Svatomartinské rohlíčky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Svatomartinské rohlíčky

9. 11. 2018

Křehké rohlíky patří neodmyslitelně k svátku svatého Martina. Podle pověsti proměnil podkovy svého oře právě v tyto rohlíky, aby nakrmil chudé. Dle krajových zvyklostí se plnily makovou či ořechovou náplní či se nechaly prázdné. My si připravíme lahodnou makovou variantu.

Suroviny:

těsto: 450 g hladké mouky, 60 g Korunního cukru moučka, 100 g másla, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, ½ l mléka, špetka soli, kvásek (40 g droždí, 10 lžic mléka, 2 lžíce – Korunního cukru krystal), vejce na potření, náplň, ½ l mléka, 250 g mletého máku, 100 g cukru krupice, 70 g másla

Korunní cukr moučka v mlýnku na posypání

Postup:

Ze žloutků a cukru moučky si utřeme jemnou pěnu a přimícháme předpřipravený kvásek. Poté přisypeme přesetou mouku, vanilkový cukr a sůl a přilijeme mléko. Uhněteme v těsto a necháme skoro hodinu kynout.

Mezitím si připravíme makovou náplň. Smícháme mléko s mákem a cukrem a přivedeme k varu. Po vyvaření mléka, až nám mák začne houstnout a lepit, přimícháme kousek másla a odstavíme.

Z připraveného těsta si na posypaném válu vyválíme tenké placky a rozkrájíme je na malé trojúhelníčky, na které naneseme makovou náplň dle libosti, a poté zabalíme do úhledných rohlíčků. Doporučujeme cípy rohlíčků před srolováním nejprve zahnout dovnitř, aby nám náplň při pečení neutekla. Rohlíčky necháme zhruba 15 min odpočinout a zatím si předehřejeme troubu na 180 °C. Na pečicím papíru si rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme zhruba 15 min. Po vychladnutí nezapomeneme dozlatova upečené rohlíčky ozdobit moučkovým cukrem.

Více informací na: www.korunnicu­kr.cz nebo www.facebook.com/Ko­runnicukr


publikováno: 9. 11. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+