Skladujete správně potraviny? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Skladujete správně potraviny?

5. 3. 2020

Jako vše, i na první pohled banální ukládání a uchování potravin, má svá pravidla. Přece jen jídlo si chcete uchovat, pokud možno co nejdéle a v nejlepší kvalitě, abyste z něj mohli přijmout nejen pro tělo prospěšné látky, ale i si potraviny vychutnat. Vhodným uložením se především předejde možným zdravotním potížím a plýtvaní. Poradí vám Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Suchá zóna

Obecně platí, že místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladnu. Ideálně tedy sklep či garáž, použít můžete i bedýnku na balkóně nebo šuplík na zeleninu na spodku lednice. Nejčastěji ve skříňce kuchyňské linky jsou uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu. K praktickému uložení, pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit nejrůznější dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů, kdy aromatickým kořením například načichne čaj, ale i prodloužíte trvanlivost potravin.

Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku. Nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění. Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly.

Řešení většiny problémů: LEDNIČKA

Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je uchování potravin v chladu. Ať už ve sklepě, lednici či když to nejde jinak, na parapetu za oknem. Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5°C a v mrazničce kolem –18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích.

Do horních polic budeme ukládat potraviny jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin. Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota je velmi důležitá! Zabrání se tak množení a míchání organismu z mléčných a masných produktů. Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Teplota je nejnižší a potraviny tak nejsou poškozeny přílišným chladem či teplem. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní.

Sezónní zeleninu a ovoce si pak můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů. Pozor! Rajčata ani olivový olej do lednice nepatří, mají se uchovávat v pokojové teplotě. Nepatří tam ani tropické ovoce, jako je ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť. Těm stačí chladnější místo či ošatka v kuchyni. Do lednice nepatří ani červené víno.

Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Určitě si všichni dobře vzpomenou na neustále napomínání od rodičů, proč tak dlouho koukáte do ledničky a ať ji už zavřete. Budeme sem tedy ukládat potraviny, a tedy spíše nápoje, různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení. V lednicích často bývá nápověda v podobě grafického znázornění potravin, které do dané police patří. V takovém případě se už na nevědomost vymlouvat nemůžete.

Spotřeba a trvanlivost

Nenechte se zmást označeními “minimální trvanlivost“ a “spotřebujte do“. Statní zemědělská a potravinářská inspekce je vykládá jasně. Rozeznává pojem Datum použitelnosti. Touto informací – datumem a doporučeným způsobem uchování, bývají označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze. Jsou to například jogurty, ryby, drůbež.

Minimální trvanlivost uvádí konkrétní datum, do kterého se doporučuje potraviny zkonzumovat. Zajímavé určitě je, že i potraviny s prošlým DMT, lze nadále v řetězcích prodávat. Musí být ovšem patřičně označeny a od ostatního zboží odděleny.

Pořádek dělá přátelé

Ať už ve spíži, lednici, či kuchyňské skřínce, dodržujte pořádek. Z organizace udělejte zábavu. Nakupte si různé dózy, štítky. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Překontrolujte, co máte, co se vám kazí. Skříňky, police otírejte, rozsypanou mouku smeťte. I tak prodlužujete životnost potravin. I vaše spíž může být ukázkově zorganizovaná, a to díky strategii FIFO, první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.

Užitečné tipy

• Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první. Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.

• Do papírového sáčku uschovejte houby, ten následně uložte do police. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti.

• Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.

• Parmazán zabalte do pečícího papíru.

• Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.

• Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.

• Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a desinfekci lednice.

• Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.

www.naturhouse-cz.cz


publikováno: 5. 3. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: byt, kuchyně, potraviny

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+