Užjte si grilování | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Užjte si grilování

8. 6. 2018

Proč si čas strávený venku s přáteli a rodinou nezpříjemnit dobrým jídlem? Nejpopulárnějšími možnostmi jsou grilování anebo piknik. Připravili jsme pro vás několik lahodných receptů a také tipy, jak si tyto příjemné letní kratochvíle co nejvíce užít.

Až zapadne sluníčko

Grilování je jedna z nejpříjemnějších letních činností. Jakmile zajde horké slunce, nastává ten správný čas rozpálit rošt a pak už si jen vychutnávat s přáteli nebo rodinou grilované dobroty u sklenky vychlazeného piva nebo vína. Na grilu si můžete připravit celou řadu vynikajících pokrmů, fantazie se meze nekladou – kromě tradičních steaků a klobásek například špízy, grilovaná žebírka nebo barbecue křídla.

Může za to Kryštof Columbus

Jaká je vlastně historie grilování? I když si to mnohdy neuvědomujeme, spousta činností provází lidstvo po staletí. Grilování znali už naši předci od dob objevení ohně, tehdy totiž na ohni upravovali ulovené maso. První zmínka o grilování, které připomíná to dnešní, pochází od kmene Arawak sídlící na ostrově Haiti, jenž používal nástroj „barbacoa“. Toto zařízení připomínalo mříž, rám, a místní obyvatelé na něm udili maso.

Když Kryštof Columbus převzal vládu na Haiti, které bylo i před nevůli kmenů prohlášeno za španělskou kolonii, Španělé si přisvojili mnoho z vynálezů původních obyvatel. Mezi ně patřil i nástroj „barbacoa“, který začali používat k úpravě ryb a masa. Poté tento pojen označoval shromáždění lidí, kteří si společně vychutnávali jídlo.

Prim při grilování hraje maso

Hlavní roli při grilování hraje maso (anebo vegetariánské speciality, pokud se mu vyhýbáte). I zde platí jednoduchá rovnice: čím kvalitnější maso, tím lepší grilovačka. Pokud připravujete steaky, nemůžete koupit jen tak kde jakou flákotu. Masem na steak je většinou myšleno hovězí. V nabídkách restaurací se ale můžete setkat s kuřecím, vepřovým nebo dokonce steakem z ryby. V Česku máme tu výhodu, že se zde dá koupit kvalitní maso a máme tady také dlouhou tradici poctivých řezníků, musíte si ale umět vybrat. To samé platí pro uzeniny. Sáhněte pro ty, které mají větší obsah masa a méně mouky a jiných náhražek.

Bez marinád se neobejdete

„Já osobně si nedovedu představit grilování bez dobrých marinád a omáček. Patří k němu stejně jako ideálně propečené maso. Mým tajným tipem je barbecue omáčka OTMA, kterou můžete pak používat jako základ dalších marinád,“ vysvětluje Kristýna Hrubčíková z Receptyschuti.cz.

Posezení pod širým nebem

Piknik v sobě nese něco romantického a zároveň rozverného: u posezení na dece v zámeckém parku se můžete cítit jako rozmazlovaná princezna nebo osoby zachycené na slavném Manetově obrazu Snídaně v trávě. Není překvapivé, že lidé jedli venku odedávna, při práci na poli si jednoduše udělali pauzu a snědli si svačinu, kterou si přinesli. V něco speciálního jídlo pod širým nebem proměnila šlechta, která se tímto způsobem občerstvovala při loveckých výjezdech.

Jídelníček lovce se skládal například z kuřete, chleba, kusu rokfóru nebo švýcarského tvrdého sýra a bílého vína, marnivější šlechtici přidávali ještě také madeirské vína, ananasové, či jahodové šťávy. A pokud se honu účastnily i dámy, chtěli se hostitelé opravdu vytáhnout: brali s sebou nejlepší lahůdky, šampaňské, domácí paštiky nebo nejrůznější saláty. Tradice pikniků, jak je známe dnes, začala v 18. století ve Francii, v 19. století se stala oblíbenou zábavou anglické střední třídy. Právě ta k ní přidala oblíbený piknikový koš.

Na piknik praktické dobroty

A co si s sebou vzít na piknik? V první řadě je třeba myslet prakticky a volit takové jídlo, které vydrží transport a bude se snadno konzumovat v méně pohodlných podmínkách. Pokud si děláte hlavu s transportem, vězte, že existují piknikové koše, do kterých všechno krásně naskládáte, dovedou dokonce i zajistit lahve před tím, aby z nich vytekl obsah. Navíc mnoho z nich obsahuje cestovní talíře, takže si piknik bude moct užít stylově a bez škaredého a neekologického plastového nádobí.

Co se jídla týká, záleží samozřejmě na vás, vašich časových možnostech a kuchařském umění. Uspokojivý piknik vyrobíte již například s několika druhy sýrů a ovocem, pokud se budete chtít před přáteli vytáhnout, můžete se pustit i do něčeho složitějšího. Velice vhodné jsou třeba různé sušenky (sladké i slané), které se zároveň také snadno převážejí. Nám se ověřily také obložené bagetky, po nichž rád sáhne každý hladový účastník vaší venkovní slavnosti.

Přejeme vám krásné letní dny a dobrou chuť!

Kuřecí křídla v BBQ marinádě

Náročnost: snadné

Doba přípravy: 10 minut

Doba pečení: 45 minut

Počet porcí: 2

Suroviny: 12 kuřecích křídel, lžička soli, lžička sušeného česneku, ¼ lžičky kajenského pepře, ½ lžičky cukru, ½ lžičky mleté papriky, olej ve spreji

Na marinádu: hrnek Otma Barbecue omáčky, ½ hrnku medu, lžíce kečupu, šťáva z limetky, ½ lžičky sušeného česneku. 2 hrsti čerstvého koriandru

Na ozdobu: sezamová semínka, čerstvý koriandr, nakrájená limetka

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Křídla omyjte a osušte. Vyložte plech pečicím papírem a lehce postříkejte olejem ve spreji.
  2. V misce smíchejte sůl, sušený česnek, kajenský pepř, cukr a mletou papriku. Promíchejte a směs vetřete do kuřecích křídel. Vyskládejte je na připravený plech a pečte 40 minut. Nezapomeňte v průběhu jednou obrátit.
  3. Mezitím si připravte marinádu. Med lehce rozehřejte ve vodní lázni nebo mikrovlnce a přimíchejte k němu omáčku, kečup a šťávu z limetky. Poté přisypte sušený česnek a 2 lžičky nadrobno nasekaného koriandru a promíchejte.
  4. Křídla z obou stran potřete marinádou a dejte na 5 minut dopéct.
  5. Podávejte s limetkou, posypané sezamem a ozdobené koriandrem. Jako příloha se hodí rozpečená bagetka.

Flank steak s křenovou omáčkou

Doba přípravy a grilování: 13 minut

Náročnost: Snadná

Počet porcí: 2

Suroviny: 1 flank steak (tloušťka 5 cm), sůl na dochucení, 3 lžíce rozpuštěného másla, 2 větvičky tymiánu, lžička sušeného česneku, pečivo k podávání

Na křenovou omáčku: 3 lžíce majonézy, lžička octu, 3 lžíce Znojmia Krenex, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 stroužky prolisovaného česneku, lžička čerstvě mletého pepře

Postup:

  1. Rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Tymián otrhejte z jedné větvičky a přidejte k máslu, přisypte česnek a promíchejte. Steak (musí mít pokojovou teplotu) přelijte máslem a nechte 5 minut marinovat.
  2. Připravte si křenovou omáčku. Smíchejte majonézu s octem a Krenexem. Přidejte zbylé ingredience na omáčku a metličkou promíchejte.
  3. Rozdělejte gril a na rozpáleném grilovacím kameni připravený steak zprudka ze všech stran osmažte (cca 30 vteřin z každé strany). Přidejte zbytek másla z marinády a pečte dalších 30 vteřin z jedné a 30 vteřin z druhé strany.
  4. Steak přendejte na prkýnko a nechte 10 minut odpočívat, pak nakrájejte na plátky, posypejte zbylým tymiánem a podávejte s pečivem a křenovou omáčkou.

Grilovaná žebra se švestkovou marinádou

Doba přípravy: 1h 30 minut

Doba grilování: cca 10 minut

Náročnost: Snadná

Počet porcí 3

Suroviny: 1 kg masitých vepřových žeber, lžička soli

Na švestkovou marinádu: 3 lžíce Hamé Slazená švestková povidla, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce oleje, lžička strouhaného zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku, špetka mletých chilli papriček

Postup:

  1. Žebra nakrájejte na menší kousky, osolte, vyskládejte do velkého hrnce a podlijte vodou tak, aby byly potopené zhruba v 1–2 cm tekutiny. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a snižte plamen. Duste zhruba hodinu a půl.
  2. Připravte si marinádu. Smíchejte všechny ingredience a marinádou pořádně potřete podušená žebra.
  3. Rozdělejte gril a na mřížce opečte dozlatova marinovaná žebra. Zhruba 5 minut z každé strany. Podávejte s rozpečenou bagetkou.

Grilovaný bůček

Náročnost: střední

Doba přípravy: 15 minut

Doba grilování: 10 – 20 minut

Počet porcí: 6 – 8

Suroviny: 1,3 kg vepřového boku (vykoštěného), 4 lžíce medu, 4 lžíce omáčky Teriyaki, 2 lžíce kvalitní sójové omáčky (tmavé), 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 lžička sušeného zázvoru, ¼ lžičky kajenského pepře, sůl, čerstvý koriandr, Hamé křen

Postup:

  1. Vepřový bok si nakrájíme na cca 7 – 10 mm silné plátky. V misce si smícháme med, omáčku Teriyaki, sójovou omáčku, olivový olej, utřený česnek, zázvor, kajenský pepř a podle chuti dosolíme. Do této marinády naložíme vepřový bok a necháme minimálně dvě hodiny marinovat.
  2. Bůček opékáme na grilu na středním plameni do propečení. Podáváme s křenem Hamé.

Kuřecí satay s brusinkovou omáčkou

Náročnost: snadné

Doba přípravy: 10 minut + 1 hodina na odležení

Počet porcí: 4

Suroviny: 600 g kuřecích prsou, 2 lžíce sójové omáčky, ½ lžičky sušeného zázvoru, 2 lžíce olivového oleje, větší špetka kajenského pepře, 2 lžičky třtinového cukru

K podávání: brusinková omáčka s chilli Otma, čerstvý koriandr bílý a černý sezam

Postup:

  1. Kuřecí prsa si očistíme a nakrájíme na dlouhé proužky.
  2. V misce si připravíme marinádu. Smícháme si sójovou omáčku, sušený zázvor, olivový olej, kajenský pepř a třtinový cukr.
  3. Kuřecí prsa naložíme do marinády a necháme aspoň 1 hodinu odpočinout.
  4. Mezitím si namočíme do vody špejle, na které budeme maso napichovat.
  5. Maso napíchneme na špejle a grilujeme do zlatova.
  6. Podáváme posypané sezamem a koriandrem a k tomu brusinkovou omáčku s chilli.

Kuřecí fajita quesadilla

Náročnost: Snadná

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: 10 minut

Ingredience: kuřecí prso, ½ červené papriky, ½ žluté papriky, ½ zelené papriky, menší cibule, 2 lžíce olivového oleje, lžíce mleté papriky, lžička sušeného česneku, ½ lžičky soli, ½ lžíce římského kmínu, 2 tortilly, hrnek strouhaného cheddaru, plechovka Otma Rajčata krájená, hrst nasekaného čerstvého koriandru

Postup:

  1. Kuřecí prso a zeleninu nakrájejte na tenké nudličky. Na olivovém oleji osmahněte maso. Přidejte koření a ¼ lžičky soli a osmahněte. Přidejte zeleninu a vařte doměkka.
  2. Přilijte šťávu z plechovky do masové směsi a vařte 5 minut.
  3. Masovou směs nechte vychladnout. Čistou pánev dejte na rozehřátou plotýnku, vyložte ji tortillou.
  4. Polovinu tortilly posypte cheddarem, na ní vyskládejte masovou směs a opět posypte cheddarem. Přiklopte druhou polovinou tortilly a opečte z obou stran.
  5. Zbytek plechovky vyklopte do vyšší mísy, přidejte koriandr a sůl a rozmixujte tyčovým mixérem.
  6. Opečenou tortillu nakrájejte na třetiny a podávejte s rajčatovou salsou.

publikováno: 8. 6. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: grilování, maso, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+