Podzimní recepty pro zdraví i pochutnání | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Podzimní recepty pro zdraví i pochutnání

20. 11. 2014

Červená řepa, brambory, dýně, ale i maso ze zvěřiny patří neodmyslitelně k podzimu. Kdy jindy, než nyní bychom si z nich měli navařit dobroty, které ještě navíc podpoří naše zdraví?

Salát z červené řepy

Suroviny: 4 červené řepy, 2 brambory, 2 větší jablka, 1 malá cibulka, 2 PL citrónové šťávy, 1 PL medu, 2 PL olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Řepu a brambory uvaříme doměkka, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme oloupaná jablka a cibulku. Zakápneme citrónovou šťávou, olivovým olejem, medem a dochutíme solí a pepřem.

Čočková polévka

Suroviny: 200 g červené čočky, 100 g mrkve, bazalka, líbeček, česnek, bujón bez glutamátu (např. značky Würzl)

Ke každé porci: 1 volské oko, 1 lžíce bílého jogurtu Hollandia (asi 20 g), 1 lžička lněného oleje

Postup:

Čočku propláchněte, zalijte cca 1 litrem horké vody, přidejte na kousky nakrájenou mrkev a vařte cca 15 minut. Přidejte prolisovaný česnek, bazalku, libeček, bujón a rozmixujte dohladka. Na talíři přidejte lžíci jogurtu, malou lžičku oleje a vajíčko.

Zvěřinový guláš

Suroviny: 320 g srnčího masa (plec, přední maso nebo kýta), 15 g řepkového oleje, 200 ml červeného suchého vína, 320 ml vody, 200 g mrkve, 200 g celeru, 2 cibule 2–3 stroužky česneku, 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce brusinkové zavařeniny, 20 g strouhaného perníku na zahuštění, 50 g chleba k podávání na porci

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji ve větším hrnci, jakmile je zlatavá, přidáme omyté, očištěné a na kostky nakrájené maso a plátky česneku. Maso necháme zatáhnout. Obsah hrnce zaprášíme paprikou. Přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev, celer a chvíli vše společně restujeme. Poté přidáme koření. Zalijeme vodou (případně vývarem) a vínem. Necháme zvolna dusit (alespoň hodinu), dokud není maso krásně měkké. Občas promícháme. Před koncem varu přidáme brusinkovou zavařeninu a strouhaný perník na zahuštění, dle potřeby dochutíme solí. Podáváme s žitným chlebem.

Dýňová bábovka

Suroviny: 120 g dýně hokkaido, 1 středně velká mrkev, 2 vejce, 50 ml obilného „mléka“, 50 g vlašských ořechů, 100 g hladké špaldové mouky, 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů, 2 lžíce řepkového oleje

Postup:

Dýni a mrkev omyjte, mrkev oloupejte. Dýni Hokkaido není potřeba loupat. Obě zeleniny nastrouhejte, vmíchejte nasekané ořechy, vejce, mléko, med a promíchejte. Postupně přidávejte celozrnnou špaldovou mouku, kypřicí prášek a nakonec řepkový olej. Těsto vlijte do formy a pečte v troubě předhřáté na 180 °C dozlatova asi 20 minut. Do těsta můžete přidat i rozinky.

zdroj: Svět zdraví


publikováno: 20. 11. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, maso, polévka, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+