Odlehčení po svátečním hodování | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Odlehčení po svátečním hodování

7. 1. 2019

Vánoce a oslavy konce roku jsou za námi a svátky nám připomíná už jen ručička na váze. Co takhle si uvařit něco dobrého na zub a zároveň udělat něco pro své tělo. Mnozí z nás si jistě předsevzali, že se do letošního roku pustí o něco zdravěji. Není ale třeba volit drastickou formu a sacharidům, cukrům nebo tukům se zcela vyhýbat. Postačí myslet na to, jak se říká „všeho s mírou“. Máme pro vás několik osvěžujících tipů, které polechtají vaše chuťové pohárky a současně prospějí vašemu organismu, obzvláště v tomto sychravém počasí.

Osvěžující smoothie z kiwi, ananasu a liči

Vyzkoušejte lehký, ale výživný nápoj plný vitaminů a účinných látek! Například kiwi posiluje imunitní systém, podporuje látkovou výměnu, zpevňuje žíly a zásobuje nás vitaminem C. Ananas je zase kromě vysokého množství vitaminu a stopových prvků, znám především pro své antioxidační schopnosti, které čistí organismus, pro podporu trávení a mnohé další. Liči navíc upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje krevní tlak.

Suroviny: 2 kiwi, 200 g ananasu, 50 g liči, 1 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara, 2 lžíce citrónové šťávy, zhruba 200 ml sycené citrónové limonády, drcený led

Postup:

Oloupejte kiwi, z ananasu odstraňte kůru a vyřízněte tvrdý střed. Liči vyjměte ze skořápky a odstraňte semínka. Všechno ovoce nakrájejte nahrubo, smíchejte s bílým třtinovým cukrem, zhruba se 4 polévkovými lžícemi drceného ledu, čerstvou citrónovou šťávou a rozmixujte. Poté zasypte dna vysokých sklenic ledovou tříští, zalijte ovocným mixem, dolijte sycenou citrónovou šťávou a zlehka promíchejte.

Krémová polévka z červené řepy

Řepa je známou zásobárnou vitaminů a živin, a především těhotné ženy ocení vysoké množství kyseliny listové, která má pozitivní vliv na vývoj plodu. Zbavuje tělo jedovatých látek, podporuje růst buněk a trávení. Je skvělým pomocníkem při hubnutí, ale i léčbě rakoviny! Řapíkatý celer zase mimo jiné podporuje funkci nervového systému.

Suroviny: 500 g červené oloupané řepy, 1 větší cibule, stonek řapíkatého celeru, 1 malý rajský protlak, ½ až 1 l vývaru nebo vody, 100 ml zakysané smetany, olivový olej, 1 lžíce Korunního cukru třtinového Demerara, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Postup:

Na rozpáleném oleji si dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku a na krátko přidáme i na nudličky pokrájený řapíkatý celer. Přidáme červenou řepu, kterou jsme si mezi tím nahrubo nastrouhali, rajský protlak, pocukrujeme, osolíme a zlehka opepříme a zhruba 10 min restujeme. Poté zalijeme vývarem či vodou dle potřeby a pod pokličkou povaříme zhruba 20 minut, dokud nám řepa krásně nezměkne. Polévku necháme trochu vychladnout a rozmixujeme mixérem. Nakonec dochutíme a přidáme zakysanou smetanu, kterou také můžeme polévku na talíři ozdobit. Polévka by měla být jemně nasládlé chuti.

Ovocný knedlíky z pohankového těsta

Pohanka je takřka „všelék“. Působí protizánětlivě, léčí krevní oběhový systém, cévní potíže a vředy, pomáhá při mozkových příhodách, srdečních chorobách, zklidňuje nervový systém, tlumí bolesti hlavy a mnoho dalšího. Tyto ovocné knedlíky navíc potěší také alergiky na lepek, kterým pohanka příjemně alternuje pšeničnou mouku.

Suroviny: 400 ml mléka, 150 g pohankové krupice, 150 g pohankové mouky, 1 vejce, 20 g Korunního cukru hnědého, špetka soli, švestky či libovolné ovoce, tvaroh dle chuti, máslo dle potřeby, přírodní cukr dle chuti na posypání, případně strouhanka dle chuti

Postup:

Z mléka a pohankové krupice si uvaříme hustou kaši a necháme ji zchladnout. Poté smícháme pohankovou mouku, cukr, vejce a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Polévkovou lžící z něj nabíráme kousky, do kterých balíme ovoce (například půlky švestek) a tvarujeme knedlíky. Následně je v osolené vodě vaříme zhruba 7 minut, tak aby změkly a zároveň se nerozvařily. Servírujeme s tvarohem, posypané cukrem, případně strouhankou, a přelité rozpuštěným máslem.

www.korunnicu­kr.cz

www.facebook.com/Ko­runnicukr

Zdroj foto: Shutterstock


publikováno: 7. 1. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: ovoce, ozdravné kúry, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+