Vánoční recepty, které jste nejspíš ještě nevyzkoušeli | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vánoční recepty, které jste nejspíš ještě nevyzkoušeli

12. 12. 2014

Máme pro vás několik zajímavých receptů z kuchyně Dr.Oetkera, které jsou nejen vyzkoušené, ale hlavně z nich snad každý zvládne vyrobit skvělé laskominy, třeba i vánoční pomerančovou marmeládu či nádherný kynutý vánoční stromek.

Kynutý vánoční stromek

Vystačí na 16 porcí

Doba přípravy: asi 20 minut

Doba pečení: asi 25 minut: elektrická trouba: 190 °C, horkovzdušná trouba: 170 °C, plynová trouba: stupeň 3

Na těsto: 1 balení Buchet Dr.Oetker (droždí je součástí balení), 260 ml vlažné vody, 120 ml oleje, 100 g sušených brusinek, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 kávová lžička Aroma rumového Dr.Oetker

Na potření a ozdobení: 2 polévkové lžíce mléka, 2 zarovnané polévkové lžíce mandlových jehliček

Na vánoční máslo: 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker, 150 g změklého másla, 30 g moučkového cukru, špetka soli

Ještě potřebujeme: plech na pečení, elektrický ruční šlehač

Postup:

  1. Těsto připravíme podle návodu na obale s droždím, vodou a olejem. Přidáme brusinky, vanilínový cukr a aroma a ručně vypracujeme dohladka. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.
  2. Vykynuté těsto krátce ručně prohněteme a na pomoučené pracovní desce vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 16 stejně velkých kousků. Každý kousek vytvarujeme do podlouhlé žemličky. Na plech vyložený papírem na pečení poskládáme žemličky do tvaru stromečku (viz foto). Pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme mlékem a ozdobíme mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
  3. Stromeček necháme vychladnout.
  4. Na přípravu vánočního másla, rozpustíme polevu podle návodu na obale. V míse vyšleháme máslo s cukrem a solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Postupně za stálého šlehání zašleháme polevu.

TIPY: Vánoční máslo můžeme nahradit lískooříškovým krémem (např. Nutella). Sušené brusinky můžeme nahradit i jiným sušeným ovocem (např. meruňky, švestky a rozinky).

Hvězdičky se sněhovou čepicí

Vystačí asi na 40 kusů

Doba přípravy: asi 20 minut,

Doba pečení: asi 15 minut: elektrická trouba: 140 °C, horkovzdušná trouba: 120 °C, plynová trouba: stupeň 1

Na těsto: 3 bílky, 250 g prosátého moučkového cukru, ½ kávové lžičky Aroma mandlového Dr.Oetker, 300 g mletých mandlí, 25 g prosátého kakaa

Na ozdobu: 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker

Ještě potřebujeme: 2 plechy na pečení (30×40 cm), elektrický ruční šlehač, formičku ve tvaru hvězdičky (Ø 5 cm)

Postup:

  1. Na přípravu těsta v míse vyšleháme bílky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Postupně zašleháme cukr a aroma. Odebereme 5 PL sněhu na potření hvězdiček. Mandle smícháme s kakaem a na nejnižším stupni krátce zašleháme do sněhu.
  2. Na pracovní ploše posypané moučkovým cukrem těsto rozválíme na plát o tloušťce asi 0,5 cm. Formičkou vykrajujeme hvězdičky a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Hvězdičky potřeme pomocí lžičky sněhem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
  3. Hvězdičky necháme vychladnout.
  4. Polevu připravíme podle návodu na obale, odstřihneme malý růžek a hvězdičky ozdobíme.

TIPY: 20 g moučkového cukru můžeme nahradit 1 balíčkem Skořicového cukru Dr.Oetker. V dobře uzavřené nádobě můžeme hvězdičky uchovávat 2 týdny.

Šneci s brusinkovou náplní

Vystačí na asi 80 kusů

Doba přípravy: asi 25 minut

Doba pečení: asi 10 minut: elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 180 °C, plynová trouba: stupeň 4

Na náplň: 125 g nasekaných sušených brusinek, 50 g mletých mandlí, 80 g nasekané hořké čokolády, 1 vejce, 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker

Na těsto: 375 g hladké mouky, 150 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 vejce, 180 g změklého másla nebo margarínu, 2 polévkové lžíce vody, 2 zarovnané kávové lžičky kakaa

Ještě potřebujeme: 2 plechy na pečení (30×40 cm)

Postup:

  1. Na přípravu náplně v míse vařečkou smícháme brusinky s mandlemi, čokoládou, vejcem a skořicovým cukrem.
  2. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem, vanilínovým cukrem, vejcem, máslem nebo margarínem a vodou a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné zapracujeme kakao. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme světlé i tmavé těsto na pláty 20×10 cm. Světlé těsto položíme na tmavé těsto, přitiskneme a opatrně rozválíme na obdélník 40×20 cm. Na těsto naneseme náplň a uhladíme. Podélně rozřízneme a každý obdélník zvlášť srolujeme. Uložíme na 1 hodinu do chladničky.
  3. Rolády nakrájíme ostrým nožem na plátky o tloušťce 1 cm a rozložíme na plechy vyložené papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
  4. Šneky necháme vychladnout.

TIPY: Hořkou čokoládu lze nahradit jiným druhem čokolády. V dobře uzavřené nádobě můžeme šneky uchovávat 3 týdny.

Marcipánové tolary

Vystačí na asi 100 kusů

Doba přípravy: asi 20 minut

Doba pečení: asi 10 minut: elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 180 °C, plynová trouba: stupeň 4

Na těsto: 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker, 350 g hladké mouky, na špičku nože Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, ½ KL Aroma mandlového Dr.Oetker, 150 g zakysané smetany, 200 g změklého másla nebo margarínu

Na ozdobu: 2 balíčky Skořicového cukru Dr.Oetker, 250 g vlašských ořechů

Ještě potřebujeme: 3 plechy na pečení (30×40 cm)

Postup:

  1. Na přípravu těsta nastrouháme marcipán na hrubém struhadle. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem a vanilínovým cukrem. Přidáme aroma, smetanu, máslo nebo margarín a marcipán a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na třetiny a vytvarujeme válečky (Ø 3 cm).
  2. Válečky obalíme ve skořicovém cukru a uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky.
  3. Válečky ostrým nožem nakrájíme na asi 0,5 cm silné plátky a rozložíme na plech vyložený papírem na pečení. Povrch ozdobíme půlkami ořechů a lehce přitlačíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
  4. Tolary necháme vychladnout.

TIPY: Vlašské ořechy můžeme nahradit jiným druhem oříšků. V dobře uzavřené nádobě můžeme tolary uchovávat 3 týdny.

Vánoční pomerančová marmeláda

Vystačí asi na 4 sklenice á 375 ml

Doba přípravy: asi 25 minut

Přísady: nakrájená kůra z 3 chemicky neošetřených pomerančů, 500 g pomerančových filátek (asi z 9 větších pomerančů), 500 ml 100% pomerančové šťávy, 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker, 500 g cukru

Postup:

  1. Pomeranče omyjeme teplou vodou a osušíme. Oloupeme velmi tenkou vrstvu kůry a nakrájíme na jemné proužky nebo můžeme použít škrabku na citrusy. Všechny pomeranče vyfiletujeme a rozmixujeme.
  2. Do velkého hrnce vložíme rozmixované pomeranče, šťávu a kůru. Obsah balíčku Gelfix Extra smícháme s 2 polévkovými lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme.
  3. Přidáme zbytek cukru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut.
  4. Na talířek kápneme 1–2 kávové lžičky právě svařené marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme ještě 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr.Oetker.
  5. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Filetování pomeranče: Ostrým nožem okrájíme po celém obvodu pomeranče kůru až na dužinu. Pak podél bílé slupky vykrajujeme filátka tak, abychom získali čistou pomerančovou dužinu.

TIP: Milovníci zázvoru si můžou marmeládu dochutit kouskem strouhaného zázvoru.


publikováno: 12. 12. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, pečení, pečivo, sladkosti, Vánoce, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+