V Muzeu gastronomie se dozvíte zajímavosti o jídle už od pravěku
Chcete vědět, jak to bylo v pravěku s ohněm, ve starověku s pivem a ve středověku s vidličkou? Pak zavítejte do unikátního Muzeua gastronomie v Praze, Jakubská 12. V tradiční hospodě, klasickém baru a vinném sklípku se seznámíte s historií nejstarších a tradičních alkoholických nápojů, které v případě speciálních komentovaných prohlídek i ochutnáte. V kupeckém krámě vás okouzlí staré nádoby na uchovávání potravin a naivně roztomilé propagační plakáty a historické obaly. Muzeum, které otevřeli v roce 2012 manželé Provaanovi, zaujme malé i velké návštěvníky s kladným vztahem k jídlu a pití. Na své si přijde i odborná veřejnost.
Zábavná historie
Muzeum gastronomie Praha je soukromé a představuje historii kuchařského umění a vše, co s ním souvisí, jako první u nás. Vzniklo na základě celoživotních zkušeností všech zúčastněných a je zatím z 90 % financováno ze soukromých zdrojů zakladatelů. Poutavou formou se tu dozvíte o dějinách vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci. Všem návštěvníkům muzea je dle možností věnována individuální péče a na závěr ho čeká malá ochutnávka. Dokobce muzeum získalo v roce 2013 prestižního ocenění „Travellers´Choice Attractions“ (Turistická zajímavost) od mezinárodního cestovatelského portálu TripAdvisor. Zařadilo se tak mezi deset nejdoporučovanějších turistických zajímavostí našeho hlavního města.
Kdo tu už byl?
„V loňském roce zhlédlo expozici Muzea gastronomie mnoho návštěvníků z České republiky i z celého světa. Ze vzácných návštěv mohu zmínit profesionálního odborníka a výrobce vynikajících klobás Oresta Kramarczuka z Minneapolis, který získal gastronomického OSKARA – cenu Jamese Bearda, slavného amerického kuchaře. Všichni bez rozdílu národnosti přijímají muzeum s nadšením a vyzdvihují unikátní téma muzea. Kladně hodnotí výtvarnou stránku i nevtíravou edukativnost muzea“, říká kurátorka muzea Nina Provaan. Vzácnou návštěvou muzea byl i gurmet Janko Martinkovič, restauratér a duchovní otec restaurantu KOISHI, který získal první místo mezi TOP 10 českých restaurantů podle Maurerova výběru GRAND RESTAURANT pro rok 2013. Janko Martinkovič nám v návštěvní knize zanechal zprávu: „Krásné, poučné, nutné!“
Na co se můžete těšit v roce 2014?
Pro letošní rok se návštěvníci mohou těšit na speciality ze zemí Evropské unie, na tradiční komentované prohlídky, komentované prohlídky s řízenou degustací, podvečerní prohlídky, ochutnávky, workshop o stolování, pro nejmenší hledání myšky kuchařinky. Dále pak speciální akce, které se vždy budou aktualizovat na webových stránkách, ale malou ochutnávku přinášíme již nyní:
V sobotu 15. března opět Vaříme a pečeme v Remosce! Proběhne ochutnávka jídel upečených v legendárním českém vynálezu. Na akci bude přítomný i vzácný host, Lady Milena Grenfell-Baines, která je nadšenou propagátorkou Remosky ve Velké Británii.
V neděli 16. března začíná netradiční velikonoční program Ochutnávka PUČÁLKY symbolicky začíná na první postní neděli zvanou Pučálka, která letos připadla na 16.3, a bude probíhat ochutnávka tohoto typického a prastarého pokrmu. Jedná se o lehce opražený naklíčený hrách, který se může ochutit solí nebo cukrem. Ochutnávky pučálky budou probíhat ještě následující dva víkendy 22. – 23. 3. a 29. – 30. 3. Dubnové neděle
www.facebook.com/…ronomiePraha
info@muzeumgastronomie.cz, tel: 775 29 13 81