Tuňák z konzervy v zajímavých receptech | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Tuňák z konzervy v zajímavých receptech

27. 8. 2015

Recepty s tuňákem Calvo byly sestaveny tak, aby obsahovaly zdravé tuky a bílkoviny, které organismu v našich krajích často chybí. Recepty sestávají z čerstvé zeleniny plné vitamínů a minerálních látek. Náročnější strávníky jistě zaujme koláč s tuňákem ze špaldové mouky, který zaručeně zasytí a zároveň představuje ideální volbu pro letní výlety. Dostaňte z letošního léta maximum a nabijte organismus vitaminy, minerály a potřebnými omega-3 mastnými kyselinami.

Avokádo plněné tuňákem

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience(pro 2 osoby): • 4 zralá avokáda • 2 plechovky tuňáka Calvo v olivovém oleji 80 g • 1 větší rajče • 1 červená cibule • 2 stroužky česneku • hrst nasekaného koriandru • 1 citrón • sůl a pepř • cherry rajčátka a koriandrová nebo petrželová nať na ozdobu

Postup:

Avokáda oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme pecky. Vzniklé poloviny pokapeme citrónem, aby nedošlo k oxidaci. Pomocí lžíce prohloubíme otvory po peckách u šesti polovin avokád. Získanou dužinu spolu se zbylými dvěma polovinami avokád rozmačkáme vidličkou nebo rozetřeme nožem. Najemno nakrájíme červenou cibuli, rajče a česnek. Maso z tuňáka necháme odkapat a smícháme spolu s rajčaty, červenou cibulí, česnekem a rozmačkaným avokádem. Nakonec vzniklou směs dochutíme přidáním koriandru, soli a pepře. Směsí plníme půlky avokáda, které můžeme ozdobit půlkou cherry rajčátka a lístky koriandru. Podávat můžeme samostatně nebo s opečeným chlebem ochuceným olivovým olejem, česnekem a bylinkami.

Cuketové nudličky s tuňákem

Doba přípravy: 25 minut

Ingredience (pro 2 osoby): • 1 filé z tuňáka Calvo ve skle • 2 menší mladé cukety • 2 hrsti slunečnicových semínek • 2 až 3 stroužky česneku • 6 cherry rajčátek • 2 hrsti čerstvé bazalky • sůl, pepř a olivový olej

Postup:

Cukety nakrájíme na nudličky o tloušťce asi 4 milimetry. Nudličky prosolíme a necháme odležet. Připravíme si filé z tuňáka a necháme jej okapat. Najemno nakrájíme česnek. Na olivovém oleji orestujeme celá cherry rajčátka a následně přidáme osušené cuketové nudličky, jež také lehce orestujeme. Nakonec přidáme nakrájený česnek a bazalku a dochutíme solí a pepřem. Cuketové nudličky nandáme na talíř, přidáme tuňákové maso a posypeme slunečnicovými semínky opraženými na suché pánvi. Hotové jídlo ozdobíme čerstvou bazalkou.

Koláč s tuňákem

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience (2 osoby):

Těsto: • 250 g špaldové mouky • 1 vejce • 125 g másla • hrst čerstvého oregana • 25 ml studené vody • sůl

Náplň: • 1 balení tuňáka Calvo v olivovém oleji nebo s oreganem 3×80 g • hrst vypeckovaných černých oliv • 100 g sýru feta nebo sýru balkánského typu nakrájeného na kousky • 5 cherry rajčátek rozkrojených na polovinu • ½ středně velkého pórku nakrájeného na kolečka • hrst čerstvého oregana • 2 vejce

Postup:

Mouku prosejeme a nasypeme do mísy, přidáme vejce, nakrájené máslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolíme, přidáme studenou vodu a vytvarujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Z odpočatého těsta vyválíme placku, kterou přeneseme do formy a dotvarujeme tak, abychom měli těsto ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propícháme na několika místech špejlí nebo vidličkou, pokryjeme pečícím papírem a zasypeme syrovými fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedlo a zachovalo si tvar. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Následně koláč z trouby vyjmeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně pokládáme jednotlivé suroviny. Nakonec povrch koláče posypeme sekaným oreganem a zalejeme rozšlehanými vejci. Dáme opět do trouby a dopékáme asi 25 minut.

Více receptů najdete na: https://www.fa­cebook.com/Cal­voCR


publikováno: 27. 8. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: pečivo, ryby, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+