Podzimní recepty od Karolíny Kamberské
Přemýšlíte, co doma vařit? Využijte sezónní zeleninu jako je pórek či dýně podle receptů Karolíny Kamberské. Jistě si doma pochutnáte.
GRATINOVANÝ PÓREK SE ŠUNKOU
Suroviny: 4 pórky, 200 g brambor, 1/2 lžičky soli, čerstvě drcený pepř, 1 bobkový list, 2 lžíce másla, 1–2 lžíce olivového oleje, 6 plátků šunky, 3 vejce, 100 g smetany ke šlehání, 100 g ementálu, pažitka na ozdobu
Postup:
Z pórků odkrojte kořínky a zavadlé listy. Pórky podélně nařízněte a pořádně propláchněte vodou. Vodu vytřepejte a nakrájejte je na špalíky velké asi 3 cm.
Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. Obojí dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byl pórek s bramborami sotva ponořený, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a pořádnou lžíci másla. Vařte asi 10 minut s napůl odklopenou poklicí. Voda se má výrazně zredukovat.
Zapékací misku vymažte zbylým máslem. Vyklopte do ní pórek a brambory i s hustou, skoro vyvařenou tekutinou a rovnoměrně je rozprostřete. Povrch trochu posypte pepřem, pokapejte olivovým olejem a poklaďte pokrájenou šunkou.
Vajíčka lehce prošlehejte se smetanou a přelijte jimi šunku. Posypte hrubě nastrouhaným sýrem a hrubě drceným pepřem.
Pečte v horní třetině trouby asi půl hodiny, až povrch pěkně zezlátne. Podávejte posypané pažitkou.
ČEVAPČIČI S DOMÁCÍM AJVAREM
Suroviny: 1,2 kg jemně mletého hovězího a vepřového masa v poměru 3 : 1, sůl a čerstvě mletý černý pepř, 1–2 lžičky směsi koření čubrica, 50–100 ml perlivé vody, 1 lžička jedlé sody, rostlinný olej na potření
K podávání: 1 velká cibule, 4 placaté balkánské chleby nebo pita chleby, pár listů salátu (nemusí být), ajvar a sýrová pomazánka (viz dále)
Postup:
Smíchejte 2–3krát jemně semleté maso se solí, pepřem a čubricou. Přidejte trošku perlivé vody a sodu. Dobře promíchejte a mísu zakryjte. Nechte maso v chladu minimálně 3 hodiny odpočinout.
Rozpalte grilovací pánev a lehce ji potřete olejem (můžete použít i gril nebo troubu). Z masa vytvarujte v dlaních malé podlouhlé válečky. Čevapčiči pečte několik minut, aby bylo ze všech stran opečené.
Podávejte je v rozkrojeném balkánském chlebu, posypané jemně nakrájenou cibulí a listy salátu. Chleby předem prohřejte – třeba položené řeznou plochou přímo na čevapčiči, díky tomu i nasáknou trošku šťávy a chuti. Jezte s ajvarem a sýrovou pomazánkou.
SÝROVÁ POMAZÁNKA
Suroviny: 125 g smetanového sýra, 50 g změklého másla, 60 g sýra feta, 50 ml smetany ke šlehání, 1–2 lžíce zakysané smetany, sůl dle chuti
Postup:
Do nádoby mixéru vložte smetanový sýr, změklé máslo a fetu, přidejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu. Vše ponorným mixérem rozmixujte dohladka.
Ochutnejte, případně ještě dochuťte solí a pomazánku uložte v chladu přikrytou až do doby podávání.
DOMÁCÍ AJVAR
Suroviny:3 kg červených špičatých paprik, 150 ml oleje, sůl dle chuti, 1 feferonka nebo kajenský pepř dle chuti
Postup:
Omyté papriky rozložte na mřížku nebo plechy a pečte v troubě na 200–220 °C nebo grilujte, dokud se na slupce neobjeví černé puchýřky a slupka nezhnědne. Pak nechte papriky asi 15 minut zapařit přikryté v míse nebo uzavřené v plastovém sáčku, půjdou vám lépe loupat. Odstraňte slupky, stopky a jádřince a máte-li čas, nechte z nich v cedníku vykapat vodu.
Dužinu paprik prolisujte nebo umelte, přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte, případně přidejte feferonku a velmi pomalu vařte 2–3 hodiny. Pravidelně míchejte. Hotovo je, až když se směs spojí a vytvoří kompaktní pastu, na dně by měla zůstávat stopa po vařečce. Hrnec odstavte, po chvíli přendejte ajvar do čistých sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit. Zalijte zbylým olejem, sklenice dobře uzavřete a uložte v chladu.
LEVANDULOVÉ KUŘECÍ KOUSKY A ŠŤOUCHANÁ DÝNĚ
Suroviny: 1 celé kuře nebo 8 kousků kuřete, po 1 lžíci sušené levandule, rozmarýnu a tymiánu, 2 stroužky česneku, 50 ml olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce medu, cca 150 ml růžového vína, několik plátků citron
Postup:
Kuře naporcujte na 8 porcí a kusy masa dejte do m.sy. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky (pokud máte všechny bylinky čerstvé, použijte jich jednou tolik a velmi jemně je nasekejte). Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
V míse umíchejte směs z oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech připravených bylinek. Vložte maso a promíchejte ho se směsí tak, aby byly všechny kousky kuřete obalený. Pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat.
Druhý den si rozpalte troubu na 160 °C. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru, mezi ně rozložte plátky citronu a přelijte ho zbylou marinádou. Pekáček zakryjte alobalem a vložte do trouby. Neotvírejte a pečte 90 minut doměkka. Pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou a je-li třeba, podlijte ho dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 20 minut „na barvu“. Podávejte se šťouchanou dýní s bylinkami.
ŠŤOUCHANÁ DÝNĚ S PARMAZÁNEM
Suroviny: 1 kg máslové dýně, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 snítky tymiánu, 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhaného parmazánu
Postup:
Dýni rozkrojte, zbavte semen, okrájejte slupku a dužinu nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte, obojí nakrájejte najemno a zpěňte v kastrolu na rozehřátém oleji. Přisypte nakrájenou dýni, orestujte ji, osolte, opepřete, přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte.
Jakmile začne dýně svrchu měknout, je hezky opečená a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak půl hrnkem vody, přiklopte a duste doměkka. Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla-li nějaká.
Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené lístky tymiánu.