Zahřejte se na cestě ovocným nápojem Natelo | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Zahřejte se na cestě ovocným nápojem Natelo

16. 11. 2012

Začátkem října se začaly na autobusových zastávkách, vlakových nádražích, ve stanicích metra či v trafikách a čerpacích stanicích objevovat speciální vyhřívané boxy, ve kterých najdete novinku od Kofoly hřejivé ovocné nápoje NATELO. Nejsou studené, ani horké, jsou ohřáté na příjemnou teplotu lidského těla 37 st. C, a tak nás pohladí po těle i po duši.

Kolik ovoce denně?

Ovocná složka v nápojích NATELO tvoří 25 – 30 % obsahu. V jednom nápoji je tak obsaženo 82 – 99 ml ovocné složky (25 – 30 % z 330 ml). Můžeme jím tedy hradit část doporučené denní dávky ovoce. Denně se doporučuje zkonzumovat 600 g zeleniny a ovoce (v poměru 2:1, tedy 400 g zeleniny a 200 g ovoce) a za jednu porci můžeme považovat dávku ovoce v množství 100 g nebo 125 ml přírodní ovocné šťávy (100% džusu).

Vyberte si ze 4 příchutí

Ovocnou složku nápoje NATELO tvoří pyré, vyráběné z přírodního ovocného koncentrátu. Vzhledem k vysokému obsahu ovocné složky v nápoji může docházet k tomu, že se na dně lahvičky usazuje ovocný sediment. Ten však vůbec není na závadu. Stačí lahvičku protřepat a pochutnat si na kvalitním, nutričně hodnotném nápoji. Nápoje NATELO jsou vyráběny ve čtyřech příchutích: broskev s kokosem, mango se skořicí, malina s kardamomem a hruška s čokoládou. Koření dodává nápojům příjemné aroma a NATELO tak potěší nejen svou chutí, ale i vůní.

NATELO je unikátní svou teplotou

Nápoje jsou ve speciálních boxech ohřívány na 37 st. C, tedy na teplotu lidského těla. Zde jsou zákazníkům k dispozici k okamžité konzumaci. Nejsou tedy ani studené, ani horké. Jsou prostě teplé a pro tělo velmi příjemné a příznivě působící. Vše, co konzumujeme, si totiž musí náš organismus nejprve ohřát (nebo ochladit) na tělesnou teplotu. A to mu nějaký čas trvá a navíc k tomu spotřebuje určité množství energie. Nápoje s nevhodnou teplotou tak nemůže naše tělo trávit a využívat bezprostředně po jejich požití. Platí tedy, že nejen když se chceme zahřát, ale i když potřebujeme zahnat žízeň, jsou vhodnější nápoje vlažné nebo teplé.

Vysoký obsah vlákniny

V jednom nápoji NATELO je obsažena zhruba třetina doporučené denní dávky vlákniny. Zastoupení vlákniny je velice prospěšné, protože i při vyšší energetické hodnotě může být tato energie uvolňována pomaleji (díky nižšímu glykemickému indexu, který potraviny s obsahem vlákniny často mají). Navíc je vláknina složka stravy, jejíž reálná konzumace u nás dosahuje zhruba poloviny množství doporučeného odborníky (25 – 30 g na den). Vláknina má řadu pozitivních vlivů na náš organizmus. Díky jejímu obsahu vyvolávají pokrmy větší pocit sytosti. Má vliv na trávení a vstřebávání sacharidů v tenkém střevě, reguluje vstřebávání tuků a cholesterolu v tenkém střevě a způsobuje zvětšování střevního obsahu. Nutí tak střeva rychleji pracovat. Je tak prevencí závažných onemocnění, např. kolorektálního karcinomu či kardiovaskulárních onemocnění, která patří mezi nejčastější příčiny onemocnění a úmrtí v České republice.

Bez konzervantů

Nápoje NATELO neobsahují žádné konzervanty. Jsou totiž vyráběny unikátní technologií horkého rozlivu, kdy se nejprve ohřejí na teplotu 90 st. C, ihned poté se plní do lahviček a nechají zchladnout. Poté se distribuují na prodejní místa. Nutriční výhodou nápojů NATELO je přidaná látka (polydextróza), která se řadí mezi rozpustnou vlákninu. Díky ní obsahují nápoje NATELO více vlákniny a mají nižší energetickou hodnotu (resp. méně využitelnou), než kdyby obsahovaly pouze cukry. Navíc je díky této kombinaci chuť nápojů příjemně sladká, nikoli přeslazená.

Ledničku zná každý, ale co umí teplička?

Ovocné nápoje NATELO najdete ve speciálních vyhřívaných boxech – tepličkách, nově postavených na místech, která míjíte, když se přesunujete do práce, za povinnostmi či za zábavou. Zatímco lednička chladí, teplička ohřívá ovocné nápoje k okamžité spotřebě. Tepličky jsou unikátní český vynález od českého výrobce pro české spotřebitele.


publikováno: 16. 11. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: cestování, mládež, nákupy, nápoje, nové technologie, ovoce, prevence, vláknina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+