Pomazánky, zdravá svačina do školy | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Pomazánky, zdravá svačina do školy

5. 9. 2018

„Pomazánky jsou evergreen, který nikdy nevyjde z módy. Pochutnáte si na nich na snídani, při sva čině i ve čeři. A čím dál častěji zdobí naše pohoštění, i když dorazí hosté,“ říká Lenka Molková z Bistra Razula v Resortu Valachy a přidává recepty hned na tři osvědčené pomazánky.

Pomazánka z červené řepy s ořechy

Suroviny: 330 g uvařené a oloupané červené řepy, 80 g majonézy (Domácí majonéza je prostě nejlepší a vyrobíte ji snadno – z jednoho žloutku, 70 g kvalitního sluneč nicového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice, soli a pepře. Pokud majonézu kupujete, zvolte raději tu od českého výrobce, bez éček a konzervantů.), 40 g kysané smetany (kdo chce pomazánku úplně odleh čit, může kysanou smetanou nahradit celé množství majonézy), 40 g vlašských ořechů, sůl a pepř dle chuti

Na ozdobu: salát (například křupavý little gem) a tvarohový sýr žervé

Postup:

Řepu je dobré uvařit předem – vaříme ji ve vodě pod poklič kou cca 1 hodinu. Uvařená vydrží v lednici i několik dní (pokud však nemáte tolik asu, není už dnes problém koupit řepu uvařenou ve vakuovém balení). Uvařenou, zchladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte majonézu, kysanou smetanu, ořechy nasekané na větší kousky, sůl, pepř a vše promíchejte. Na ozdobu použijte salát nakrájený na nudličky a kopeček žervé.

Mrkvovo-celerová pomazánka s mandlemi

Suroviny: 180 g mrkve, 170 g bulvového celeru, 1 lžíce citronové šťávy, 50 g majonézy, 50 g tvarohového sýru žervé, sůl a pepř dle chuti,

Na ozdobu: mandlové lupínky, pažitka

Postup:

Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s citronovou šťávou, žervé, majonézou, solí a pepřem. Posypejte mandlovými lupínky a nasekanou pažitkou.

Škvarková „light“ pomazánka

Suroviny: 330 g masovějších škvarků, 100 g kyselých okurek (kyselé okurky se ke škvarkům náramně hodí a zároveň pomazánku odlehčí), 60 g plnotuč né hořčice, sůl a pepř dle potřeby (se solí opatrně, škvarky bývají většinou slané samy o sobě)

Na ozdobu: červená cibule a jarní cibulka

Postup:

V robotu nasekejte najemno škvarky spolu s hořčicí. Vmíchejte nadrobno nasekané, nebo na hrubém struhadle nastrouhané okurky, přisypte sůl a pepř (už nemixujte). Na ozdobu i dochucení použijte cibuli. Kvůli barevnosti dejte přednost červené cibuli nakrájené na tenká koleč ka a dozdobte jarní cibulkou nakrájenou zešikma.

  • Bistro Razula je součástí Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, který je vyhlášen špičkovou (nejen) valašskou gastronomií. Zej­ména jeho Spa hotel Lanterna je díky kvalitnímu wellness a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. Pro gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty i půjčovnu segwayů, v zimě pak skvělé lyžování v blízkém Ski areálu Razula.

Zdroj receptů: www.lanterna.cz


publikováno: 5. 9. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: svačina, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+