Stačily by nám funkční potraviny místo léků? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Stačily by nám funkční potraviny místo léků?

10. 7. 2014

Japonci s nimi začali už v 80. letech, v Evropě stále nevíme, jak je poznat a co si o nich myslet. Funkční potraviny přitom mohou být tím nejpřirozenějším lékem. „Každá potravina je svým způsobem funkční. Dodává totiž do organismu bílkoviny, tuky nebo sacharidy v různých množstvích a vzájemných poměrech,“ říká MUDr. Václava Kunová, odborná poradkyně iniciativy Vím, co jím a piju. Některé ale kromě toho, že zasytí, mají i nějaký bonus navíc: obsahují zvýšené množství biologicky aktivních látek, které pomáhají našemu zdraví, nebo naopak snížené množství zdraví škodlivých látek.

Funkční potraviny mají pro organismus nějaký zásadní benefit

Protože se méně hýbeme, spotřebujeme i méně energie, je tedy výhodné vybírat výživově hodnotná jídla, která našemu tělu dají dostatek živin a zároveň méně prázdných kalorií. Takové jsou právě funkční potraviny. „V užším slova smyslu se termín funkční potraviny používá pro takové, které mají pro organismus nějaký zásadní benefit. Při opakované konzumaci můžou pomoci zlepšit zdravotní stav za předpokladu, že budou součástí celkově zdravého životního stylu,“ dodává Kunová. Funkční potraviny mají vylepšenou nutriční hodnotou, kladný vliv na zdraví, fyzickou výkonnost nebo duševní stav.

Mezi funkční potraviny patří například jogurty a jogurtové nápoje se zvýšeným obsahem speciálních probiotických kmenů, můžou to být cereálie významně obohacené o kyselinu listovou nebo kvalitní margaríny s obsahem rostlinných sterolů (tzv. fytosterolů), které napomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Jak vzniká funkční potravina?

„Funkční potraviny se vyrábějí tak, že se v původní receptuře významně zvýší obsah látek s příznivým působením na zdraví: probiotik, prebiotik, izoflavonoidů, speciálních typů vlákniny, rostlinných sterolů. Funkční potraviny však mohou vznikat i odstraněním některé z nežádoucích složek, většinou alergenů,“ vysvětluje princip Václava Kunová. Mezi funkční potraviny tedy patří i ty, na jejichž obalu výrobce deklaruje snížený obsah nežádoucí složky. Příkladem je třeba mléko zbavené laktózy (mléčného cukru), které je vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí.

Jak je najít v regálech

Česká legislativa pojem „funkční potravina“ nezná, a proto jej nelze uvést na obalu. „Na etiketách funkčních potravin smí být uváděna jen taková tvrzení, která jsou vědecky podložena a nejsou zavádějící,“ upozorňuje doktorka Kunová. Jak se tedy funkčních potravin dopátrat? Na obale hledejte pojmy jako

• „biologicky aktivní látky“,

• „obohaceno o…“,

• „s nízkým obsahem…“,

• „s vysokým obsahem…“.

Zakysané mléčné výrobky

Mléčné výrobky vybírejte zakysané (jogurty, kyška, acidofilní mléko, kefír). Obsahují bakterie mléčného kvašení, které zlepšují složení střevní mikroflóry a zvyšují obranyschopnost. Mají vysoký podíl dobře využitelného vápníku, který se v kyselém prostředí dobře vstřebává. Své místo mají i v redukčním jídelníčku. Postarají se o to, aby při hubnutí ubýval především tuk a ne svalová hmota.

Snídaňové cereálie

Cereálie, zvláště ty, jejichž základ tvoří ovesné vločky, jsou bohatým zdrojem vlákniny. Při výběru hlídejte množství přidaného cukru, ten by neměl být více jak 25 g cukru na 100 g výrobku. Vyšší podíl cukru svědčí o tom, že je výrobek hodně doslazovaný.

Tip: Snídaňové cereálie Dobrá vláknina od BonaVita, označené logem Vím, co jím, mají nejvyšší obsah vlákniny ze všech cereálií na českém trhu a obsahují navíc vitaminy.

Margaríny

Vybírejte margaríny, které obsahují minimum trans mastných kyselin. Aby byl však margarín zároveň funkční, musí být obohacen o rostlinné steroly. Ty snižují hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce a cév. Margaríny jsou navíc vyráběny z rostlinných olejů, které neobsahují cholesterol. Některé bývají obohacovány o vitaminy (A, D, E). Kvalitní margaríny mají vyvážené složení mastných kyselin (převažují mononenasycené a polyenenasycené mastné kyseliny), jsou dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých přijímáme málo, a obsahují omega 6 mastné kyseliny. Logo Vím, co jím mají například rostlinné roztíratelné tuky Flora, Rama nebo Alfa Optima.

Pečivo a těstoviny raději celozrnné

K funkčním potravinám patří i celozrnné pečivo a těstoviny. Vlákniny mají Češi ve stravě málo, byť hraje důležitou roli v prevenci nádorových onemocnění střev. Působí jako prebiotikum. Ideální je kombinovat celozrnné výrobky s mléčnými. Vláknina navozuje i delší pocit sytosti a pomáhá tak při hubnutí. Logo Vím, co jím mají semolinové těstoviny a celozrnné špagety značky REJ.

Funkční versus fortifikované

Vedle funkčních potravin se mluví i o potravinách fortifikovaných. Fortifikované potraviny jsou obohaceny o složku, kterou buď ztratily důsledkem technologického procesu, nebo ji původně ani neobsahovaly. Tak se například při vymílání mouky ztrácí vitaminy skupiny B, které do ní může výrobce dodat, podobně výrobci obohacují sůl jódem. „Děje se tak za účelem prevence deficitu určité živiny u některých populačních skupin. Může se ale jednat i o přídavek živin, které jsou již v potravině přítomné, jen se zvýší jejich množství – příkladem je multivitaminový džus,“ odhaluje princip fortifikace doktorka Kunová.

Hranice mezi funkčními a fortifikovanými potravinami nemusí být úplně ostré. „Většinou ale platí, že funkční potravina by měla obsahovat aktivní složku v nutričně významném množství. Funkční potraviny tak stojí na pomezí potravin a léků,“ vysvětluje doktorka Václava Kunová. Přestože se svým příznivým vlivem lékům přibližují, funkční potraviny rozhodně nejsou tablety ani doplňky stravy. Vždy se jedná o potraviny.

Přirozené funkční potraviny

Celou řadu funkčních potravin najdeme v přírodě – ovoce a zelenina totiž patří mezi přirozeně funkční potraviny. „Mnoho druhů ovoce, zeleniny, obilovin obsahuje specifické látky, které působí v prevenci civilizačních chorob,“ říká doktorka Kunová.

Mezi přirozeně funkční potraviny patří:

Brokolice

Kromě vysokého obsahu vitaminu C, vlákniny a vápníku je známa i svými protirakovinnými účinky. Brokolice a další druhy zeleniny, růžičková kapusta, zelí, květák, ředkev, silně podporují detoxikační schopnosti organismu.

Citrusové ovoce Každý ví, že má vysoký obsah vitaminu C, obsahuje ale i flavonoid naringin a terpenoidy, které snižují riziko nádorového onemocnění. Tyto látky navíc umocňují antioxidační efekt vitaminu C. To je také důvod, proč je výhodnější dávat přednost ovoci a zelenině před vitaminovými doplňky.

Tučnější druhy ryb (losos, sardinky) Jsou velmi bohaté na omega3 nenasycené mastné kyseliny, krom toho jsou výborným zdrojem kvalitních bílkovin a jódu.

Ořechy Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin a hořčíku.

Drobné (bobulové) ovoce Borůvky, jahody, brusinky, maliny, ostružiny jsou bohaté na antokyany, látky se silným antioxidačním efektem.

Celozrnné obiloviny Ovesné vločky, ječné vločky nebo kroupy jsou bohaté na látky ze skupiny betaglukanů, které napomáhají při snižování hladiny krevních tuků a podporují správnou funkci imunity.

Pohanka Je obilnina, v minulosti se u nás jedla častěji (v 16. století byla dokonce nejoblíbenější potravinou u nás). Dnes je v našem jídelníčku spíš vzácností. Je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který pomáhá udržovat pevnost a pružnost cévních stěn. Je tedy vhodná jako prevence nemocí cév dolních končetin (varixů).

Funkční potraviny jako prevence

„Za předpokladu, že jsou pravidelnou součástí vyváženého jídelníčku a zdravého životního stylu, mají prokazatelně pozitivní dopad na zdraví a mohou pomoci předcházet řadě nemocí,“ říká doktorka Václava Kunová.

Pomoci mohou při:

• regulaci zažívání a prevenci zácpy,

• udržování zdravé hladiny krevních tuků,

• regulaci tělesné váhy,

• regulaci hladiny krevního cukru (jako prevence diabetu 2. typu),

• prevenci hypovitaminóz (nedostatku vitaminů), zejména v kritických životních obdobích (dětství, adolescence, těhotenství, kojení, seniorský věk).

Jak připravit funkční snídani doma?

Radí MUDr. Václava Kunová, poradkyně iniciativy Vím, co jím a piju.

Ovesná kaše s drceným lněným semínkem, borůvkami, ořechy a bílým jogurtem

Ovesné vločky jsou zdrojem vlákniny stejně jako lněné semínko, které navíc dodává rostlinné omega3 mastné kyseliny. Vláknina působí jako prebiotikum, tedy ,,živná půda“ pro probiotika z jogurtu. Čerstvé borůvky dodávají vitamin C a antokyany, které pomáhají v regeneraci unavených očí a zlepšují ostrost vidění.

Ingredience na 1 porci: 30 g ovesných vloček, 150 ml polotučného mléka, 2 lžičky drceného lněného semínka, špetka soli a skořice, 2 lžičky javorového sirupu (může být i agávový nebo med), 2 lžíce polotučného bílého jogurtu, 1 lžíce nahrubo nasekaných ořechů, 2 lžíce borůvek (malin, ostružin, jahod nebo nakrájeného manga)

Postup:

Použijte ty nejobyčejnější ovesné vločky (čím jsou tlustší, tím je jejich glykemický index nižší). Uvařte klasickou ovesnou kaši s mlékem. Přidejte špetku soli, můžete přidat i skořici. V momentě, kdy kaše začíná houstnout, nasypte drcené lněné semínko. Doslaďte jednou lžičkou javorového sirupu (má nižší glykemický index než cukr). Kaši servírujte na talíři s hromádkou jogurtu uprostřed posypanou ovocem a ořechy a politou lžičkou sirupu.

www.vimcojim.cz


publikováno: 10. 7. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: antioxidanty, cholesterol, imunita, jogurt, nadváha, nákupy, nápoje, ovoce, ozdravné kúry, prevence, probiotika, snídaně, vitaminy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+