Rozpálené tipy na gril | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Rozpálené tipy na gril

25. 5. 2018

Před létem oceníme každou radu na přípravu šťavnaté krmě na grilu. A řádná příprava je základ! Inspirujte se tipy šéfkuchaře a mistra grilu Ivana Vodochodského, který svůj um předvedl na již třetím ročníku Školy grilování s Vitanou.

Dobré rady šéfkuchaře a mistra grilu Ivana Vodochodského

  1. Před každým grilováním je nutné gril dobře očistit. Není zapotřebí používat čisticí prostředky, gril stačí pořádně rozpálit, zbytky napáleného jídla zuhelnatí a vy mřížky vydrhnete drátěným kartáčem. Před každým grilováním vyprázdněte nádobu na odkapávání tuku a vyčistěte ji papírovou utěrkou.
  2. Stejně jako troubu i gril je důležité předem rozehřát, přičemž gril s dřevěným uhlím je ideální zapálit hodinu před grilováním. Popel by měl být bílý. Správnou teplotu ke grilování poznáte buď na teploměru, nebo tak, že přidržíte dlaň nad rozehřátým grilem, napočítáte dvě vteřiny a pak už ruku musíte odtáhnout.
  3. Při pečení používejte teploměr na maso, jedině tak poznáte správné propečení masa. Za málo peněz vám prokáže velkou službu. Pro hovězí maso je ideální vnitřní teplota mezi 55–58 °C, vepřové by mělo v jádru dosáhnout 65 °C a kuře potřebuje dokonce 75–80 °C. 
  4. Když dáte maso na gril, nepokoušejte se ho hned otáčet nebo odtrhnout od grilovací mřížky. Počkejte, až se zatáhne a samo od grilovací mřížky „odskočí“. Do masa nepíchejte, obracejte ho grilovacími kleštěmi.
  5. Maso na gril vkládejte osušené od marinády, stačí jen mřížku trochu potřít kůží ze špeku, nebo maso lehce potřít olejem. Marináda se pak zbytečně přepaluje a hrozí riziko rakoviny.
  6. Dávkujte maso na gril pomalu a postupně. Když na rozpálený gril naložíte velké množství masa a celý ho zaplníte, okamžitě klesne teplota grilu, maso se začne místo grilování dusit, a to přeci nechcete. 
  7. Na grilování ryb použijte speciální mřížku na ryby nebo grilovací misky. Předejdete tak potrhání masa. Ryby grilujte velmi krátce!

TIPY NA PRODUKTY

Grilovaní sýr – bez soli

Oblíbený předkrm pro „nedočkavce“ či lehkou alternativu hlavního jídla si můžete hravě okořenit směsí černého, červeného a zeleného pepře a česneku. Koření je určeno především na grilování sýrů s plísní na povrchu. Cena: 18,90 Kč

Provensálské bylinky

Neotřelá chuť bylinek typická pro francouzské speciality a pokrmy středomořské kuchyně nejvíce vynikne v kombinaci s olivovým olejem. Směs můžete použít na dochucení všech druhů masa i pro přípravu jemných pomazánek. Cena: 18,90 Kč

Grilovací koření speciál – bez soli

Univerzální kořenící směs založená na paprice, česneku a zázvoru, která báječně dochutí všechny druhy masa od kuřecího přes vepřové a hovězí až po ryby. Cena: 18,90 Kč

Kuře pečené – bez soli

Nádherně opečené kuře je skvělou volbou pro každou grilovačku. Správně namíchané bylinky, paprika a kmín vykouzlí lahodnou chuť. Směs je kromě kuřecího masa vhodná též na přípravu pečené krůty, drůbežích rolád nebo králičí pečínky. Cena: 18,90 Kč

Steak 7 pepřů – bez soli

Vyvážené spojení různých druhů pepřů. Vhodné pro široké spektrum pokrmů od grilovaných mas až po gurmánské omáčky. Cena: 18,90 Kč

Marinované kuře

Speciální kombinace koření určená pro rozmíchání v citronové šťávě na přípravu kuřecího masa. Neodolatelná chuť s bylinkami, česnekem a paprikami má lehký nádech citrusů. Cena: 18,90 Kč


publikováno: 25. 5. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: grilování, kuře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+