Vyzkoušejte zdravá amarantová semínka | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vyzkoušejte zdravá amarantová semínka

24. 4. 2015

Většina z nás tuto pseudoobilninu asi nezná. Amarantová semena označovaná jako zapomenuté svaté zrno, jsou plná zdraví prospěšných látek, které působí antioxidačně a mohou náš organizmus ochránit před závažnými onemocněními. Můžeme si na nich pochutnat při snídani, svačině či obědě. Nově si nyní můžete koupit v obchodech Tesco a Makro MENU GOLD AMARANT.

Ze střední Ameriky

Amarant je jednoletá mnohosemenná bylina s českým názvem laskavec. Řadíme ho k nepravým obilninám. Pochází ze střední Ameriky, kde byl znám již v době Aztéků, Inků a Mayů, kteří jej označovali jako „svaté zrno“. „Amarantová semínka mají v kuchyni všestranného zastoupení, dají se použít samostatně jako cereálie, nebo semletá v podobě mouky, pražená nebo naklíčená.“ vysvětlit specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold Mgr. Milan Merva.

Kvalitní zdroj bílkovin

Právem patří mezi super potraviny, je velmi chutný a vyznačuje se lahodnou oříškovou chutí. Na snídani lze připravit výbornou kaši z amarantových vložek či kombinace ovesných vloček a amarantu, na svačinu můžeme konzumovat amarantový chléb nebo křupky a na obědy či večeři lze použít Amarant jako přílohu, v kombinaci s jinou obilninou nebo pokrm z amarantové mouky. Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold doporučuje amarant všem sportovcům, kteří se snaží živočišnou bílkovinu nahradit kvalitním zdrojem rostlinné bílkoviny.

Hlavní výhody amarantu

• Semena mají vyšší výživovou hodnotu než obilniny díky vyššímu obsahu bílkovin (až 2×), tuků, některých vitaminů (B2, niacin a vitamin E), minerálních látek (např. vápník), stopových prvků (železo) a vlákniny.

• Bílkoviny amarantu mají vyšší obsah esenciálních aminokyselin než obilniny, čímž se podobají živočišným bílkovinám, takže je amarant vhodný např. pro vegetariány.

• Obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselinu olejovou a linolovou – prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek, zpomalují stárnutí mozku.

• Obsahuje skvalen, což je látka s antioxidačními účinky, která podporuje imunitní systém, regenerační schopnosti organizmu a příznivě snižuje tvorbu cholesterolu v krvi.

• Listy v čerstvém stavu obsahují poměrně významné množství vitaminu C, karotenoidů a rutinu.

• Neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro nemocné s céliakií a pro sportovce s lehkou intolerancí lepku.

• Nízká pravděpodobnost vzniku alergie na bílkovinu amarantu, předchází dobrou stravitelnost.

• Přítomnost niacinu – zmírňuje komplikace spojené s cukrovkou, zmírňuje stavy úzkosti a deprese.

• Prevence proti rakovině prsu.


publikováno: 24. 4. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dieta, nákupy, prevence, svačina, trávení

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+