Přichází nejsladší den v roce | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Přichází nejsladší den v roce

13. 9. 2018

Mezinárodní den čokolády, který oslavíme 13. září je svátkem nejpopulárnější sladkosti na světě. Sladká pochoutka zlepšuje náladu a chrání srdce. Její jedinou chybičkou krásy je vysoký podíl cukru. 13. září je však zároveň věnovaný i pozitivnímu myšlení, proto si tento den užijte naplno a zejména sladce.

Tartaletky s čokoládou a pistáciemi

Ingredience (na 8 kusů): 1 hrneček mandlí, 1 hrneček hladké mouky, ½ hrneček kakaa, 2 lžíce medu, 2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce kokosového oleje, 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry, 4 lžíce vody

Náplň:

200 g horké čokolády, ¾ hrnečku smetany na šlehání, Pistácie

Postup:

Do food procesoru nasypte všechny suroviny na těsto a nechejte je rozmixovat na hladkou hmotu. Pokud by bylo těsto velmi drobivé, přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto rukama vtlačte do formiček na tartaletky a dno propíchněte na několika místech pomocí vidličky. Takto připravené tartaletky pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a připravte si náplň. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte na kostky nalámanou čokoládu, stáhněte plameň a za stálého míchání metličkou vyšlehejte hladký krém. Vychladnuté tartaletky vyklopte z formiček a naplňte je krémem.

Navrch je posypte nasekanými pistáciemi a nechte na hodinu ztuhnout v ledničce. Recept připravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša.“ Další recepty najdete blog.kitchenaid.cz.

Domácí donuty s čokoládovou a jahodovou polevou

Ingredience:

Na těsto 150 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, ¼ lžička muškátového oříšku, 60 ml mléka, 60 ml jogurtu, 1 vejce, 30 g másla, 1 a ½ lžičky vanilkové esence

Poleva

Hrst jahod, 4 lžíce práškového cukru, 100 g čokolády, 4 lžíce cukru, 1 a ½ dcl mléka,

Postup:

Za pomocí šlehače smícháme v misce všechny suché ingredience a postupně přidáváme ingredience tekuté. Míchejte, dokud vám nevznikne jednolitá hladká konzistence. Hotovým těstem naplňte sáček a pomocí jeho vytvořte úhledné kroužky podle prohloubení ve formě na donuty. Pro zvýraznění chuti vytřeme formu máslem. Donuty tak budou mít jemnější chuť.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 25 minut. Po vytáhnutí z trouby nechejte chvilku vychladnout a ozdobte podle chuti. Pokud si chcete donuty ozdobit jahodovou polevou, rozmixujte jahody s cukrem tak, aby vám vznikla hladká tekutá poleva. Na čokoládovou polevu rozehřejte mléko. Až začne vřít, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Potom už stačí namáčet donuty v připravených polevách a ozdobit podle fantazie různými druhy posypků.

  • Recept připravila Martina Schmidtova z blogu „tinajedoma.“ Víc receptů najdete na blog.kitchenaid.cz.

Ledové čokoládové kokosky

Ingredience (12 kusů): 200 g strouhaného kokosu, 3 lžíce kokosového oleje, 150 - 200 ml kokosového mléka, Stévie (podle chuti)

Postup:

Do food procesoru nasypte strouhaný kokos, přidejte lžíci kokosového oleje a postupně všechno rozmixujte. V průběhu mixování přilévejte kokosové mléko, dokud se nevytvoří jemná hmota. Kokosovou hmotu vtlačte do připravených silikonových formiček (například na muffiny). V hrnci rozehřejte 2–3 lžíce kokosového oleje, přidejte kakao, stévii a všechno případně promíchejte. Rozpuštěnou čokoládu nalejte opatrně na vrch kokosové hmoty. Formičky nechte ztuhnout v mrazáku. Až dostanete chuť na něco sladkého a zdravého zároveň, jednoduše sáhnete do mrazáku.

  • Recept připravila Michaela Šupákova z blogu „Cooking with Šůša.“ Další recepty najdete na blog.kitchenaid,cz.

publikováno: 13. 9. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: čokoláda

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+