Odkud přišly uherské salámy? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Odkud přišly uherské salámy?

8. 8. 2011

Chutě podléhají módním vlnám. Existují však potraviny, které si v jídelníčku drží své místo napříč staletími, byť s drobnými inovacemi. Salám uherského typu k těmto labužnickým pokladům rozhodně patří. Ačkoli si ho dnes můžeme na rozdíl od dob před pádem železné opony dopřát, co hrdlo ráčí, stále si nese svou gloriolu svátečního salámu, jehož jedinečná chuť tkví v ušlechtilé plísni na povrchu.

Ušlechtilá plíseň

Uherské salámy jsou tepelně neopracované výrobky, které získávají svou specifickou a nezaměnitelnou chuť mimo jiné i díky ušlechtilé bílé plísni na povrchu. Jejich výroba má velice dlouhou tradici. A nebýt náhody, možná bychom nikdy tuto delikatesu neochutnali.

Dílo náhody

Historka o vzniku uherského salámu sahá až do středověku, kdy Evropu decimovaly velké morové epidemie. Lidé narychlo opouštěli svá obydlí a zanechali je tak, jak byla. Povídá se, že i jistý řezník, rovněž prchající před nákazou, odešel ze svého řeznictví uprostřed rozdělané práce a nechal zde čerstvě naražený salám. Když epidemie opadla, lidé se pomalu vraceli zpět do svých zpustlých domovů, kde ale neměli co jíst. Domácí zvířata většinou uhynula, úroda nebyla žádná. Morovou epidemii tak vystřídal hladomor. Lidé konzumovali vše, co se dalo. A tak přišel k chuti i opuštěný salám zapomenutý v řeznictví. Šišky salámu, které za tu dobu pokryla bílá plíseň, překvapivě zachutnaly a nová lahůdka byla na světě. Začaly se tedy cíleně vyrábět salámy tepelně neopracované, zato dostatečně „uzrálé“.

Výroba salámů uherského typu má dlouhou tradici i v Čechách

Za první republiky je do své výroby zařadila i společnost Kostelecké uzeniny. Salámy byly v té době vyráběny z masa prasat, která byla speciálně pro tento účel dovážena z Rumunska. Ve dvacátých a třicátých letech dvacátého století byl v Kostelci vyráběn trvanlivý salám s názvem JOB. S nástupem komunismu však byla tradice výroby tepelně neopracovaných výrobků u nás na čas přerušena. Po pádu železné opony v roce 1989 ovšem Kostelecké uzeniny a.s. jejich výrobu znovu úspěšně obnovily.

K Uheráku další novinky

„Dnes máme dostatek vlastních kvalitních zdrojů masa, proto naše společnost nabízí svým zákazníkům kromě již tradičních výrobků s názvem Křemešník a Kostelecký Uherák, také prémiové lahůdky Hermín, Hermín Premium nebo Čeřínek,“ říká Petr Janda, marketingový manažer společnosti Kostelecké uzeniny. Prémiové výrobky Kosteleckých uzenin se řadí ke kulinářským delikatesám díky jedinečnému výrobnímu postupu a následnému dlouhému procesu zrání.

www.kostelecke­uzeniny.cz.


publikováno: 8. 8. 2011, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: historie, maso

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+