Znáte blahodárné účinky kysaných produktů? | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Znáte blahodárné účinky kysaných produktů?

24. 3. 2017

S prvními jarními dny se mnoho lidí pouští do změny jídelníčku a nastartování zdravého životního stylu. Jedním z možných přístupů může být i zařazení fermentovaných potravin do běžné denní výživy. Kysané produkty podporují správnou činnost střev a přispívají k naší celkové pohodě – o jejich účincích věděli již naši předci, proces fermentace je totiž jedním z nejstarších způsobů uchovávání potravin. Přitom dle průzkumu společnosti STEM/MARK1 až 30 % Čechů vůbec netuší, jaké benefity pro naše zdraví mohou kysané produkty mít.

Fermentace je známa již od pradávna

Naši předci používali fermentaci především na uchovávání potravin. Nejstarší zmínka o řízeném kvašení pochází z Číny, kde takto upravovali potraviny již 7 000 let před naším letopočtem. Kysané produkty se ale objevovaly i později ve starověkém Egyptě či Babylonu. Fermentace stojí také za objevením dnes populárního pokrmu sushi. Pro uchování čerstvosti se naporcované a nasolené ryby nakládaly mezi rýži a kameny. Tlak kamenů a vznikající teplota a vlhkost udržovaly maso čerstvé až po dobu několika měsíců. Může za to právě probíhající proces kvašení. V souvislosti s ním vznikl i název sushi (kyselá rýže).

Proces kvašení

Fermentovanými produkty se myslí ty, jež za účasti mikroorganismů prošly procesem kvašení. Patří sem například jogurty, kefíry, mléčně kysaná zelenina, některé druhy sýrů, salámů nebo fermentované kojenecké mléko. Dnes jsou známé především jako zdraví prospěšné potraviny, jež jsou pro náš organismus dobře stravitelné, napomáhají dostat do střev přátelské bakterie a přispívají k jejich správné činnosti. Dle průzkumu společnosti STEM/MARK si je benefitů kysaných potravin mnoho respondentů vědomo, nicméně je zde stále až 30 % Čechů, kteří nevědí, proč by tyto produkty měli konzumovat, a jaký vliv mají na jejich zažívání.

Jarní jídelníček

S počátkem jara se mnoho lidí snaží po zimě odlehčit jídelníček a přejít na zdravější životní styl. Fermentované produkty mohou být dobrým startem pro tuto změnu. To potvrzuje i primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský: „Fermentace je přirozená chemická reakce, kterou najdeme všude kolem nás. Konzumace produktů, které prošly tímto procesem, nám umožňuje dostat do střev přátelské bakterie pomáhající s trávením, a je to určitá cesta, jak pozitivně ovlivnit celkový stav zažívání a docílit naší celkové pohody.“ Kysané produkty jsou vhodnou složkou potravy nejen dospělých, ale také dětí. Pro ně jsou velmi dobře stravitelné, mohou zmírnit zažívací obtíže jako je třeba nadýmaní, a tím celkově přispívají k jejich spokojenosti. Zvláště malým dětem ale nemůžeme většinu fermentovaných produktů podávat, protože ještě nemají dostatečně vyvinutý zažívací trakt. Jedinečným řešením jsou pro ně speciální fermentovaná kojenecká mléka, která jsou již zcela běžně k dostání v některých evropských zemích a brzy by měla být dostupná i u nás.


publikováno: 24. 3. 2017, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: imunita, miminko, nákupy, prevence

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+