Promlsejte se s Bílkounem ke krásné postavě! | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Promlsejte se s Bílkounem ke krásné postavě!

13. 9. 2017

Že sladkosti a ploché bříško nejdou dohromady? Ale kdeže. Jen musíte mlsat chytře. S těžkými máslovými krémy a horami cukru to ale nepůjde. Zato lehké sladké, které je plné ovoce a bílkovin, si můžete dokonce dát jako proteinový snack po cvičení. Nevěříte? Nechte se o tom námi inspirovat a potěšte „zdravou“ dobrotou sebe i své blízké!

Dostatečný příjem bílkovin

Každý z nás, kdo se někdy snažil zhubnout, potvrdí, že nestačí jenom dřina v posilovně, nejdůležitější je správná strava. Ani hladovění není klíčem k vysněné postavě: tělo se tak dostane do stresu a bude si tukové zásoby ještě ukládat. Návodem k tomu, jak se zdravě dostat do formy a následně si ji udržet, je pravidelná strava, omezení sacharidů a dostatečný příjem bílkovin. Proteiny jsou nezbytné, i když budujeme svalovou hmotu. Pokud na to půjdete správně, můžeme si dopřát i něco sladkého.

Bílek jako zdroj bílkovin

Výborným zdrojem bílkovin jsou vejce, konkrétně bílek, který navíc obsahuje minimum kalorií. To z něj dělá ideální fitness potravinu. Potvrzuje to i docentka Kamila Míková z VŠCHT: „Vejce obsahuje bílkoviny, které jsou biologicky hodnotnější než proteiny z masa nebo mléka. Vaječné proteiny jsou cenné zejména pro vysoké zastoupení esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro člověka, protože si je nedokáže sám v organismu vyrobit. Jsou také velmi dobře stravitelné.”

Bílkoun z vaječných bílků

A pokud se vám nechce vařit vejce a oddělovat bílek od žloutku, sáhněte po proteinové bombě jménem Bílkoun. Vyrábí se z vaječných bílků a aktuálně ho zakoupíte v Tescu, Bille, Kauflandu a na Rohlík.cz za sympatických 50Kč za balení. Obsahuje 16g bílkovin ve 100g produktu. Nedá na něj dopustit třeba fitness trenérka Anna Kelišová: „Bílkoun mi pomáhá udržet si dostatečný přísun bílkovin, který si musím hlídat. Obzvlášť v době, kdy intenzivně trénuji. Nejraději mám vanilkového Bílkouna, kterého si nakrájím na kousky a jen tak přikusuji třeba ještě s ovocem nebo ořechy.“

A to není vše. Kromě Bílkouna s příchutí vanilky, kterého tolik miluje fitness nadšenkyně Anna, můžete koupit ještě Bílkouna s příchutí banánu, sladké chutě doplní i klasický Bílkoun natural. S trochou zručnosti a fantazie z nich připravíte geniální dezerty. Nechte se inspirovat – ty nejlepší jsme pro vás vyzkoušeli!

Vanilkový krém s Bílkounem a jahodami

Suroviny (pro 2 osoby): 200 g Bílkoun vanilka, ½ hrnku rostlinného mléka, čerstvé jahody, kokosové plátky

Postup:

Bílkouna nakrájíme na kostičky a vhodíme ho do mixéru. Přidáme rostlinné mléko a vše rozmixujeme na hladký krém. V případě potřeby přidáme další mléko. Hotový krém naservírujeme do misek, ozdobíme nakrájenými jahodami a kokosovými plátky.

Banánové sušenky

Suroviny (na 8 sušenek): 1 hrnek ovesných vloček, 100 g Bílkoun banán, 2 banány, 1 lžíce kokosového oleje, hrst slunečnicových semínek, 1 lžička skořice

Postup:

Bílkouna nastrouháme najemno a vsypeme ho do mísy. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme vláčné těsto. Pomocí rukou vytvoříme sušenky a položíme je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut.

Ovesná kaše s banánovým Bílkounem

Suroviny: 60 g ovesných vloček, 200 ml mléka, 100g Bílkoun banán, javorový sirup, banán, vlašské ořechy

Postup:

Do teplého mléka vsypeme ovesné vločky a za stálého míchání vaříme cca 10–15 minut, dokud kaše nezhoustne. Hotovou kaši přelijeme do misky, posypeme nakrájeným Bílkounem a vlašskými ořechy. Nakonec kaši ozdobíme banánem a ochutíme javorovým sirupem.

Cheesecake s malinami a Bílkounem

Suroviny: 300 g Bílkoun natural, 200 g mascarpone, 180 g máslových sušenek, 70 g másla, 2 vejce, moučkový cukr, 1 a ½ hrnku malin 1 balíček želatiny

Postup:

Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme a vsypeme je do mísy. Přidáme rozpuštěné máslo a pomocí rukou vypracujeme těsto. Sušenkové těsto nasypeme na dno kulaté formy vyložené pečicím papírem a dlaněmi přitlačíme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba deset minut. Bílkouna nakrájíme na větší kousky a vhodíme ho do mixéru. Přidáme mascarpone, 2 vejce, moučkový cukr a vše rozmixujeme na hladký krém. Hotový krém vlijeme na vychladlý korpus a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 1 hodinu.

Upečený cheesecake necháme vychladnout. Maliny rozmixujeme a vlijeme je na vychladlý cheesecake. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a nalijeme ji na maliny. Cheesecake uložíme do lednice a necháme ho ztuhnout.


publikováno: 13. 9. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: hubnutí, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+