Víte, jak se liší mošt a džus? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Víte, jak se liší mošt a džus?

20. 1. 2020

Popíjení ovocných šťáv a moštů je ideálním způsobem, jak doplnit přes zimu vitamíny. Pokud však chcete svému tělu dodat vitamíny pocházející opravdu z ovoce a ne ty uměle přidané, měli byste vědět, který z ovocných nápojů je nešizený a jak se vlastně vyrábí. Výroba totiž ovlivňuje nejen kvalitu, ale i výslednou chuť, což poznáte na první lok (nejen) u Ovocňáku.

Jak se vyrábějí?

Zákon možná nezná rozdíl mezi moštem a džusem, vám se ale tahle znalost může hodit. Oboje je sice 100% šťáva, ale když dva dělají totéž, není to zdaleka vždycky totéž. Zatímco mošt se vyrábí jednoduše lisováním ovoce a pasterací, tak džusy, které jsou u nás v drtivé většině z koncentrátu, se vyrábějí mnohem komplikovaněji a po cestě do vaší skleničky procestují slušný lán světa.

Výroba džusu z koncentrátu totiž probíhá takto: Z vylisované ovocné šťávy se odpaří voda (a zmizí bohužel i vitamíny a aromatické látky) čímž se zahustí a vytvoří koncentrát. Ten putuje různě po světě, kde si ho jednotliví odběratelé pěkně zase naředí vodou na původní hodnotu a prodávají jako 100% šťávu. Tu zakonzervují vitamínem C, neboli kyselinou askorbovou, a následně sterilují. Ty levnější značky ani zpět původní aroma nepřidávají, něco stojí a kosmetický průmysl ho rád koupí. Proto není problém mít džus z manga, mandarinek nebo klidně čínských jablek, která jsou mimochodem v koncentrátech nejčastěji, protože největší producent jablečného koncentrátu na světě je Čína.

Obsah živin

Oproti tomu mošty, včetně těch od Ovocňáku, mají cestu do sklenky výrazně jednodušší. Ovoce je obvykle z blízkého regionu, šťáva, která byla lisována za studena, projde chvilkovou pasterací (zahřeje se pouze na 83 °C po dobu 5 sec), tím se zbaví bakterií, kvasinek a prodlouží se její trvanlivost. Přitom si uchová 70 % vitamínů a minerálů. A dál? Ještě za horka se stočí bez jakékoliv chemie a pokračuje rovnou k zákazníkovi.

Chuť

Mošt si tedy na rozdíl od džusu zachovává vysoký podíl vitamínů, obsahuje jen vodu z ovoce, které v případě těch od Ovocňáku pochází pouze z lokálních zdrojů a pasterace tu probíhá šetrně. A šetrná výroba se podepíše i na jeho chuti. Mošty opravdu chutnají a voní jako šťavnatá jablka. Nebo další ovoce. Ovocňák totiž vyrábí 14 chuťových variant, od 100% jablka až po mošty s rakytníkem, zázvorem nebo třeba černým rybízem. Pokud tedy nechcete pít jen prázdné kalorie, sáhněte spíše po českém moštu, se kterým doplníte hromadu zdravých látek a ještě si pochutnáte na opravdové chuti ovoce.

Ovocná šťáva, mošt a džus

Jedná se o 100% ovocné šťávy, které jsou vylisované z ovoce přímo nebo jsou vyrobené z koncentrátu, což ovšem musí být zřetelně uvedeno na obalu. Mošty bývají zakalenější než klasické džusy.

Nektar

Nejedná se o 100% ovocné šťávy, ovocný podíl se v nich pohybuje mezi 25 a 50 %, podle toho, z jakého ovoce pochází. Vylisovaná šťáva se ředí vodou, obvykle jsou do ní přidávány další cukry.

Ovocný nápoj

Podíl ovocné šťávy je zde zcela minimální, vlastně slouží jen na dochucení. Ovocné nápoje často obsahují aromata pro podpoření ovocné chuti a plno přidaného cukru, ne-li jenom sladidla.

O Ovocňáku:

Ovocňák je značka v Česku a na Slovensku vyráběných 100% ovocných a ovocno-zeleninových pochoutek a nápojů. Využívá výhradně české a slovenské suroviny z oblasti CHKO Bílé Karpaty a jejího okolí. Většinu si pěstuje ve vlastních sadech na česko-slovenském pomezí.

Ovocňák založila rodina Kořínkových v roce 2011 a prvním vyráběným produktem byly čisté ovocné mošty. Od té doby se nabídka rozšířila na mošty, pyré, sušené ovocné plátky a rakytníkové produkty (šťávy, sirupy, marmelády, čaje). Všechny produkty Ovocňáku jsou čistě přírodní, 100% ovocné (případně zeleninové) a neobsahují žádné chemické konzervanty nebo jiná aditiva.

www.ovocnak.cz


publikováno: 20. 1. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, nápoje, vitaminy

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+