Vyzkoušejte božsskou podzimní páj od Josefa Maršálka | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Vyzkoušejte božsskou podzimní páj od Josefa Maršálka

11. 10. 2018

Začíná krásný, barevný čas podzimních dnů, jako stvořených pro posezení s rodinou a přáteli. Skvělá příležitost na jednoduché páje ze sezónních ingrediencí. Nejlépe chutnají čerstvé, servírované v pokojové teplotě jen tak, samotné anebo se lžičkou dobrého mascarpone či Creme fraiche. Zapíjejte je domácím chai latte či svařeným suchým rosé.

OŘECHOVÁ MEDOVÁ PÁJ S MELASOU

  • forma o průměru 28–30 cm

Křehké těsto: 250 g hladká mouka, 35 g cukr krupice, 1 g sůl, 140 g máslo, 45 g studená voda

Postup:

Mouku, cukr, sůl a máslo zpracujeme do drobenky, přidáme ledově studenou vodu a krátce zamícháme do těsta. Necháme 2 hodiny odpočinout v lednici. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 3 milimetrů a opatrně přeneseme do olejem vymazané formy na páj. Dobře přitiskneme ke dnu a okrajům. Na těsto ve formě přiložíme pečící papír a formu vyplníme fazolemi či rýží. Pečeme naslepo ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut. Po upečení papír i s fazolemi vyjmeme (nevyhazujeme; opět použijeme). Ze zbytku těsta vypícháme různě velké sněhové vločky a rovněž na pečícím papíře upečeme. Po vychladnutí lehce pocukrujeme.

Náplň: 7 velkých vajec, 100 g med, 100 g melasa, 210 g tmavý třtinový cukr, 300 g nahrubo sekané ořechy (pekanové, vlašské, lískové, mandle), 6 g sůl, 45 g rozpuštěné máslo, 1/2 lžičky mletá skořice, 1/4 lžičky mletý hřebíček 

Postup:

Všechny suroviny smícháme, máslo přidáme až poslední. Nalejeme na před­pečený základ a pečeme při 160 °C 35–40 minut. Ještě horký potřeme dvěma lžícema medu. Dozdobíme pocukrovanými vločkami. Suché svařené rosé, například Frankovka, je skvělým partnerem.


publikováno: 11. 10. 2018, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+