Připravte si nezapomenutelný večírek pro dva na 1. máje | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Připravte si nezapomenutelný večírek pro dva na 1. máje

28. 4. 2020

I když doba společenskému setkávání příliš nepřeje, nenechte se odradit! Oslava lásky, 1. máje, by neměla zůstat zapomenuta. Perfektní slavnost si totiž dokážete snadno připravit i doma. Překvapte svou polovičku a nachystejte originální večírek plný skvělého jídla, dobrého pití i originální zábavy.

Neochuďte se o příležitost oslavit svou lásku

Poradíme, co uvařit i jak jídlo vhodně zkombinovat s vínem. Rázem se z vás stane prvotřídní kuchař i sommeliér v jednom! Ani o zábavu však nesmí být nouze, vsaďte na společné aktivity, jako jsou hry či třeba malování obrazu. Relaxujte ve vaně, pusťte si romantický film, dopřejte si vzájemnou olejovou masáž, poslechněte si příjemnou hudbu či si společně přečtěte nějakou pěknou knihu. Určitě však nezapomeňte na krásný outfit! To, že zůstáváte doma, nic nemění na tom, že nemůžete vypadat skvěle!

Překvapte stylovou večeří

Vytáhněte eso z rukávu a připravte moderní večeři, která vám dokonale připomene romantické chvíle z vaší letní dovolené. Čtyřchodové menu navíc doplňte o kvalitní vína a perfektní večer může začít! „Slavnostní večeři odstartujte přípitkem, který bude zároveň ladit s prvním podávaným chodem. Lahodné bublinky jsou pro zahájení skvělou volbou. Prosecco Mionetto Prestige DOC brut, které vyniká svou svěžestí, jemným dlouhotrvajícím perlením a chutí s tóny jablka a citrusu, se perfektně hodí k předkrmům i studeným kanapkám,“ doporučuje Petr Mašek, ambasador značky Mionetto.

Předkrm: Caponata

Suroviny: 2 lilky, 1 červená cibule, 3 stroužky česneku, 10 ks cherry rajčat, 10 ks zelených a černých oliv, 2 polévkové lžíce kapary, olivový olej, vinný ocet, čerstvá petrželka a bazalka, sůl a pepř

Postup:

Začnete s lilkem. Ten rozkrájejte na menší kostky (cca 1–2 cm), osolte a nechte stéct přebytečnou vodu. Na pánvi a troše oleje jej poté zprudka osmahněte. Jakmile se kostky lehce opečou a změknou, přidejte nakrájenou cibuli a po chvíli také česnek. Vše pár minut restujte. Zeleninu zakápněte zhruba 2 lžícemi vinného octu a nechte jej odpařit. Přisypte kapary, rajčata, olivy a vše společně poduste do měkka tak, aby zelenina příliš neztratila svou barvu a nerozpadala se. Na závěr směs dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Podávejte s křupavou na másle opečenou bagetkou.

Tip: Chcete-li experimentovat, směs můžete doplnit o malé fazolky, kukuřici, cizrnu či piniové oříšky.

Polévka: Pappa al pomodoro

Suroviny: 5 ks loupaných rajčat, 1 plechovka krájených rajčat 400 g (můžete vynechat a použít jen čerstvá rajčata – celkem budete potřebovat 500 g), 1 plechovka rajčatového protlaku, bílé pečivo (chléb či veka), 0,5l zeleninového vývaru, 1 cibule nebo šalotka, 3 stroužky česneku, čerstvá bazalka, olivový olej, sůl a pepř

Postup:

Na troše oleje orestujte cibulku, česnek a půl svazku čerstvé bazalky (klidně i se stonky). Přidejte čerstvá rajčata a krátce orestujte. Poté přidejte plechovku s krájenými rajčaty i protlak. Vše zalijte vývarem. (Můžete použít i vodu a zeleninový bujón.) Vařte zhruba 20 minut a následně přidejte na plátky nakrájené pečivo. Poté vařte dalších cca 15 minut, dokud polévka nezhoustne. Po dochucení podávejte s lístky čerstvé bazalky a opečeným chlebem. Navrch můžete přidat také trochu parmazánu.

TIP: Pokud máte chuť, i k polévce si můžete dopřát trochu šumivého vína. Zkuste například Freixenet Cordon Rosado brut!

Hlavní chod: Spaghetti con le cozze

1 balení kvalitních špaget (pro efekt můžete vyzkoušet sépiové špagety), 1 kg čerstvých slávek, 5 stroužků česneku, 1 chilli paprička, 1 ks cibule či šalotky, 1 ks citron, 1 plechovka krájených rajčat, 2 dcl bílého vína, olivový olej, čerstvá petrželka a bazalka, sůl a pepř

Postup:

Do špaget se skvěle hodí i další mořské plody jako jsou krevety či chobotnice. Doplnit je můžete i o cuketu či černé olivy. Než se pustíte do samotného vaření, důkladně slávky omyjte. Po omytí by měly zůstat zavřené. Špagety uvařte al dente podle instrukcí na obalu. Mezitím si ve větší pánvi osmahněte cibulku s česnekem, přilijte cca 1dcl oleje a nechte zpěnit. Poté přidejte slávky a pár minut restujte. Vše podlijte bílým vínem a vyvařte, aby se odpařil alkohol. Do směsi přidejte nakrájenou papričku, rajčata a přilijte trochu vody. Vše společně duste ještě dalších pár minut. Směs smíchejte se špagetami, dochuťte solí, pepřem, bylinkami a šťávou z citronu. Na závěr vše zakápněte olivovým olejem.

Tip sommeliéra Martina Heřmánka: „K hlavnímu chodu můžeme podávat nejen tichá vína, ale také vína šumivá. Zvláště ke korýšům, měkkýšům a darům moře skvěle pasuje šumivé Mionetto Rosé díky své atraktivní svěží kyselince. Zkusit můžete ale také bílé víno Sauvignon Blanc značky „i heart“ se srdcem na etiketě, které se díky příjemné pikantní a ovocné chuti hodí k těstovinám s mořskými plody. Zvláště k rybám můžete také servírovat víno „i heart“ Rosé. Vůně má tóny lesního ovoce, především lesních jahod. V chuti je ovocné, lehčí s decentní kyselinkou a střední dochutí.“

Dezert: Zabaglione s čerstvým ovocem

Suroviny: 4 žloutky, 2 lžíce cukru či podle chuti, 2 – 3 lžíce dezertního vína, čerstvé ovoce dle chuti,

Postup:

Na větší hrnec s trochou vody posaďte mísu, v níž budete krém nad párou připravovat. Všechny ingredience přidejte do misky. Pomocí metly šlehejte, dokud nedosáhnete hustšího krému. To může chvíli trvat. Hotový krém rozlijte do skleniček či mističek, lehce oflambujte a přidejte ovoce.

Jaké víno podávat k dezertům? „Víno by mělo být zpravidla o něco sladší než dezert samotný, aby ve výsledku nechutnalo kysele až fádně. Ke sladším šumivým vínům a zkrátka ke všemu, co umí v ústech příjemně zaperlit, se hodí jakékoli krémové dezerty. Skvělý je také pudink, pěna a soufflé. K sektům, cavě, proseccu i šampaňskému perfektně ladí také sorbet a zmrzlina,“ říká sommeliér Martin Heřmánek.

TIP: Freixenet Carta Nevada Semi Seco si díky vyššímu obsahu cukru perfektně sedne s krémovými i smetanovými dezerty. Má zelenkavou barvu se zlatavými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením. Vůně je výrazná s tóny zralého exotického ovoce s podtónem pomela. Chuť této cavy je bohatá, vyvážená a svěží. Doporučená maloobchodní cena Freixenet Carta Nevada je 249 Kč. Zakoupíte například na www.osobnivino­teka.cz


publikováno: 28. 4. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: oslava, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+