Připravte si letos vítězný bramborový salát | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Připravte si letos vítězný bramborový salát

6. 12. 2017

V sobotu proběhl ve středočeském Mratíně jedenáctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2017. Letos se vyhledávané kulinářské soutěže účastnilo rekordní množství týmů, překvapením byla například speciální odrůda fialových brambor.

Porota pod vedením Markéty Hrubešové

Mistrovství se účastnilo 23 týmů, zhruba polovina z nich byly týmy juniorské. Vítězem kategorie seniorů se stal farmář Martin Pánek z Jeseníku, který se svou manželkou a kamarádkou připravil precizní klasiku pod názvem Pánkův mistrovský bramborový salát. Porota pod vedením Markéty Hrubešové neměla jednoduché rozhodování, nicméně dosavadní pětinásobný vítěz je opět přesvědčil o své dokonalosti. „Celá porota se na vítězném salátu shodla, klasika je klasika. To pro nás bylo poměrně zásadní vodítko. U nás doma má salát na starosti maminka, připravuje bramborový salát podle vídeňské receptury,” prozradila herečka Markéta Hrubešová, která se letos ujala postu předsedkyně poroty. 

„Letošní ročník byl hodně ve znamení návratu k tradiční receptuře, na druhé straně jsme viděli i novinky jako speciální odrůdu fialově zbarvených brambor,” líčí ředitelka mistrovství Alena Syslová. 

Brambory vařili dvě hodiny

„Letos jsme použili na salát pouze jeden druh brambor, a to odrůdu Salome z farmy Agroprodukt Supíkovice. Ty jsme vařili cca dvě a půl hodiny v solném roztoku tzv. Tenerifským způsobem, to znamená ve čtyřech litrech vody a jednom kilogramu soli,” prozradil Martin Pánek vychytávky, které mu pomohly k titulu mistra ČR.

Pánkův mistrovský bramborový salát

Suroviny: 2 kg brambor A; 4 mrkve; 1 žlutá, červená a bílá cibule; 3 šalotky; 2 lahůdkové cibulky; 5 sterilovaných okurek; 1 červená kapie; 4 slepičí vejce; 8 křepelčích vajec; 3 stonky řapíkatého celeru; 2 jablka různých odrůd; 5 lžic zeleného hrášku; 4 lžíce Vitana majonézy; 4 lžíce Vitana tatarské omáčky; 2 lžíce plnotučné hořčice; sůl; pepř; med

Postup: 

Brambory uvaříme den předem v solném roztoku (voda a sůl – 4:1). Je nutné, aby byly bez známek poškození, nepopraskané. Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev vaříme zvlášť v osolené vodě. Mrkev, všechny cibule a okurky nakrájíme na menší kostičky. Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku „natáhnout“ chuť. Křupavou ochucenou kapii pokrájíme na menší kostičky.

Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky. Dvě různé odrůdy jablek oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla. Slepičí a křepelčí vejce uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtinky a použijeme na dozdobení porcí. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně, promícháme.

V kategorii juniorů vyhrál tým Labenka

„Vsadili jsme na tradiční recepturu vylepšenou opečenou slaninou. Brambory jsme vařili ve vývaru z cibule, zeleniny a divokého koření. Až poté jsme je oloupali ze slupky a dali do okurkového láku,” prozradil kapitán týmu Tomáš Rybín. „Trik je v tom, že po uvaření brambory šokujete chladným okurkovým lákem a do salátu přidáte trochu nastrouhaných brambor zakapaných citronem, to salátu přidá příjemnou kyselost,” dodal kapitán Rybín reprezentující Střední odborné učiliště gastronomie a služeb Poděbrady.

Vítězný recept kategorie juniorů Labenka týmu

Suroviny: 1,5 kg brambor, 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 50 g slaniny, 200 g vajec, 100 ml zakysané smetany, 200 g kyselých okurek, 50 g jarní cibulky, 50 g dijonské hořčice, 100 g medové hořčice, 2 jablka

Postup:

Brambory uvaříme ve vývaru spolu s divokým kořením. Horké oloupeme a vhodíme do láku od okurek smíchaného s vývarem. Mrkev, celer a petržel opět uvaříme ve vývaru, po uvaření necháme ve vývaru vychladnout. Slanina osmažíme na pánvi a do salátu ji přidáme i s olejem, na kterém byla restovaná. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kyselé okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Přidáme zakysanou smetanu, dijonskou hořčici a medovou hořčici. Jablka nastrouháme nahrubo a zakápneme citrónem. Salát ochutíme so­lí, pepřem a lákem z okurek.

TIP: Brambory spolu s vejci jsme přidávaly až poslední kvůli zachování tvaru kostiček. 


publikováno: 6. 12. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: tradice, Vánoce, vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+