Recept na salát z červené řepy, rajčat a semínkového pesta. | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Recept na salát z červené řepy, rajčat a semínkového pesta.

12. 3. 2020

Vyzkoušejte recept od Pavla Berkyho, který se účastní soutěže MasterChef Česko, přesto že jeho prací je módní návrhářství. Salát z červené řepy. Ale i do své kuchyně přidal Pavel něco módního, navrhl totiž útěrky a nádhernou zástěru ze lnu.

Časová náročnost: do 60 min

Ingredience:

Salát: 2 ks červené řepy, 1 ks červené cibule, 3 ks rajčat, 5 ks cherry rajčat, 2 ks vajec, 50 g semínek (slunečnice, dýně), 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Na servírování: pečivo dle chuti, zakysaná smetana dle chuti, řeřicha dle chuti, 1 ks vajec, sůl, pepř

Postup:

Salát:

Červenou řepu (ve slupce) dáme do kastrolu, zalijeme vodou a dáme vařit.

Rajčata nařízneme na spodní straně do kříže, dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou z konvice. Necháme přibližně 10 s odpočívat a poté zchladíme v ledové vodě. Rajčata oloupeme, jádra se semínky vyhodíme a dužinu nakrájíme na malé kostičky.

Jakmile začne voda s řepou vřít, přihodíme celé vajíčka a vaříme 7 min. Poté vytáhneme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Řepu dál vaříme v kastrolu do změknutí. Po uvaření ji vytáhneme, oloupeme a také nakrájíme na malé kostičky.

Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.

Cherry rajčata rozmixujeme v robotu do konzistence vodnaté kaše. Ochutíme solí, pepřem a necháme chvilku odpočívat.

Všechny nakrájené suroviny přendáme do jedné mísy, přidáme semínkové pesto a dvě velké lžíce rozmixovaných cherry rajčat. Zlehka mícháme až se všechny suroviny obalí směsi pesta a rajčatové šťávy.

Pesto: Semínka spolu s olivovým olejem a trochou soli nasypeme do hmoždíře a drcením vypracujeme husté pesto. Podle potřeby můžeme přidat lžíci oleje navíc.

Servis:

Zakysanou smetanu dochutíme solí, pepřem a řeřichou. Krajíce chleba vložíme na pár sekund do rozpálené trouby a opečeme z jedné strany.

Krajíc opečeného chleba natřeme ochucenou zakysanou smetanou a navrstvíme salát z červené řepy. Na salát posadíme vejce uvařené na měkko a přiklopíme druhým krajícem opečeného chleba.

Jakmile je vše hotové, můžeme podávat.


publikováno: 12. 3. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky:

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+