Recepty s královnou cuketou | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Recepty s královnou cuketou

24. 8. 2016

Každé období nám příroda přinese něco hezkého a užitečného. Pokud nejsme k jejím darům neteční, budeme bohatě odměněni. A ano, chce to i trochu vlastního přičinění. A co čem sáhnout teď? Vyzkoušejte cuketu! Cuketa je jednoletá zelenina, která se řadí k druhu tykve obecné. Vznikla šlechtěním v Itálii. Její chuť je jemná a často přejímá chuť přísad, nemusíte se tedy bát koření a výrazných ingrediencí. Ideální je cuketa velikosti 25 cm, takto mladé kousky musíte loupat. Cuketa obsahuje z cca 90 % vodu, takže má nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje minerální látky, draslík a karoten.

Cuketové placičky

Ingredience: 2 středně velké cukety, 6 lžic kukuřičné mouky,  3 vejce, sůl, 4 stroužky čes­neku, pepř

Postup:

  1. Cukety nastrouhejte na nudličky (velkou službu může v tomto udělat food processor KitchenAid). Čím větší nudličky uděláte, tím více bude cuket v jídle cítit.
  2. Nastrouhanou cuketu pak přemístěte do mísy a přidejte sůl. Cuketa pustí šťávu (někdy trochu více šťávy). Proto je těžké předvídat, kolik mouky bude přesně potřeba – řiďte se vlastní intuicí.
  3. Následně přidejte ostatní ingredience, tedy vejce, pepř, lisovaný česnek a případně ještě trochu soli podle chuti.
  4. Z výsledného těsta tvořte placky, které můžete buď usmažit, nebo upéci.

Speciální tip: Jako třešničku na dortu si můžete připravit také domácí rychlou a především zdravou „majonézu“.

Ingredience: kelímek kysané smetany, 1 nastrouhaný stroužek česneku, tři lžičky citrónové šťávy,

Postup: všechno smíchejte dohromady a servírujte s plackami.

Recept připravila bloggerka „Tinajedoma“ pro blog.kitchenaid.cz.

CUKETOVÉ MUFFINY SE SÝREM A SUŠENÝMI RAJČATY

Ingredience (12 ks): 1 mladá cuketa, 50 g parmazánu,  1 vejce, 350 ml mléka, 300 g špaldové mouky, 4 lžíce oleje, 1 lžička prášku do pečiva, 3 sušená rajčata, tymián nebo jiné bylinky, které máte rádi, sůl podle chuti  

Postup:

  1. Troubu zapněte na 200 stupňů. Nejdříve si připravte cuketu a sýr. Oboje nastrouhejte na kuchyňském robotu KitchenAid s použitím krouhačů (nejjemnější krouhací buben s doplňkové sady MVSC na sýr, a hrubý krouhací buben ze sady MVSA na cuketu).
  2. Cuketu nechejte v cedníku okapat a následně z ní ještě vymačkejte zbylou tekutinu. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
  3. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nalijte mléko, přidejte vejce a olej a pomalu míchejte pomocí plochého šlehače. Do druhé mísy si odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva, sůl, tymián a na kousky nakrájená sušená rajčata.
  4. Smíchejte s cuketou a sýrem a vše následně lehce vmíchejte do tekuté směsi. Ochutnejte a případně dosolte. Do plechu na muffiny si připravte košíčky a plňte opatrně do 2/3.
  5. Pečte asi 30–40 minut, dokud nejsou muffiny zlatohnědé (pro jistotu použijte také trik se špejlí).

Recept připravila bloggerka „V kuchyni obyčejné ženy“ pro blog.kitchenaid.cz.

Focaccia s cuketou

Ingredience těsto: 400 g hladké mouky, 3 lžičky sušeného droždí, 4 dcl olivového oleje, 2 dcl vody, sůl, hrubá sůl a pepř – na posypání cukety, 1 cuketa nastrouhaná nebo nakrájená na plátky

Postup:

  1. V míse kuchyňského robotu KitchenAid vypracujte z mouky, droždí, vody a 1 dcl oleje pružné těsto, které se bude mírně lepit.
  2. Ihned po zpracování vyklopte těsto na plech, na který jste předtím nalili zbylých 1 dcl oleje.
  3. Přikryjte utěrkou, olejem lehce potřete také povrch těsta a nechejte kynout přikryté utěrkou. Po 45 minutách „rozprostřete“ pomocí prstů těsto po plechu a nechejte ještě dalších 20 minut kynout.
  4. Na těsto nalijte trochu oleje a vtlačte jej do těsta prsty. Navrch naskládejte cukety a posypejte pepřem a solí.
  5. Vložte do trouby předehřáté na na 200°C a pečte 20 minut. A plech vám zůstane úplně čistý, pokud použijete těsto na plech s nepřilnavým povrchem od KitchenAid.

Recept připravila bloggerka „Tinajedoma“ pro blog.kitchenaid.cz.


publikováno: 24. 8. 2016, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+