Udržet maso během grilování šťavnaté je kumšt | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Udržet maso během grilování šťavnaté je kumšt

28. 5. 2019

Vůně šťavnatého masa s aromatickým kořením opět rozlinula pražským centrem. Vitana už počtvrté zahájila grilovací sezonu stylově – kuchařskou show zaměřenou právě na oblíbenou letní kratochvíli. Nožů se chopili herečka a kuchařka Markéta Hrubešová s grillmasterem Ivanem Vodochodským. Ti připravili několik originálních receptů, přičemž se také podělili o řadu kulinářských rad.

S gorilami

Ani letos na to nebyli sami. Vitana, expert na koření, navázala na téma letního grilování slovní hříčkou vzniklou z milého dětského přeřeknutí – gorilování. A když už gorilování, tak s gorilou. A co je lepší než gorila? Dvě gorily. A tak kuchařům sekundoval pár pana Gorily a paní Gorilové.

Nové směsi pro dochucení salátů a grilovaného masa

Zatímco Ivan Vodochodský seznámil diváky s metodou sous-vide, Markéta Hrubešová se ujala přípravy zeleninových salátů, které vytvořily se šťavnatými steaky lahodnou kompozici. Zároveň byly představeny nové směsi pro dochucení salátů a grilovaného masa. A jak vlastně Češi grilují? Zhruba třetina lidí „hodí“ na gril kuřecí maso, o něco méně lidí si pochutná na vepřovém. Nezapomínají ani na tradiční špekáčky, které stále patří mezi tři nejoblíbenější suroviny. V posledních letech stoupá obliba opékání masa na otevřených ohništích, přičemž většina lidí griluje na vlastní zahradě nebo terase. Své místo si dobývají i veřejná griloviště, využívá je více než než deset procent lidí. A přestože při společenském grilování preferují spíše osvědčenou klasiku, v soukromí rádi zkoušejí nové recepty. „Grilované pokrmy si zpestří různými steakovými omáčkami, nakládanými okurkami, cibulkou či si k masu přidají kukuřici. Rozhodně nezapomínají ani na tradiční kečup,“ řekla Markéta Sukdoláková, junior Product Manager společnosti Vitana.

Protože salát je nezbytnou součástí každé pořádné grilovačky, přichází Vitana s novu řadou výrobků na dochucení salátů. Jedná se jak o tekuté zálivky, které je možné ihned použít, tak o směsi semínek či krutonů nebo o kořenicí směsi na zálivky určené ke smíchání s olivovým olejem či jogurtem.

IVAN VODOCHODSKÝ RADÍ, JAK PŘIPRAVIT DOMÁCÍ SOUS-VIDE

Udržet maso během grilování šťavnaté je kumšt. Ivan Vodochodský proto letos představil trend sous-vide, což je kuchařská metoda přípravy masa ve vakuu, při níž se využívá vzduchotěsný obal ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované maso se pošíruje po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny.

Hlavní výhody sous-vide je uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin. Dalším benefitem je snadné plánování, suroviny totiž můžete mít předem připravené k další úpravě. A k neméně podstatným plusům patří úspora na surovině, protože takto připravené maso má jen minimální váhový úbytek.

VEPŘOVÝ BOK SOUS VIDE NA GRILU

Ingredience: 1 kg vepřového boku

Na marinádu: 2 lžíce rýžového octa, 2 lžíce rýžového vína Shaoxing, 2 lžíce Sójová omáčka bez lepku Vitana, 2 lžíce Sójová omáčka sladká Vitana, 2 lžíce medu, 30 g nakrájeného oloupaného zázvoru, 1 nakrájenou jarní cibulku, 2 nasekané stroužky česneku, Chilli kousky Vitana, Vitana Chilli omáčka, Vitana Badyán celý, Vitana Skořice celá, Vitana Anýz celý

Postup:

Suroviny na marinádu smícháme. Vepřový bok nakrájíme na větší kostky, vložíme do sáčku a zalijeme marinádou. Zavakuujeme a vaříme ve vodní lázni při teplotě 75 stupňů Celsia asi 4 hodiny. Uvařený bůček otřeme od marinády, osušíme a na grilu grilujeme kůží dolů, dokud se kůže nevypeče do křupava.  

KUŘECÍ PRSA MEDITERIAN NA GRILU

Ingredience: 2 kuřecí prsa, 4 lžíce másla, 2 menší zelené cibule, 2 snítky rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, VITANA Gurmánské ITALSKÉ KOŘENÍ, VITANA MLÝNKY sůl a pepř podle chuti

Postup:

Kuřecí prsa okořeníme VITANA Gurmánskou italskou směsí, vložíme do sáčku, přidáme ostatní ingredience, máslo a zavakuujeme. Vložíme do vodní lázně, nastavíme teplotu na 63,5°C a vaříme 1 hodinu.

Uvařená prsa vyjmeme ze sáčku, osušíme, a opečeme na grilu. Šťávu ze sáčku varem zredukujeme a zjemníme ztuhlým máslem.

ASIJSKÝ OKURKOVÝ SALÁT (vhodný k bůčku)

Ingredience: 2 salátové okurky, 100 g Vitana semínka Směs se sezamovým semínkem, sůl

Zálivka: 2 lžíce rýžového octa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 ½ lžíce sezamového oleje, 1 ½ lžíce cukru, 1 stroužek česneku, 1 lžička chilli vloček

Postup:

Okurky nakrájejte na tenká kolečka a dejte do velké mísy. Osolte a promíchejte. Nechte stát asi 10 – 15 min., aby okurky pustily vodu. Tu pak slijte. Všechny ingredience na zálivku smíchejte dohromady a přidejte česnek nakrájený nadrobno a dosolte podle chuti.

Polovinu zálivky vmíchejte do okurek a dobře promíchejte. Zbytek nalijte na salát a posypte sezamovými semínky. Ihned podávejte.

TIP: Do salátu můžete přidat na nudličky nakrájenou mrkev, červenou cibuli, salát Little Gem nebo jarní cibulku.

TATARÁK Z CHŘESTU (vhodný ke kuřeti)

Ingredience: 1 svazek zeleného chřestu, 1 avokádo, 2 rajčata, 1 šalotka, ½ citrónu, 2 lžičky kapar, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa z bílého vína, pažitka, sůl, Vitana Krutonky Rajčata a bazalka

Postup: Chřest očistěte a odlomte dřevnaté konce. Vložte na 2 min. do vroucí osolené vody. Ihned zchlaďte. Dejte okapat na cedník. Ve velké míse smíchejte olej, ocet a sůl. Šalotku nakrájejte nadrobno. Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku a nakrájejte na kostičky. Zakápněte citrónem, aby nezhnědlo. Rajčata nakrájejte na osminky, zbavte dužiny a pokrájejte na kostičky. Kapary nechte okapat a překrájejte. Vše dejte do mísy. Nakonec přidejte chřest nakrájený na kolečka a pažitku. Opatrně promíchejte. Posypte krutony. Salát můžete nechat chvilku proležet, aby se spojily chutě.

  • SPECIÁLNÍ EDICE GORILOVACÍHO KOŘENÍ a SPECIÁLNÍ EDICE DÁME SALÁT: Vitana Gorilovací koření na sýr, Vitana Gorilovací koření na křidélka, Vitana Zálivka ŘeckáVitana Zálivka Bylinková, Vitana Zálivka Caesar, Vitana Zálivka Francouzská a další.

publikováno: 28. 5. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: grilování, koření, maso, salát

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+