V Muzeu gastronomie se dozvíte zajímavosti o jídle už od pravěku | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


V Muzeu gastronomie se dozvíte zajímavosti o jídle už od pravěku

7. 3. 2014

Chcete vědět, jak to bylo v pravěku s ohněm, ve starověku s pivem a ve středověku s vidličkou? Pak zavítejte do unikátního Muzeua gastronomie v Praze, Jakubská 12. V tradiční hospodě, klasickém baru a vinném sklípku se seznámíte s historií nejstarších a tradičních alkoholických nápojů, které v případě speciálních komentovaných prohlídek i ochutnáte. V kupeckém krámě vás okouzlí staré nádoby na uchovávání potravin a naivně roztomilé propagační plakáty a historické obaly. Muzeum, které otevřeli v roce 2012 manželé Provaanovi, zaujme malé i velké návštěvníky s kladným vztahem k jídlu a pití. Na své si přijde i odborná veřejnost.

Zábavná historie

Muzeum gastronomie Praha je soukromé a představuje historii kuchařského umění a vše, co s ním souvisí, jako první u nás. Vzniklo na základě celoživotních zkušeností všech zúčastněných a je zatím z 90 % financováno ze soukromých zdrojů zakladatelů. Poutavou formou se tu dozvíte o dějinách vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci. Všem návštěvníkům muzea je dle možností věnována individuální péče a na závěr ho čeká malá ochutnávka. Dokobce muzeum získalo v roce 2013 prestižního ocenění „Travellers´Choice Attractions“ (Turistická zajímavost) od mezinárodního cestovatelského portálu TripAdvisor. Zařadilo se tak mezi deset nejdoporučova­nějších turistických zajímavostí našeho hlavního města.

Kdo tu už byl?

„V loňském roce zhlédlo expozici Muzea gastronomie mnoho návštěvníků z České republiky i z celého světa. Ze vzácných návštěv mohu zmínit profesionálního odborníka a výrobce vynikajících klobás Oresta Kramarczuka z Minneapolis, který získal gastronomického OSKARA –  cenu Jamese Bearda, slavného amerického kuchaře. Všichni bez rozdílu národnosti přijímají muzeum s nadšením a vyzdvihují unikátní téma muzea. Kladně hodnotí výtvarnou stránku i nevtíravou edukativnost muzea“, říká kurátorka muzea Nina Provaan. Vzácnou návštěvou muzea byl i gurmet Janko Martinkovič, restauratér a duchovní otec restaurantu KOISHI, který získal první místo mezi TOP 10 českých restaurantů podle Maurerova výběru GRAND RESTAURANT pro rok 2013. Janko Martinkovič nám v návštěvní knize zanechal zprávu: „Krásné, poučné, nutné!“

Na co se můžete těšit v roce 2014?

Pro letošní rok se návštěvníci mohou těšit na speciality ze zemí Evropské unie, na tradiční komentované prohlídky, komentované prohlídky s řízenou degustací, podvečerní prohlídky, ochutnávky, workshop o stolování, pro nejmenší hledání myšky kuchařinky. Dále pak speciální akce, které se vždy budou aktualizovat na webových stránkách, ale malou ochutnávku přinášíme již nyní:

V sobotu 15. března opět Vaříme a pečeme v Remosce! Proběhne ochutnávka jídel upečených v legendárním českém vynálezu. Na akci bude přítomný i vzácný host, Lady Milena Grenfell-Baines, která je nadšenou propagátorkou Remosky ve Velké Británii.

V neděli 16. března začíná netradiční velikonoční program Ochutnávka PUČÁLKY symbolicky začíná na první postní neděli zvanou Pučálka, která letos připadla na 16.3, a bude probíhat ochutnávka tohoto typického a prastarého pokrmu. Jedná se o lehce opražený naklíčený hrách, který se může ochutit solí nebo cukrem. Ochutnávky pučálky budou probíhat ještě následující dva víkendy 22. – 23. 3. a 29. – 30. 3. Dubnové neděle

www.muzeumgas­tronomie.cz,

www.facebook.com/…ro­nomiePraha

info@muzeumgas­tronomie.cz, tel: 775 29 13 81


publikováno: 7. 3. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: cestování, gourmet, historie, místní speciality, senior, vaříme, zábava

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+