Semínka Chia vám dodají energii. Vyzkoušejte recepty | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Semínka Chia vám dodají energii. Vyzkoušejte recepty

31. 7. 2017

CHIA – drobné plody šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka „čia“ k hlavním potravinám bájných Aztéků, kteří vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím. „Proto je spousta sportovců používá pro zlepšení dlouho trvajícího výkonu a dodání energie. Jejich zařazení do jídelníčku pozitivně ovlivňuje mozkovou a srdeční činnost.“ říká Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.

Hydratují tělo

Hlavní předností Chia semínek je schopnost navázat na sebe vodu. Dokážou zvětšit svůj objem až 12×. Díky tomu je tělo dostatečně hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž. Chia navíc obsahují proteiny, kvalitní sacharidy, tuky, Omega-3 mastné kyseliny (příznivě působí na kardiovaskulární systém), vlákninu, vápník a antioxidanty. Jsou také přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.

Lehce stravitelný gel

Hydrofilní vlastnosti chia semínek umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru, proto jsou vhodné pro diabetiky. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, se podílejí na udržování normoglikémie (stále hladiny cukru v krvi). Podle mnoha odborníků mají chia semínka pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jejich pravidelným užíváním předejdete celé řadě onemocnění. V jídelníčku se mohou objevit v podobě ovocného nápoje, zahušťovadla, mouky, v pečivu, v ovesné kaši, dezertech či v polévce. Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold, doporučuje chia semínka v množství 1–2 polévkové lžíce namočit do vody na 30–60 min, aby na sebe navázala dostatečné množství vody. Připravenou směs pak konzumovat před závodem nebo déle trvajícími tréninkovými jednotkami.

TIP! NOVINKA MENU GOLD CHIA, koupíte: MAKRO, KAUFLAND, ALBERT, TESCO Doporučená cena: 129 Kč

www.lafood.cz

Dýňový krém se zakysanou smetanou a chia semínky

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: střední

Počet porcí: 4

Suroviny: 350 g dýně muškátové, 165 g cibule, 250 ml zakysané smetany, sůl dle chuti, 25 g chia semínek, 1l zeleninového vývaru, 10 ml slunečnicového o­leje

Postup:

Čerstvou muškátovou dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostky, orestujeme na slunečnicovém oleji s cibulkou, zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni povaříme asi 15 minut až do změknutí. Mezi tím nasypeme chia semínka do zakysané smetany a necháme nabobtnat. Jakmile je dýně změknutá, dochutíme solí, přidáme nabobtnaná chia semínka se zakysanou smetanou, krátce povaříme a můžeme podávat.

Doporučení šéfkuchaře: Pro výraznější chuť můžete do základu přidat chilli papričku.

Mixovaný špenátový nápoj s jarní cibulkou, chilli papričkou a chiou

Doba přípravy: 10 minut

Náročnost: jednoduché

Počet porcí: 4

Suroviny: 400 g listového špenátu, 500 ml mléka, 20 g jarní cibulky, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 1 ks čerstvé chilli papričky jalapenos, 2 kávové lžičky chia semínek

Postup:

Do vysoké nádoby vložíme opláchnuté listy špenátu, zalejeme mlékem, přidáme chilli dle chuti a semínka Chia, vše řádně rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a dozdobíme nasekanou jarní cibulkou, která nám koktejl krásně zjemní.

  • Recepty připravil David Brada, šéfkuchař společnosti LA Food.

Tuňáková pomazánka s chia tousty

Doba přípravy: 15 minut

Náročnost: jednoduché

Počet porcí: 4

Suroviny: 280 g tuňák ve vlastní šťávě, 100 g cibule, sůl dle chuti, 1 kávová lžička čerstvé citrónové šťávy, pepř dle chuti, 2 kávové lžičky chia semínek, 140 g listového těsta, 5 g hořčice plnotučné

Postup: Do misky si nakrájíme na jemno cibulku, přidáme tuňáka, dochutíme hořčicí, osolíme a zakápneme citrónem dle chuti. Do listového těsta vpracujeme chia semínka a nakrájíme na libovolný tvar, například na kolečka pomocí vykrajovátek. Potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Jakmile jsou tousty hotové, podáváme k tuňákové pomazánce a ozdobíme citrónem.

Lososový salát s bulgurem v jogurtové pěně s chiou, quinou a chia tyčinkou

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: jednoduché

Počet porcí: 4

Suroviny: 400 g uzeného lososa, 250 ml bílého jogurtu, 125 g quinoy, 125 g bulguru, 150 g listového těsta, 2 kávové lžičky chia semínek, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 1 kávová lžička čerstvé citrónové šťávy

Postup:

V osolené vodě při době vaření 15 minut si uvaříme bulgur s quinoou, po uvaření necháme schladit. Lžičku chia semínek zalijeme troškou vody a necháme nabobtnat. Následně přidáme do směsi bulguru a quinoy. Uzeného lososa si nakrájíme na malé kostky, či utřeme, smícháme s jogurtem, osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a přidáme připravenou směs. Tyčinky si připravíme z listového těsta a semínek chia. Do těsta vpracujeme chia semínka, vytvarujeme tyčinky, potřeme žloutkem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Salát podáváme vychlazený.


publikováno: 31. 7. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: byliny, dieta, salát, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+