Třtinový, nebo hnědý? Při pečení se bez cukru neobejdete | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Třtinový, nebo hnědý? Při pečení se bez cukru neobejdete

8. 12. 2017

Každá hospodyňka ví, že se bez cukru při vaření či pečení neobejde, a to i přes současný trend diet a zdravého životního stylu. Ovšem od sametové revoluce se nabídka cukrů a sladidel v našich obchodech notně rozšířila a není lehké se v nich vyznat. Pojďme společně na malou sladkou exkurzi.

Podle čeho vybírat?

Jak od sebe při nákupu jednotlivé druhy hnědého řepného cukru odlišit? Samotný odstín tmavého cukru nám moc nepomůže. Spíše se podívejme na etiketu.

Třtinový cukr

Korunní cukr třtinový krystal Demerara získal název podle řeky v jihoamerické Guyaně, na jejíchž březích se třtina pěstuje. Je plnohodnotnou alternativou bílého řepného cukru pro pečení, vaření i slazení. Vyznačuje se zlatavou barvou a běžným nápojům, sladkým pokrmům či dezertům dodá nezaměnitelnou, delikátní chuť a aroma.

Hnědý cukr

Tmavá barva cukru často mate hospodyňky, které zaměňují třtinový s cukrem hnědým. Pokud se cukr jmenuje hnědý bez dalšího bližšího určení, jedná se vždy o cukr, vyrobený z řepy cukrové. Korunní cukr hnědý je kvalitní řepný cukr, který je obohacen o třtinový a karamelový sirup. Má hnědou barvu, plnější vůni a vynikajícím způsobem podtrhne chuť zejména jablečných, ořechových či kávových dezertů a moučníků. Dá se použít všude tam, kde třtinový nebo bílý řepný cukr.

Alternativní metody slazení

Kromě cukrové řepy a třtiny se k výrobě cukru využívá i jiných cukerných surovin. V nabídce obchodů můžete najít cukr hroznový (glukóza) a cukr ovocný (fruktóza). Suroviny k jejich výrobě se skrývají již v názvech – ovoce, respektive hrozny révy vinné. Hroznový cukr má nižší sladivost než řepný cukr a rychle se vstřebává do krve. Tělo tak rychle získává energii, což je podstatné především u pacientů v rekonvalescenci, u těžce fyzicky pracujících lidí, sportovců a dětí. Používá se v teplé i studené kuchyni.

Pozor, ovocný cukr nesladí za tepla!

Ovocný cukr má o 20–40 % vyšší sladivost a nízký glykemický index, takže je vhodný také pro diabetiky. Hodí se ke slazení studených pokrmů a nápojů, nikoli však pro tepelnou úpravu.

Více informací na: www.korunnicu­kr.cz nebo www.facebook.com/Ko­runnicukr

Zdroj a foto: Shutterstock/Mo­ravskoslezské cukrovary, a. s.


publikováno: 8. 12. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: cukr, nákupy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+