda. V Nebespánu v Kašperských Horách si přijdou na své milovníci té nejkvalitnější, protože tady budou o velikonočním víkendu párovat luxusní čokoládu Lindt s vynikající kávou. „Každé dítě od nás dostane sladké překvapení a na Velikonoční pondělí se budou v zahradě hledat velikonoční vajíčka. Budeme péct a zdobit sušenky a vyrábět velikonoční dekorace,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách. Ti, kdo rádi pečou, se mohou zapojit do soutěže o nejhezčí velikonoční muffin. Stačí, když svůj výtvor přinesete do Nebespánu v jeho otevírací době od 1. do 5. dubna. Muffiny budou vystavené v prosklené chlazené vitríně a hodnotit je budou hosté kavárny přidělením 3, 2 a 1 bodu třem nejhezčím muffinům. Výherce získá dárkový voucher v hodnotě 1 000 Kč a zároveň vylosuje ze všech zúčastněných hodnotitelů jednoho, který získá stejnou cenu.

zdroj informací www.nebespan.cz


publikováno: 20. 3. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, vaříme, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+