Skvělé recepty nejen pro vegany | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Skvělé recepty nejen pro vegany

30. 10. 2020

Ať už jste vegetariány, začínáte s veganskou stravou nebo máte chuť přidat do své stravy více zeleniny a ovoce, prolistujte novou kuchařkou Moniky Ševčíkové, která bude tou pravou inspirací. Kniha čítá na 50 zdravých receptů, které se skládají čistě ze zeleniny, ovoce, luštěnin a obilovin. Veganská kuchařka je novinkou nakladatelství Gra­da.

50 BÁJEČNÝCH RECEPTŮ PRO VŠECHNY MLSOUNY

Čtenáři se dozví, že rostlinná strava je rychlá, jednoduchá a příprava rodinného oběda bude hračkou, stejně tak jako svačina do práce. Monika Ševčíková vyzdvihuje výhody tohoto typu stravování, které pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu a posiluje imunitní systém. Omezením živočišných produktů ze stravy také detoxikuje své tělo, díky tomu je snadnější se zbavit akné či celulitidy.

Užitečné rady

Autorka kuchařky sepisuje také rady k vaření, které se hodí i běžným strávníkům. Luštěniny a obiloviny doporučuje skladovat v uzavíratelných sklenicích nejen pro lepší pořádek, ale také jako obranu proti potravinovým molům.

„U většiny receptů budete potřebovat kuchyňský robot a vysokorychlostní mixér. Oba dva se spolu s odšťavňovačem staly mými každodenními pomocníky a jejich údržba je jednoduchá,“ popisuje Monika Ševčíková.

Tipy ke stravování rostlinnou stravou:

  • Zajistěte každodenní pravidelný přísun co nejširšího spektra různých potravin.
  • Vápník je v rostlinné stravě obsažen v brokolici, kadeřávku, pomerančích, mandlích a autorka doporučuje také makový olej.
  • Střevní mikroflóra se dá podpořit pečivem s obsahem kvásku, kvašenou zeleninou a vodním kefírem z kombuchy nebo tibi krystalů.
  • Bílý cukr lze nahradit přírodními sladidly. Autorčiným oblíbeným je ten z kokosu, který obsahuje minerály a vitaminy skupiny B.
  • Ševčíková nedoporučuje vyřadit všechny živočišné produkty ze dne na den.

Přistupujete k vegetariánským a veganským receptům s obavami, že pokrm nebude dobrý a bude velmi složitý? Knižní novinka vás přesvědčí, že opak je pravdou. Ke každému receptu autorka Monika Ševčíková dává tip, jak si přípravu ulehčit či recept lépe dochutit. Veganská alternativa si zajisté najde místo v zimním jídelníčku.

Fazolovo – batátový guláš

(5 porcí)

• 2 hrnky uvařených fazolí

• 2 hrnky mražené kukuřice

• ½ hrnku červené čočky

• 2 lžíce quinoi

• 3 batáty

• 3 cibule

• 3 stroužky česneku

• 2 hrnky rajčatového protlaku

• 2 hrnky vody

• 1 lžíce koření garam masala

• 1 lžička mleté červené papriky

• sůl, pepř

Postup:

Cibule nakrájíme na půlměsíčky, osmahneme na oleji a zasypeme červenou paprikou. Tu krátce opečeme a zalijeme protlakem a vodou. Přidáme fazole, kukuřici, propláchnutou čočku a quinou, batáty na kostky, rozmačkaný česnek a koření. Vaříme na mírném plameni do změknutí batátů, průběžně mícháme a podle potřeby přilíváme vodu. Nakonec osolíme podle chuti.

TIP: Černé fazole obsahují ze všech druhů fazolí nejlépe stravitelné bílkoviny.

Jahelná kaše

(4 porce)

• 1 ½ hrnku jáhel

• 2 hrnky vody

• 2–3 hrnky rostlinného mléka (str. 17)

• skořice

• ovoce

• sirup na oslazení

Postup:

Jáhly nasypeme do cedníku, spaříme horkou vodou a propláchneme. Dáme je vařit se 2 hrnky vody na mírný plamen. Až se voda postupně vyvaří, přilijeme 2 hrnky mléka, které podle potřeby dál přidáváme. Jáhly vaříme do změknutí 15–20 minut s občasným zamícháním. Hotovou kaši můžeme posypat skořicí, kakaem a osladit oblíbeným sirupem nebo posypat ovocem.

TIP: Jáhly se před vařením spařují, aby se odstranila jejich hořkost. Během vaření můžeme do jáhel zamíchat nastrouhané jablko a lžičku skořice.

Dýňová polévka

(5 porcí)

• 1 dýně hokkaidó

• 2 mrkve

• 1 lžíce oleje

• 1 lžička kurkumy

• 1 cibule

• sůl, pepř

Postup:

Dýni očistíme, rozpůlíme a lžící vydlabeme. Pokud máme dýni ze zahrádky nebo je slupka příliš tvrdá, nemusíme ji okrajovat. Dýni nakrájíme na kostky a oškrábanou mrkev na kolečka. Ve větším hrnci osmahneme cibuli na lžíci oleje, přidáme zeleninu, zasypeme kurkumou, opepříme a zalijeme horkou vodou. Té by mělo být tolik, aby byla všechna zelenina tak akorát ponořená. Vaříme do změknutí zeleniny a poté ji i s vývarem rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Podle chuti osolíme. Při podávání můžeme polévku posypat dýňovými semínky.

TIP: Pro exotickou příchuť do polévky před mixováním přidáme ½ plechovky kokosového mléka. Polévku můžeme použít i jako omáčku k rýži.

Zdroj foto: Monika Ševčíková

Monika Ševčíková se o zdravou výživu a vaření zajímá již několik let. Vystudovala střední hotelovou školu, navštěvovala výživové kurzy i kurzy vaření. Vedle veganství vyzkoušela syrovou stravu (raw) i šťávový půst. Vyrůstala na venkově a má tak kladný vztah k přírodě a vlastnímu pěstování ovoce a zeleniny.


publikováno: 30. 10. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: knihy, vegetarián

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+