Výživové trendy ruku v ruce s bio potravinami. Pozor také na čerstvost | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Výživové trendy ruku v ruce s bio potravinami. Pozor také na čerstvost

7. 11. 2017

V dnešní době je alternativní strava hodně diskutovaným tématem. Zahrnuje různé přístupy, jako například vegetariánství, veganství, vitariánství a další. Ti, co volí tuto cestu, si často produkty vybírají a následují další trendy jako je upřednostňování bio potravin a menších prodejců. Podle odborníků je zejména důležité dbát nejen na označení bio jako známku určité kvality, ale také na čerstvost potravin.

Není nutné vyřadit vše klasické z jídelníčku

Ačkoliv vegetariáni, vegani a právě vitariáni omezují či vůbec nekonzumují živočišné produkty, ne vždy je nutné vyřadit vše klasické z jídelníčku. Příkladem může být třeba mléko, kdy existuje alternativa v podobě rostlinných nápojů. „To, že si zvolíte určitý styl stravování a žijete jím ještě neznamená, že se musíte nutně omezovat a ochuzovat o určité druhy potravin. Například klasické kravské mléko lze nahradit opravdu lahodnými rostlinnými nápoji. Doporučit mohu špaldový nápoj a samozřejmě klasické sójové nápoje. Jsou k dostání v různých příchutích a ochucení, mnohdy ani nepoznáte, že se nejedná o mléko,“ říká Věra Čutková, majitelka internetového obchodu Bioplus.cz, který nabízí vysokou kvalitu biocerfifikovaných potravin.

Vegetariánství je vyřazení masa z jídelníčku. Někteří lidé, kteří se označují jako vegetariáni, jej nevyřazují úplně, vyhýbají se například jen konzumaci červeného masa, ale drůbež a ryby jedí. V komunitě však mnohdy za právoplatné vegetariány uznávaní nejsou.

K vegetariánskému stylu života může vést obyčejná nechuť k masu, ale také etické či náboženské přesvědčení, nesouhlas se zabíjením zvířat. Výhodou vegetariánství je větší konzumace vlákniny a méně živočišných tuků. Je však třeba dát si pozor na dostatečný příjem bílkovin, minerálních prvků jako je železo nebo zinek a také vitaminu D.

Vegani vyřazují ze stravy jak maso, tak všechny ostatní živočišné produkty. Nekonzumují tedy například vajíčka, mléčné produkty ani včelí med. Z velké míry již nejde jen o jídelníček ale o celkový životní styl, který se spojuje také s bojem za práva zvířat, odmítáním testování kosmetických produktů na zvířatech či výrobky z kůže a vlny. Vegani jedí zejména luštěniny, obiloviny, ořechy, semena, ovoce, zeleninu, houby a různé bylinky.

Vitariáni jsou v podstatě podskupinou veganů. Konzumují pouze rostlinnou stravu, která ale ještě navíc neprošla teplotou vyšší než 42 stupňů Celsia. Takováto strava bývá také nazývaná „raw food“ (z angličtiny – syrová strava). Vitariáni věří, že tepelná úprava potraviny znehodnocuje a zabíjí v nich důležité živiny a enzymy, které jsou pro lidské tělo důležité. Značnou složku jejich jídelníčku tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semínka.

Patřičné certifikáty

„Příznivci stravovacích směrů vyhledávají kvalitu nejen podle označení BIO. V obchodech je dnes totiž na ledasčem označení, že se jedná o bio, či že potraviny mají patřičné certifikáty. Mnohdy tomu tak ovšem není. Doporučuji si opravdu dobře prověřit svého prodejce, pokud to s BIO produkty myslíte vážně,“ doporučuje Čutková z Bioplus.cz.

Aby nic důležitého nechybělo

V případě alternativních trendů stravování je důležité věnovat se přípravě jídelníčku, aby v něm nic důležitého nechybělo. Nevýhodou je také větší časová i finanční náročnost na přípravu pokrmů.

Existují i různé další alternativní výživové směry, které se zaměřují na konzumaci různých druhů potravin a vyřazování jiných. Mnohé z nich mohou být v různých případech pro lidské tělo opravdu prospěšné, vždy je však třeba si pohlídat, co člověk přijímá a co by mu potenciálně mohlo chybět. Tyto směry jsou charakteristické tím, že na rozdíl od běžného „všežravce“ si člověk musí svůj jídelníček hlídat a doplňovat různé látky. Alternativní výživové směry se v poslední době stále více rozšiřují, internet je plný receptů s využitím pouze rostlinných surovin, navštívit můžete i různé takto zaměřené restaurace. O alternativních směrech se stále více mluví a získávají řadu příznivců.

www.Bioplus.cz


publikováno: 7. 11. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, luštěniny, vegetarián

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+