Ochutnejte vánočku jako od babičky i tradiční dánské cukroví | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Ochutnejte vánočku jako od babičky i tradiční dánské cukroví

12. 12. 2017

Kam zajít na poctivou českou vánočku, pokud ji sami nestíháte upéct? Doporučit vám dánské pekařství Mansson’s Bakery se může zdát jako vrchol ironie, nicméně zdejší vánočka podle rodinné receptury (české!) rozhodně stojí za to. A když už tam budete, vyzkoušejte i dva druhy neodolatelně křupavého dánského cukroví nebo dánskou verzi svařeného vína.

Kde se vzala česká vánočka v dánském pekařství?

Jednoduše – dánský pekař Lars Mansson se před lety v Praze oženil. V průběhu roku v pekárně manželů vítězí dánské a mezinárodní receptury, zimní období se ale neobejde bez tradiční české vánočky: „Pečeme ji podle receptu mé rodiny a za ta léta, co ji nabízíme, si získala spoustu příznivců. Je totiž opravdu domácí, z nejkvalitnějších surovin, kde nechybí rozinky, máslo, citronová kůra a mandle. Nejsou v ní žádná éčka, žádné konzervanty,“ shrnuje spolumajitelka pekařství Klára Mansson.

Kdo by chtěl ochutnat, může si dát vánočku přímo na místě, třeba k snídani: „Dva plátky s máslem a marmeládou společně s chai latté servírujeme za 119 korun. Kdo by chtěl vánočku s sebou domů, může si vybrat ze dvou variant: půlkilová je za 149 korun, kilová za 199 korun,“ vypočítává Klára Mansson.

Křehké dánské cukroví

Těm, kdo by rádi okusili, jak chutnají Vánoce v Dánsku, nabízí Mansson’s Bakery dva druhy dánského cukroví. Na výběr je mezi křupavými zázvorovými perníčky s mandlemi a máslovými sušenkami se skořicí. Tmavé perníčky navozují vánoční atmosféru už jen svou podmanivou vůní, skořicové máslové sušenky vás zase okouzlí svou křehkostí. Obě varianty si můžete odnést domů v úhledném 200g balíčku za 129 korun. Otázka ovšem zní, zda vám jeden balíček bude stačit.

Glögg, který rozehřeje i Mrazíka

Během zimních procházek centrem Prahy nepochybně přijde vhod i dánská verze svařeného vína, která rozproudí krev i v největších zimomřivcích. Dejte si ji ovšem pouze v případě, že cestou domů nebudete muset řídit. Tato pochoutka je totiž pořádný lomcovák. Kromě svařeného vína a rozinek máčených v alkoholu totiž obsahuje ještě vodku a brandy. Tajemství chuti se, ale ukrývá ve speciální kombinaci vánočního koření (tajný recept majitele podniku) a mandlí.

  • Glögg, vánočku, cukroví i veškeré další pečivo můžete přijít ochutnat do Mansson´s Bakery & Café každý den. Ve všední dny je otevřeno od 7 do 19 hodin, o víkendech se otevírá o hodinu později. Adresa: Bílkova 8, Praha 1 – Josefov

www.mansson-bakery.cz


publikováno: 12. 12. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: cukroví, nákupy, Vánoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+