Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka

2. 10. 2020

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

Rakytníkový shrub (octový sirup)

1 hrnek (240 g) rakytníku (může být i mražený)

½ hrnku (120 g) třtinového cukru

¼ hrnku (60 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě

Postup:

Do zavařovací sklenice vložte rakytník, zasypte ho cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky. Poté přilijte ocet a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a po promíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.

Svěží rakytníková limonáda

Postup: 2 polévkové lžíce (3cl) domácího rakytníkového shrubu dolijte sodou (cca 12cl), promíchejte dlouhou lžičkou a ozdobte plátkem pomeranče a snítkou meduňky.

  • Rakytník obsahuje vitamíny B, vitamín C, vitamín D, vitamin E a vitamin K. Pomáhá s očními neduhy a kožními nemocemi. Urychluje rekonvalescenci a snižuje bolest. Příznivě působí na revmatismus, dnu a na nemoc štítné žlázy. Regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí. Léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu, dobrému fyzickému stavu a posiluje činnost srdce.

Ostružiový shrub (octový sirup)

1 hrnek (240 g) ostružin

1 hrnek (240 g) třtinového cukru

½ hrnku (120 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě

¼ hrnku čerstvé máty

Postup:

Do zavařovací sklenice vložte ostružiny, zasypte je cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky. Do druhé sklenice vložte mátu i se stonky a zalijte octem. Nechte působit, klidně v pokojové teplotě 24 až 48 hodin. Poté ocet přefiltrujte do první sklenice s ovocem a cukrem a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixeru a po promíchání do hladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.

Svěží ostružinová limonáda

Postup: 2 polévkové lžíce (3cl) ostružinového shrubu dolijte sodou (cca 12 cl) a promíchejte dlouhou lžičkou. Pro docílení větší svěžesti můžete vymačkat měsíček limetky a ozdobit ostružinou, snítkou máty a měsíčkem limetky.

  • Ostružiny obsahují vitamín C, vitamín B, fosfor, železo a vápník. Plody zlepšují celkovou fyzickou kondici, podporují regeneraci a zvyšují imunitu. Zlepšují stav cévního systému, pomáhají při arterioskleróze a křečových žilách. Mají mimořádné antioxidační účinky, dokonce napomáhají při nádorových onemocněních. Podporují metabolismus, zrychlují trávení a pomáhají při hubnutí. Chrání játra i oči. Mají antiseptické účinky.

Domácí sirup z Arónie (černá jeřabina)

1 kg čerstvě nasbírané arónie

1 l vody

40 g kyseliny citronové

1,5 kg cukru

Postup:

Do zavařovací sklenice vložte arónii a zalijte ji vodou. Přidejte kyselinu citronovou a nechte působit 24 hodin na chladném a temném místě. Vodu sceďte přes sítko, zbylé plody vymačkejte a šťávu z nich přidejte k ochucené vodě do hrnce. Na 1 l získané tekutiny přidejte 1 kg cukru a přiveďte k varu. Před bodem varu stáhněte z plamene a přelijte do čisté lahve

Limonáda z Arónie (černá jeřabina)

Postup:

2 polévkové lžíce (3 cl) domácího sirupu z arónie dolijte sodou (cca 12 cl) a promíchejte dlouhou lžičkou. Pro docílení větší svěžesti můžete vymačkat měsíček citronu a ozdobit citronovou kůrou, kterou nejprve zastříknete nad sklenicí.

  • Arónie obsahuje vitamín C, vitamínu A, viatmín B1, B6, B9, vitamín E, vitamín K, vápník, draslík, mangan, zinek, jód a železo. Posiluje imunitu, má protinádorové účinky a snižuje hladinu cukru v krvi, tedy je vhodná při prevenci cukrovky. Zlepšuje krevní oběh a stav cév. Napomáhá s léčbou močové soustavy. Přisívá k normální psychické činnosti, zmírňuje stavy únavy a vyčerpání.

Tomáš Kubíček, barman celým svým tělem i duší od roku 1998

Pořad na YouToube NA BARU https://www.youtube.com/results?…

Facebook: NA BARU

Instagram: nabaru.cz


publikováno: 2. 10. 2020, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nápoje, ovoce, ozdravné kúry, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+