Snídaně jako z Pinterestu. Vyzkoušejte pestré kombinace | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Snídaně jako z Pinterestu. Vyzkoušejte pestré kombinace

9. 6. 2020

Řada food blogerek i influencerů se na svých stránkách pyšní stylovými snídaněmi, jejichž základem bývá především spousta ovoce, oříšky a semínka. Říkáte si, že na podobné experimenty nemáte ráno před prací čas? Omyl. Jejich příprava je jednodušší, než si myslíte. Za stylovou fotkou se totiž neskrývá více než pár minut příprav. Zkuste oblíbené smoothie bowl, chia pudink i celozrnné lívance. Uvidíte, že si přípravu krásných snídaní zamilujete.

Najděte si biopotraviny bez chemie

Přestože je především vzhled to, co na první pohled upoutá pozornost, neměli byste zapomínat na hodnotu potravin, ze kterých si snídaně připravujete. Za kvalitním ovocem proto v létě vyrazte do ekologických sadů a na bio farmu, kde se při pěstování nepoužívají chemické postřiky ani průmyslová hnojiva. Kromě bio farem, najdete bioprodukty také v internetových a kamenných obchodech pod označením logybiolistu nebo biozebry.

Mísa plná barev

Vyzkoušejte ranní osvěžení ve formě barevného smoothie bowl. Tyto mísy plné rozmixovaného ovoce vás nepřestanou bavit. Popusťte uzdu své fantazii a připravte si každý den originální mix chutných plodů, které jsou plné vitamínů, minerálů i vlákniny.

Smoothie bowl s ořechy, semínky a domácí granolou

  • 150 g bio malin
  • 150 g bio borůvek
  • 1 ks bio jablka
  • 2 polévkové lžíce bio bílého jogurtu
  • Na ozdobu – oříšky, domácí granola a semínka podle chuti

Všechny ingredience rozmixujeme a nalijeme do misky. Ozdobíme podle fantazie ovocem, semínky, oříšky a domácí granolou.

Makový pudink s borůvkami

  • větší hrst bio borůvek
  • 4 lžíce bio makových semínek a chia semínek
  • 240 ml bio mléka
  • polévková lžíce bio smetany ke šlehání
  • 4 kávové lžíce borůvkového sirupu
  • cukr

Do skleniček přidejte mléko, semínka a sirup. Vše dobře promíchejte a nechte asi hodinu a půl odpočinout, dokud směs nenabobtná. Doporučujeme si směs připravit večer a nechat do rána v lednici. Jestliže nebude pudink dostatečně hustý, přidejte více semínek. Očištěné borůvky rozmačkejte a smíchejte s cukrem a smetanou. Takto připravenou směs přidejte do skleničky na připravený pudink, ozdobte borůvkami a podávejte.

Ovesné lívance

  • 1 bio vejce
  • 150 ml bio mléka
  • 50 g bio celozrnné mouky
  • 50 g bio rozemletých vloček
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 1 polévková lžíce medu
  • rostlinný olej na smažení

Na polevu:

  • bio bílý jogurt
  • med
  • ovoce a oříšky

Všechny ingredience smíchejte ve větší misce tak, aby byla výsledná směs dostatečně hustá. Na zahuštění stačí přidat vločky, anebo v případě příliš husté směsi zase mléko. Na pánvi si rozehřejte připravený olej a snižte plamen. Těsto přidávejte pomocí lžíce a jakmile začnou být okraje hotové, otočte. Výsledné lívance můžete ozdobit bílým jogurtem, medem a ovocem s oříšky.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace. Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.


publikováno: 9. 6. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: snídaně

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+