Neotřelé silvestrovské delikatesy na víně | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Neotřelé silvestrovské delikatesy na víně

28. 12. 2019

Před Silvestrem nastává otázka, jakým způsobem oslavu konce starého a příchodu nového roku pojmout. Někteří vyrazí do víru velkoměsta, jiní se už těší na chalupu nebo na hory a někteří rádi přivítají Nový rok v teple svého domova, kde si udělají pěkný večer pro sebe a své nejbližší. Hlavní je umět si navodit příjemnou atmosféru doprovázenou dobrým jídlem a pitím, ať už jste kdekoliv.

Věnec s vinnou klobásou

Kdo by nemiloval vinnou klobásu? Opečená a stočená jako had se na některých místech naší republiky podává na Vánoce s bramborovým salátem. Schovaná v listovém těstě se může stát rychlou večeří nebo večírkovým hitem kdykoliv během roku. Spojení křupavého těsta, delikátní voňavé klobásy a ostřejšího špenátu je totiž silně návykové.

Suoviny na 4–6 porcí: 500 g listového těsta, 3 stroužky česneku, 4 hrsti čerstvého špenátu, 350 g vinné klobásy, 1 vejce, 3 lžíce suchého bílého vína, bylinková omáčka k podávání podle chuti

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Listové těsto rozválejte. Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nasypte rovnoměrně na těsto. Poklaďte lístky špenátu a rozkrojte podélně na tři stejně široké pruhy. Vinnou klobásu rozkrojte na tři stejně dlouhé kousky o délce pruhu z těsta.

Vinnou klobásu položte doprostřed každého pruhu, zarolujte těsto, položte ho na plech. Vzniklé válečky spojte užšími konci k sobě tak, abyste vytvořili věnec. Pokud se nevejde na plech, udělejte uprostřed ještě jeden malý věneček. Vejce prošlehejte vidličkou s vínem, pomašlujte jím těsto a pečte ho v předehřáté troubě 30 minut dozlatova. Vyjměte, nechte pár minut zchladnout a krájejte na 3cm plátky. Podávejte samotné nebo třeba s bylinkovou omáčkou.

Vhodné víno: Svěží, mladé suché bílé víno, nepříliš aromatické, odrůdy Neuburské, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené.

Kozí sýr s vinným želé

Pikantní šťavnaté želé s výraznou vůní zvoleného vína si rozumí se všemi druhy sýrů, k jemnému čerstvému kozímu sýru však obzvlášť ladí. Připravte jej z vína, které máte rádi. Nejlépe se hodí odrůdy, které vyniknou barvou i chutí. Z červených například Merlot, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Dornfelder, z bílých Muškát moravský či Chardonnay.

Suroviny na 4 porce: sýr, 200 g čerstvého kozího sýra, čerstvě mletý pepř, špetka dřeně z vanilkového lusku k podávání, špetka sušeného oregana k podávání, extra panenský olivový olej k podávání, slané krekry k podávání

Želé: 2 vrchovaté lžíce práškové želatiny nebo agaru, 300 ml červeného vína, šťáva z ½ pomeranče, 1 badyán, 2 kuličky černého pepře, 2 lžíce medu

Postup:

Želatinu nebo agar rozmíchejte ve 100 ml vína a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím v hrnci zahřívejte zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu a povařte 10 minut. Vmíchejte med a nabobtnalou želatinu či agar včetně vína. Želé rozlijte do silikonových formiček (třeba na čokoládové bonbony) nebo do tvořítek na led, případně do čistých sterilizovaných skleniček 1 cm pod okraj, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte želé zchladnout a uložte jej do lednice. Sýr zlehka opepřete a posypte semínky vanilky nebo oreganem, zakápněte olivovým olejem a podávejte s vinným želé a krekry.

Vhodné víno:

Zkuste kombinovat s vínem, které použijete do želé, chybu neuděláte ani s bílými víny odrůd Sauvignon či Müller Thurgau.

Hrušky v červeném víně

Suroviny na 4 porce: 4 pevnější hrušky, 2 lžíce medu,  2 hřebíčky, 1 svitek skořice, 3 kuličky černého pepře,  2 badyány. 200 ml suchého červeného vína    K podávání: 150 g řeckého nebo hustého bílého jogurtu, 200 g vanilkové, kokosové nebo skořicové zmrzliny,  1 hrst vyloupaných pistácií. 80 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, rokfór, niva)

Postup:  

Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky rozpulte a vykrojte jádřinec. Vyskládejte je do pekáče řeznou stranou nahoru a potřete medem. Přidejte koření, hrušky zalijte vínem a upečte v předehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut. Upečené hrušky vyjměte a podávejte buď nasladko s jogurtem a zmrzlinou přelité omáčkou a posypané nasekanými pistáciemi, nebo naslano. Do prohlubně po jádřinci vložte 1 lžíci rozdrobeného sýra a zapečte pod grilem dozlatova, až se sýr rozpustí, nebo v troubě předehřáté na 200 °C asi 5 minut. Posypte nasekanými pistáciemi.    Vhodné víno:

Ideální volbou budou sladké výběry modrých odrůd, případně vína dolihovaná – typ likérové nebo portské (Šaler, Lokus a podobně).   

  • Recepty pocházejí z originální kuchařky s názvem Víno ve sklence a na talíři od Kristiny Šemberové, která přináší celkem 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele.

www.vinnakuchar­ka.cz


publikováno: 28. 12. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: Vánoce, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+