Sladké Vánoce podle Josefa | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Sladké Vánoce podle Josefa

5. 12. 2018

„Ty nejkrásnější svátky v roce by dle mého neměly být vůbec spojeny se stresem, melancholií či plýtváním. Měly by být o rodině a přátelích, o dobré náladě a také o výborném jídle, ke kterému naštěstí patří malý delikátní zákusek či cukroví,“ říká Josef Maršálek, cukrářský a pekařský mistr. Zkuste letos makronky inspirované španělskými olivovníky s vůní bergamotu, čokoládové sušenky se skořicí a lískovými ořechy anebo kokosový nepečený “led” s plátky arabské růže a mrazem sušených jahod.

MAKRONKY S OLIVOVÝM OLEJEM A BERGAMOTEM

Na makronky: 115 g mandlová moučka, 230 g mletý cukr, 144 g bílky, 70 g cukr krupice, 1/2 lžičky malinová červená potravinářská barva

Náplň: 150 g bílá čokoláda, 50 g smetana ke šlehání, 100 g extra virgin olivový olej, 30 g voda, 1 lžička čaje Earl Grey

POSTUP:

Na náplň uvaříme čaj a smetanu s vodou; necháme dobře vylouhovat a přecedíme. Čokoládu rozpustíme a opatrně vmícháme scezený smetanový čaj. Do hladce rozmíchané hmoty opatrně vešleháme olej. Necháme přes noc v lednici “uzrát”. Cukr moučku a mandle prosejeme přes husté síto. V misce ušleháme bílky s barvou téměř dotuha, začneme postupně přidávat cukr krupice, dokud sníh není hladký a pevný a cukr úplně rozpuštěn. Rukou za pomocí štěrky opatrně vmícháme směs mandlí a cukru, hotová hmota je polotekutá, ale ne řídká. Směsí naplníme sáček s hladkou cukrářskou trubičkou a na silikonovou podložku či papír na pečení stříkáme “penízky” o průměru asi 3,5– 4 cm; maličko se roztečou. Necháme v pokojové teplotě nejméně hodinu a půl odpočívat. Troubu předehřejeme na 140 °C a makronky do ní vložíme. Pečeme asi 10–12 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Po dvou spojujeme olivovo-čajovou náplní a strany ozdobíme sušenými květy chrpy. Uložíme do plastové dózy a uchováme v lednici. 

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY S LÍSKOVÝMI OŘECHY

Na těsto: 150 g hladká mouka, 150 g polohrubá mouka, 200 g máslo, 200 g lískové ořechy, 100 g cukr krupice, 100 g nasekané hořké čokolády, 20 g kakao, 1/2 lžičky skořice, 1/4 lžičky soli, 1 žloutek

POSTUP:

Máslo ušleháme s cukrem, solí, kakaem, skořicí a žloutkem do pěny. Ručně vmícháme zbylé ingredience a z těsta vytvarujeme váleček o průměru asi 4 cm, který obalíme v hrubém cukru krystal. V lednici necháme ztuhnout a poté ostrým nožem krájíme asi 1 cm tlusté plátky, které ukládáme v rozestupech na plech s pečícím papírem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě při 160 °C asi 12–15 minut. Skladujeme ve vzduchotěsné dóze.

KOKOSOVÝ LED S JAHODAMI A RŮŽÍ

Kokosová hmota: 300 g kondenzované slazené mléko, 270 g cukr moučka, 240 g mletý kokos, 25 g mrazem sušené jahody, 2 lžíce sušené plátky růže

POSTUP:

Všechny ingredience krátce smícháme a mezi dvěma papíry na pečení vyválíme na sílu asi 1 cm. Necháme lehce zaschnout a nakrájíme na čtverce 3×3 cm. Přes noc je necháme doschnout v pokojové teplotě. Jsou ideální k silnému neslazenému černému čaji. Uchováváme ve vzduchotěsné dóze.


publikováno: 5. 12. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, sladkosti, Vánoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+