Oslavte Mezinárodní den kávy s kvalitním nápojem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Oslavte Mezinárodní den kávy s kvalitním nápojem

1. 10. 2014

První říjnový den si milovníci černého aromatického nápoje na celém světě připomínají Mezinárodní den kávy. Už i v České republice je patrný rozvoj kávové kultury a do běžného užívání se dostaly termíny jako espresso, ristretto, cappuccino nebo latte macchiato. Průměrně vypije každý Čech ročně zhruba 330 šálků kávy a v posledních letech se čím dál více zajímáme i o její kvalitu.

Káva je jednou z nejpěstovanějších plodin světa

V průměru se jí ročně sklidí téměř 9 milionů tun. Jeden žok, tedy pytel na kávu váží 60 kg a sběrači trvá 3 dny, než jej naplní. Na jeden pytel se musí otrhat asi 100 keřů kávovníku. Káva je zároveň hned po ropě nejobchodovatel­nější světovou komoditou. Mezi její nejvýznamnější producenty patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie či Indonésie. Obyvatelé těchto exportních států však pití kávy příliš neholdují. Přední příčky v její konzumaci zaujímají především země Skandinávie. V roce 2013 obsadili se spotřebou 9,6 kg kávy na osobu za rok první místo Finové, následováni byli Švédy (7,9 kg) a Nory (7,2 kg) .

Šálek doma i v zaměstnání

V žebříčku konzumace kávy obsadila v loňském roce Česká republika 34. místo a podle statistik jí tak každý Čech ročně spotřebuje 2,3 kg. „Češi mají k pití kávy pozitivní vztah a pijí ji rádi a často. Na rozdíl od Italů či Francouzů, kteří kávu popíjejí především v kavárnách a restauracích, si s radostí vychutnáme šálek kávy i v zaměstnání nebo doma,“ říká Miroslav Splavec, certifikovaný barista společnosti Segafredo Zanetti. V posledních letech se navíc zásadně proměňují i zvyklosti v pití kávy a nároky na kvalitu nápoje stále stoupají.

Roste zájem o informace

„Instantní káva, káva z automatu či filtrovaná káva jsou na ústupu a příprava kávy z čerstvě namletých zrn již není ničím neobvyklým. Češi tíhnou zejména k italské kávové kultuře, pro kterou je charakteristické silné espresso do 30ml šálku. Zároveň však chtějí u kávy také posedět a popovídat, a tak preferují i větší kávové nápoje jako cappuccino nebo latte macchiato,“ dodává Miroslav Splavec. Mnoho milovníků kávy však nezůstává pouze u konzumace, ale zdokonaluje si i své jak teoretické vědomosti, tak i praktické dovednosti a poptávka po informacích z tohoto oboru stále roste. „Velmi populární je naše škola kávy určená jak profesionálům z gastro provozů, tak i kávovým nadšencům z řad laiků,“ říká Petra Knapová, vedoucí Scuola di Barista společnosti Segafredo, kterou za osm let prošlo už více než 2 500 absolventů.

Víte, odkud pochází?

Z nejnovějšího průzkumu společnosti Fairtrade Česko a Slovensko vyplývá, že co se kávy týká, záleží českým spotřebitelům i na surovině a jde jim nejen o její kvalitu, ale i původ. Nejpopulárnější fair trade potravinou v Čechách je totiž právě káva a více než dvě třetiny respondentů uvedlo, že je zajímá i to, odkud káva pochází. Společnost Segafredo Zanetti nabízí nejen fairtradové produkty, ale má pod kontrolou výrobní cyklus a kontrolu kvality, od pěstování až po hotový šálek.


publikováno: 1. 10. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: káva, kavárna, nákupy, nápoje

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+