Vánoční bramborový salát dle pivovarské restaurace OSSEGG | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Vánoční bramborový salát dle pivovarské restaurace OSSEGG

20. 12. 2019

Nejlepší vánoční bramborový salát umí maminka. A na tom asi nikdo nic nezmění. Pokud máte odvahu a chcete letos zkusit trochu jiný, máme pro vás recept od šéfkuchaře Lukáše Holého z Pivovarské restaurace OSSEGG v Praze na Vinohradech.

Bramborový salát

Suroviny:

1 kg brambor varného tipu A anebo brambory Grenaille, které se vám budou snadno a rychle vařit

1× menší cibule bílá nasekané najemno

1× menší cibule červená nasekané najemno

1× svazek jarní cibulky nasekané najemno

2× lžíce jemně nasekané pažitky

200 g kvalitní a tučné zakysané smetany

5× lžíce pivní majonézy OSSEGG

100 g kvalitní uzené slaniny / my jsme použili naší pivní, kterou si v OSSEGGU vyrábíme sami/

100 g sýra s modrou plísní / my jsme použili uzenou Nivu /

3 x kulička nového koření

3× kulička celého pepře

2× list bobkového listu

1× větvička čerstvého rozmarýnu

sůl, pepř na dochucení

Suroviny na pivní majonézu Ossegg

3 žloutky

lžička ostré hořčice

50 ml černého piva Balthasar 13 OSSEGG Praha

šťáva a kůra z jednoho citronu

sůl, pepř a drcený kmín

200 ml slunečnicového oleje

Postup:

Tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.

Postup na salát:

Brambory dobře umyjeme pod studenou vodou a uvaříme do měkka v osolené vodě do které jsme přidali divoké koření a větvičku rozmarýnu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. My jsme použili brambory Grenaille, tak jsme nemuseli loupat a jen jsme je rozpůlili.

Všechny druhy cibulí pokrájíme velmi najemno, dáme si záležet. Zakysanou smetanu osolíme a opepříme, spojíme s majonézou. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky a na rozpálené pánvi orestujeme do zlatova, slijeme tuk a necháme vychladnout.Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.

Všechny ingredience vložíme do mísy a promícháme pečlivě se smetanovo-majonézovou zálivkou, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu. Dochucujeme solí a pepřem, se solí už opatrně, sýr je docela dost výrazný. Salát můžeme ozdobit červenou cibulkou nakrájenou na jemné plátky, nasekanou chilli papričkou, kterou zbavíme semínek a pažitkou.

Pivovarská restaurace OSSEGG Praha, Římská 45, Praha 2 – Vinohrady

www.Praha.osseg­g.com


publikováno: 20. 12. 2019, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: Vánoce, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+