Zdravé vánoční cukroví s Akademií léčivé výživy
Ani o Vánocích se nemusíme vzdávat zdravého životního stylu. S recepty z pražské Akademie léčivé výživy bude příprava cukroví i z netradičních surovin hračkou!
JETELÍČKY
Suroviny: 140 g mletých ořechů (vlašské a lískové), 50 g kukuřičné strouhanky, 30 g hrašky vanilka, 90 g agávového sirupu, 100 g syrovátky Amálka, 3 kapky citronového aromatického oleje „Just“, voda dle potřeby
Postup:
Všechny suroviny smícháme a přidáme vodu v takovém množství, abychom vytvořili vláčné těsto. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které vždy po třech kusech spojíme k sobě a doprostřed dáme neloupaný lískový oříšek. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C tak dlouho, až jetelíčky „naskočí“ a slupka oříšků popraská. Po vychladnutí sundáme z plechu a opatrně sloupneme slupku oříšku.
GOJI KULIČKY
Suroviny: 100 g slunečnicových semínek, 100 g strouhaného kokosu, 50 g goji, 4 lžíce javorového sirupu , 3 lžíce rozehřátého kokosového oleje
Postup:
Den předem si namočíme slunečnicová semínka. Druhý den je přecedíme a propláchneme. Poté všechny suroviny dáme do mixeru a rozmixujeme na hladkou hmotu. Tvarujeme kuličky a necháme je ztuhnout v chladu.
BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY
Suroviny: 200 ml vody, 50 g rýžové mouky (lze použít špaldovou, kdo snese lepek), 40 g agávového sirupu , 100 g sušených datlí (nakrájených na malé kousky), 100 g loupaných mandlí (posekaných na kousky), 50 g slunečnicových semínek, 1 lžíce mletého lněného semínka
Postup:
Uvaříme hustou kaši z vody, agávového sirupu a rýžové mouky. Do prochladlé kaše vmícháme nasekané datle, mandle, slunečnicová semínka a lžíci mletého lněného semínka. Necháme zcela vychladnout. Tvoříme malé kuličky, které mírně rozplácneme na placičku (cca 0,5 – 1 cm vysoké) a klademe na plech vyložený papírem na pečení, upečeme. Po upečení lze obalit v sušeném ovesném mléce. Pro Ty, kteří opravdu chtějí, lze jednu polovinu namáčet do rozpuštěné kvalitní hořké čokolády.