Osvěžte se studenými lahůdkami z bezpeckových melounů Bouquet | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Osvěžte se studenými lahůdkami z bezpeckových melounů Bouquet

22. 6. 2020

Meloun a horké počasí patří neodmyslitelně k sobě. Toto oblíbené ovoce totiž dokáže zchladit, osvěžit, hydratovat a dodat spoustu cenných minerálů, vitamínů a antioxidantů. Melouny Bouquet mají ještě jednu nespornou výhodu navíc – díky promyšlenému křížení neobsahují pecky, jen malé množství měkkých tenkých zrníček. Meloun je osvěžující svačinka, ale dobře se z něj připravují také rychlé recepty. Ty následující se hodí třeba k veselému prázdninovému obědu. Všechny se servírují za studena a chutnat budou dospělým i dětem. Vyzkoušejte originální pochoutky z bezpeckových melounů Bouquet!

Melounovo – malinová limonáda

Maliny s melounem fungují jako skvělá dvojka, která se chuťově dobře doplňuje. Na dvě až tři sklenky budete potřebovat:

• 300 g melounu Bouquet

• 200 g malin

• 1 pomeranč

• perlivou vodu a hrst ledu

Meloun spolu s malinami rozmixujte zcela do hladka. Do takto připravené šťávy vymačkejte celý pomeranč a dolijte perlivou vodou. Dozdobit limonádu můžete například mátou či zbylými malinami. Díky melounu je limonáda sladká sama o sobě a není třeba ji nijak sladit. Pokud máte kyselejší maliny, můžete dosladit například javorovým sirupem.

Úžasná studená melounovo – mangová polévka

Polévka s proscuittem a pepřem překvapí skvělou kombinací manga a soli. Ti odvážnější mohou do polévky přidat i trochu chilli. Na dvě porce si připravte:

• 200 g melounu Bouquet

• 100 g manga

• prosciutto (nebo jinou sušenou šunku)

• špetku soli, pepř

Na okurkové pickles:

• nastrouhaná salátová okurka

• 4 lžíce octa

• 2 lžíce třtinového cukru

• 1 lžička soli

• 100ml vody

Nejprve si připravte okurku, která polévku skvěle doplní. Zahřejte vodu, přidejte ocet, cukr a sůl a tímto rozvarem zalijte nastrouhanou okurku. Samotná příprava polévky je velmi jednoduchá. Meloun spolu s mangem rozmixujte a jemně dochuťte pepřem a špetkou soli. Přibližně za hodinu bude okurka krásně odleželá a můžete začít se servírováním polévky. Nalijte na talíř, do středu vložte naloženou okurku a dozdobte natrhaným prosciuttem.

Meloun je netradiční ozdobou chlebíčků

Po těchto obložených chlebíčcích s černým sezamem se však jen zapráší. Originální varianta oblíbené pochoutky je rychle hotová a překvapí zajímavým spojením chutí. Nachystejte si:

• meloun Bouquet nakrájený na tenké trojúhelníky

• žervé

• okurku

• prosciutto

• oblíbený chléb, veku nebo bagetu

• černý sezam

• koriandr

Menší chléb nebo bagetu nakrájejte na tenké plátky. Na takto připravené pečivo namažte žervé nebo jiný smetanovo-tvarohový sýr. Poté ozdobte okurkou nebo prosciuttem a navrch položte tence ukrojený meloun. Chlebíčky posypte sezamem a přidejte koriandr nebo petržel.

Sicilský melounový puding s krémem a karamelizovaný­mi ořechy

Puding nabízí skvělou chuť, s níž zazáříte na každé letní party. Na 4 porce potřebujete:

• 300 g melounu Bouquet

• 3 lžíce kukuřičného škrobu

• vanilkový extrakt nebo zrníčka z poloviny vanilkového lusku

• 2 lžíce třtinového cukru

• 200 g šlehačky ke šlehání

• 150 g zakysané smetany

• oblíbené ořechy (například pekanové či mandle)

Nejprve si připravte puding. Rozmixovaný meloun nalijte do rendlíku a zahřejte. Jakmile začne lehce probublávat, přidejte 3 lžíce kukuřičného škrobu, který před tím rozmícháte v troše vody. Lehce povařte. Ve chvíli, kdy začne směs houstnout, vypněte sporák a přelijte do servírovacích sklenic. Dejte je asi na dvě hodiny chladnout do lednice. Mezitím si připravte karamelizované ořechy. Ořechy nasekejte na menší kousky a spolu se dvěma lžícemi cukru ohřívejte na pánvi do doby, než se začne tvořit karamel, ve kterém mícháním ořechy obalte. Poté směs vysypte na pečící papír a nechte vychladnout. Na závěr si připravte krém. Do ušlehané šlehačky vmíchejte zakysanou smetanu a takto jednoduše připravený krém naneste na puding. Pak už stačí sklenice s pudingem dozdobit třeba mátou nebo jedlými květy, ale rozhodně by neměl chybět kousek výborného melounu Bouquet.

  • Melouny Bouquet dováží do České republiky společnost Anecoop, která je španělským lídrem v exportu čerstvého ovoce a zeleniny. Firma spolupracuje s více než 150 000 farmáři, jejichž produkty vyváží do více než 60 zemí světa. Celý systém je chráněn ochrannou známkou Naturane s přísnými předpisy.

Více informací najdete na www.nejlepsime­louny.cz nebo na Instagramu a Facebooku. Melouny Bouquet jsou k dostání od konce dubna v supermarketech Kaufland, Globus, Albert a ve vybraných maloprodejnách.


publikováno: 22. 6. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+