Spojuje je festival Jím pro charitu, rozdělují škubánky s mákem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Spojuje je festival Jím pro charitu, rozdělují škubánky s mákem

13. 12. 2012

Ondřej Slanina a Radek Šubrt toho mají hodně společného – oba patří k nejznámějším českým šéfkuchařům, rádi hrají squash, jsou hvězdami televizních kulinářských show a čerstvě i patrony nového gastronomického festivalu Jím pro charitu. A co je rozděluje? Škubánky s mákem. Jeden je miluje, druhý by je použil akorát tak k hodu do dálky.

Ondřej Slanina začínal krupicovou kaší

Jeho první specialitou byla v šesti letech krupicová kaše na sedm způsobů. Přestože vařil od dětství, původně měl Ondřej Slanina jiné plány. Chtěl být architektem. V patnácti ho ale v psychologicko-pedagogické poradně přesvědčili o tom, že nemá prostorové vidění, a tak byla jeho volba jasná. Dnes s úsměvem říká, že se stal kuchařem i díky Sváťovi Kuřátkovi ze seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka. Do povědomí široké veřejnosti se zapsal díky televizní show Kluci v akci, ve které vystupuje s Filipem Sajlerem.

Chce michelinskou hvězdu

Jeho životní motto zní: „Neznám slovo nejde.“ Přestože je mu teprve 28 let, má na kontě spoustu prestižních ocenění včetně bronzové medaile z kuchařské olympiády IKA v německém Erfurtu. Nedávno strávil měsíc ve Spojených státech. Americká vláda ho pozvala, aby tu poznával místní gastronomickou kulturu. „Nejvíc mě tam dostal přístup personálu ve službách a jeho velká ochota vyhovět zákazníkům,“ vzpomíná Ondřej Slanina. Domů si přivezl nejen spoustu zkušeností, ale i jeden velký cíl – do pěti let se svou restaurací Chateau St. Havel získat michelinskou hvězdu. A co ho v tomto ohledu ještě čeká? „To bych taky rád věděl, ale snad návštěva komisařů a jejich kladné vyjádření,“ dodává.

Ve volném čase rád hraje golf, squash a jeho další velkou láskou jsou rychlá auta. A jaké jsou chutě Ondřeje Slaniny? Nikdy nepohrdne řízkem nebo španělským ptáčkem, naopak škubánky s mákem mu na talíři radost neudělají.

Radek Šubrt se učil vařit v Mnichově i v New Yorku

Radek Šubrt nedá na rozdíl od Ondřeje Slaniny na škubánky s mákem dopustit. Stejně tak miluje bramborovou polévku nebo kachnu s knedlíkem a se zelím. Vaření ho fascinovalo už odmalička. K tomu, aby se stal kuchařem, ho postrčila i jedna prostá rada souseda: Jíst se bude vždycky.

Poznal spoustu nových věcí

Po ukončení studií na nic nečekal, koupil si lístek na vlak a vyrazil na zkušenou do zahraničí. Jeho první zastávkou byl Mnichov, kde působil dva roky. „Bylo to tam skvělé. Sešla se dobrá parta a poznal jsem spoustu nových věcí, takže jsem měl co dohánět,“ vzpomíná Radek Šubrt. Právě v Mnichově podle svých slov poznal tu pravou kuchařinu. Později pracoval a sbíral zkušenosti ještě ve Švýcarsku a v Rakousku. Velkou praxí pro něj byla i stáž u slavného francouzského šéfkuchaře Daniela Bouluda v jeho restauraci v New Yorku.

V současnosti Radek Šubrt působí ve vyhlášené pražské restauraci Amade. Donedávna jste ho mohli vídat i na televizních obrazovkách jako jednoho z porotců kuchařské show MasterChef.

Festival Jím pro charitu

Obě známé kulinářské tváře aktuálně spojuje patronát nad festivalem Jím pro charitu. Jde o novou gastronomickou událost z dílny Alakarte.cz, která probíhá od 19. 11. do 19. 12. 2012 ve více než 170 restauracích po celé České republice.

Hlavní myšlenkou festivalu je spojit dobré jídlo s dobrým skutkem. Stačí jediné, zdarma si na www.jimprocha­ritu.cz rezervovat stůl v restauraci. Za každého hosta věnuje Alakarte.cz 10 Kč Nadačnímu fondu Kapka naděje, který za vybrané peníze pořídí dětskou hernu na Transplantační jednotce ve FN Motol. „Festival Jím pro charitu není jen o tom, že si lidé pochutnají, ale ještě ke všemu přispějí na dobrou věc. A nemusí pro to udělat nic navíc,“ říká Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz.

Šéfkuchaři vybraných restaurací včetně Radka Šubrta a Ondřeje Slaniny připravili v rámci festivalu i exkluzivní tříchodová menu. V Šubrtově restauraci Amade si hosté můžou vychutnat jelení plec na víně s bramborovými plackami. Ondřej Slanina v Chateau St. Havel připravil výborný pečený jehněčí hřebínek s houbami portobello a další delikatesy.


publikováno: 13. 12. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: akce, gourmet, charita, restaurace

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+