Recepty na snídaně, které potěší celou rodinu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Recepty na snídaně, které potěší celou rodinu

14. 4. 2020

Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

Palačinky s dušenými jablky

Jablka jsou jednou z mála potravin, kterou seženete během celého roku. Přesto jsou stále chuťově dobrá. Jestliže je nestačíte sníst do té doby, než trochu zvrásní, klidně je pak použijte do palačinek. Poduste je na másle s trochou skořice a rumu a rázem si navodíte příjemnou vzpomínku na Vánoce. Aby bylo jídlo více komplexní, podávejte ho s bílým jogurtem a vlašskými ořechy. Až budete kupovat jogurt, sledujte na etiketě jeho složení. Ne všechny totiž obsahují probiotika, která podporují zažívání a imunitu.

Počet porcí: 4

Ingredience:

Na palačinky: 400 ml vlažného mléka, 200 g hladké mouky, 2 vejce, 1 vanilinový cukr, špetka soli, slunečnicový olej na smažení

Na jablka: 400 g jablek, 50 g másla, 80 g cukru krupice, 1 lžíce rumu, ½ lžičky mleté skořice, šťáva z 1 citronu,

K podávání: hrst vlašských ořechů, 100 ml bílého jogurtu

Postup:

  1. Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
  2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou.
  3. Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.
  4. Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
  5. Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
  6. Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.

Tip: Na těsto palačinek použijte klidně větší vejce, která jsou od starších slepic. Pokud si ale budete připravovat vejce naměkko, na hniličku apod., preferujte nejmenší vajíčka od mladších nosnic. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin.

Pórkový krém se ztraceným vejcem

Pór zahradní neboli pórek všichni známe, ale často na něj zapomínáme. Místo toho upřednostňujeme příbuznou zeleninu, jako je např. cibule, česnek nebo jarní cibulka. Přitom tato aromatická rostlinka obsahuje řadu vitaminů (A, C, E a betakaroten), minerálů a antioxidantů. Má málo kalorií a podporuje trávení a imunitu. Na pórku si můžete pochutnat třeba v naší polévce! Nebojte se použít i jeho zelené konce, které jsou bohatší na vitaminy než bílý střed. Recept pozdvihne ztracené vejce, které také prověří vaše kuchařské umění.

Počet porcí: 4

Ingredience: 1 velký pórek, 2 velké brambory, 600 ml zeleninového vývaru, 1 cibule, 100 g másla, 150 ml smetany ke šlehání 33 %, sůl, čerstvě mletý pepř

Ztracená vejce: 4 vejce, 4 lžíce octa

Postup:

  1. Na rozpuštěném másle restujte pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud zelenina nezměkne.
  2. Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut.
  3. Rozmixujte dohladka a osolte a opepřete dle chuti.
  4. Podávejte se ztraceným vejcem, které připravíte ve vodním víru vroucí vody se lžící octa.

Tip: Vybírejte vejce podle kódu na skořápce. Ale pozor, informace na obalu a skořápce nejsou stejné! Každá z nich totiž obsahují rozdílné informace.

Vejce v housce

Hravá a nenáročná snídaně, kterou si zamilují také vaše děti? Rozhodně naše vejce v housce plné sýra, slaniny, vajec, bylinek a smetany. Prostých surovin, které, jsou-li kvalitní, zmůžou zázraky. Kvalita se totiž nekompromisně projeví i na chuti. Pokud máte děti, zapojte je do přípravy. Uvidíte, jak je bude bavit dlabat housky, šoupnout do nich vejce a následně je plnit pokrájenými dobrotami svýma roztomile malinkýma ručičkama. A nebojte, na tomto receptu si zaručeně pochutnáte i bez dětí.

Počet porcí: 4

Ingredience: 4 housky, 4 vejce, 2 lžíce smetany ke šlehání 33 %, 100 g nastrouhaného extra tvrdého sýru (Gran Moravia), 100 g kvalitní slaniny, máslo, hrst čerstvé pažitky, hrst čerstvé hladkolisté petržele, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
  2. Houskám odkrojte vršky a spodní části vydlabejte.
  3. Do každé z housek nasypte sýr, rozklepněte celé vejce a zakápněte smetanou.
  4. Takto připravené houstičky zasypte pokrájenou slaninou, osolte, opepřete a dejte péct.
  5. Pečte cca 15 minut a pak ještě dalších 5 minut s přiklopenými vršky.
  6. Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.

Tip: Nejste si jistí, jestli nemáte vejce v lednici už moc dlouho? Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte.

Snídaňový trhaný toast

Někteří z nás si nedovedou představit, že by neměli sladkou snídani. Pokud ale toužíte po pokrmu plném živin, potěší vás náš trhaný toast. Základem je celozrnný toastový chléb, který je díky zrnům bohatý na vlákninu. Aby mělo jídlo dokonalou konzistenci, je třeba skoro půl litru mléka a také pár vajec. A čím se vaše snídaně prosladí? Především marmeládou a ovocem. Suroviny vybírejte pečlivě, jejich kvalita se totiž projeví také na chuti.

Počet porcí: 6

Ingredience: 600 g celozrnného toastového chleba, 400 ml mléka, 400 g oblíbené marmelády/džemu, 150 g mražených jahod, 4 vejce, 60 g cukru moučka, 1 lžička vanilkového extraktu

K podávání: 100 ml bílého jogurtu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Toastový chléb nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a přidejte vejce, cukr a vanilkový extrakt.
  3. Směs promíchejte, přidejte k ní marmeládu nebo džem a ozdobte jahodami.
  4. Nechte 10 minut uležet a poté dejte do trouby péct na cca 40 minut.
  5. Podávejte s bílým jogurtem.

Tip: Nezapomínejte, že i toastový chléb můžete pořídit v celozrnné variantě. Pečivo vyrobené z celozrnné mouky obsahuje rozpustnou vlákninu, která podporuje správnou funkci zažívání.


publikováno: 14. 4. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: snídaně

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+