Sommelier radí, čím si zpestřit štědrovečerní menu | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Sommelier radí, čím si zpestřit štědrovečerní menu

21. 12. 2018

Vánoce už pomalu klepou na dveře a každá správná hospodyňka přemýšlí, čím vyšperkuje letošní štědrovečerní večeři. Nevíte si rady, jaký nápoj podávat k tradiční rybí polévce, ke smaženému kaprovi se salátem či k domácímu cukroví? David Král, trojnásobný mistr České republiky v sommelierství poradí, jak jídlo s vínem kombinovat, aby vaše sváteční tabule získala ten správný šmrnc.

Důležité zásady

Tichá i šumivá vína patří mezi oblíbené nápoje v českých rodinách, a proto by neměla chybět ani u štědrovečerní večeře. Vhodně zvolené víno skvěle doplní a zdůrazní lahodnost pokrmu. Přestože je výběr nápoje otázkou osobních preferencí, je potřeba dodržovat zásady, s pomocí kterých bude chuť jídla a nápoje v dokonalé harmonii a vytvoří gastronomický zážitek pro každého gurmána.

Aperitiv

Před usednutím ke slavnostní tabuli si dopřejte přípitek. „Ideální je pozvednout sklenky s aperitivem přibližně 20 minut před prvním chodem. Nastartujete tak chuťové buňky a podpoříte trávení. Nejvhodnější jsou dezertní kořeněná vína, slámové víno, sekt, šampaňské či v poslední době velmi oblíbené prosecco,” uvádí David Král, hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT. Při plánování nezapomínejte na správné servírování zvolených nápojů. Ideální teplota pro podávání bílého vína je 8–10 stupňů, v případě červených vín dodržujte teplotu 13–15 stupňů. Sekty a prosecca podávejte v teplotě 4–7 stupňů.

Tip sommeliera: Mionetto Prosecco D.O.C. Brut Špičkové Mionetto Prosecco D.O.C. Brut vyniká svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů i jemným dlouhotrvajícím perlením. Mionetto je od roku 1887 symbolem kvalitního Prosecca a v současnosti je i nejoblíbenější značkou Prosecca v italské gastronomii. Je dokonalým aperitivem pro každou příležitost. Doporučená maloobchodní cena: 239–249 Kč

Polévka

Podíváme-li se do českých domácností, na slavnostní tabuli převažuje rybí polévka z kapra. Podle tradic by měla být bílá a zahuštěná. Výjimkou na štědrovečerním stole ale nejsou ani polévky z luštěnin. Například hrachová, čočková či kroupová polévka nejenže patří k obvyklým pokrmům tuzemské kuchyně, ale navíc by podle tradice měly zajistit, že se budou rodiny držet peníze po celý rok. „Ke klasické rybí polévce bych doporučil Veltlínské zelené či Ryzlink vlašský, například z Habánských sklepů. K luštěninám bych doporučil Ryzlink rýnský z řady Víno Mikulov Sommelier Club,“ radí David Král.

Tip sommeliera: Habánské sklepy Ryzlink vlašský Bílé víno, které zaujme svou žlutozelenou barvou, ve vůni pak ovocným charakterem s tóny rybízu či angreštu a zejména příjemnou kyselinkou, která přispívá k jeho svěžesti. Doporučená maloobchodní cena: 109 Kč

Hlavní chod

Pokud patříte k vyznavačům tradic a dodržujete je i v kuchyni, pak se na vašem štědrovečerním stole zajisté objeví ryba. Smažený kapr s bramborovým salátem si dobře rozumí s komplexnějšími víny s kyselinkou, která zároveň pomáhá tělu lépe zpracovávat tuky. „Ke smaženému kaprovi je nejvhodnější podávat vína odrůd Ryzlink rýnský či Rulandské bílé. Na mém stole v takovém případě nechybí Víno Mikulov Sommelier Club. Vánoční menu ale můžeme skvěle kombinovat i se sekty,“ říká David Král. Na slavnostní stůl patří také vinná klobása, která se často servíruje jako druhý chod po kaprovi. Ta si žádá jednoduché víno ideálně odrůd Veltlínské zelené, popřípadě mladý Ryzlink vlašský.

Tip sommeliera: Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink rýnský 2017 pozdní sběr Zlatavě žlutá barva s pěknou viskozitou, elegantní aroma sadového ovoce a medu. Chuť je svěží, šťavnatá, s ovocným charakterem a poměrně dlouhou dochutí a báječně se hodí k obalovanému kaprovi s křupavou krustou. Doporučená maloobchodní cena: 139 Kč

Bohemia Sekt Prestige brut Tento prémiový sekt vzniká tradiční metodou kvašení v lahvi po dobu minimálně 15 měsíců. Jeho cuvée je tvořeno odrůdami Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský, vyniká bohatou vůní citrusových plodů a nezaměnitelnou chutí, připomínající vyzrálé plody manga. Doporučená maloobchodní cena: 239 Kč

Zákusek nebo cukroví

Sklenička vína se skvěle snoubí také s vánočním cukrovím. Vhodná jsou vína v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová.

Tip sommeliera: Vinařství Pavlov Pálava 2016 slámové Jiskrná barva ušlechtilého zlata s intenzivnější a bohatou vůní připomínající med, oříšky či marmeládu z broskví a kdoulí s tóny exotického ovoce. Chuť je plná s příjemnou kyselinkou, šťavnatá a sladká dochuť nabízí tóny kompotu, pečeného ovoce a květového medu. Doporučená maloobchodní cena: 380 Kč

Digestiv

Závěrem hostiny by měl být digestiv, který žaludek po vydatné hostině utiší. Vhodné je podávat těžší červené víno, barrique nebo starší portské a už si jen užívat vánoční pohody.

Tip sommeliera: Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2016 Krásná rubínová barva se světlým meniskem. Elegantní vůně s tóny lesního ovoce, hořké čokolády, v pozadí jemný nádech kouře a vanilky. Chuť je šťavnatá, středně plná s příjemnou tříslovinou. Doporučená maloobchodní cena: 189 Kč

Vybraná vína jsou k dostání v maloobchodě nebo na www.osobnivino­teka.cz.


publikováno: 21. 12. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, Vánoce, víno

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+