Trendy zdraví

Hlavní strana


Další články

Zažijte italské Velikonoce v pohodlí domova

31. 3. 2021

Velikonoce jsou za dveřmi a určitě už přemýšlíte, čím byste si je letos obohatili a na čem byste si pochutnali. Abychom si ty letošní, lockdownové, zpříjemnili, podíváme se do slunné Itálie, alespoň prostřednictvím receptů. Sergio Bellini, majitel rodinné restaurace Castellana Trattoria v Brně, nám prozradil, co se vaří v období Velikonoc v Itálii.


Jak neztratit chuť k pohybu

30. 3. 2021

Pokud nejste zvyklí pravidelně se pohybovat, může pro vás být začátek poněkud těžký. Vyzkoušejte následující tipy, které vás pomohou dostat se zpět do formy.


Jak můžete povzbudit kojení

30. 3. 2021

Mateřské mléko je pro miminko tou nejpřirozenější stravou. Nejen že posiluje jeho imunitu, dodává mu potřebné vitamíny a výživu, ale hlavně utužuje a buduje vztah mezi maminkou a miminkem. Kromě toho také napomáhá k co nejrychlejšímu stažení dělohy do původního stavu, snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a pomáhá k rychlejšímu úbytku poporodních kil. Čím kojení podpořit a jak na něj?


Dejte šanci „alternativním“ druhům mouky i na Velikonoce

30. 3. 2021

Beránek, mazanec i jidáše – upečte letos tradiční pochutiny z méně známých, za to nutričně zajímavějších druhů mouky. Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka jsou sice ty nejrozšířenější varianty, v posledních letech je ale střídají i jiné, například cizrnová, pohanková nebo čiroková mouka. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, a navíc vám většina z nich umožní péct i bezlepkově, takže mohou bez obav kouzlit i celiaci.


Půst s tradicí

29. 3. 2021

K nejznámějším půstům s dlouholetou tradicí určitě patří velikonoční půst. Velikonoce jsou považovány za hlavní křesťanský svátek, o jehož hlubší prožití se má postarat tzv. přípravná doba neboli doba postní. Velikonoční půst církev praktikuje přes sedmnáct set let a mnohem více než o jídlo jde o čas, o vytvoření prostoru pro Boha. Právě v postní době hledají křesťané více času na Boha – zříkají se jídla a zábavy, aby se na něj mohli plně soustředit i jinými prostředky než jen modlitbou.


Roušky mohou způsobit „maskné“. Jak pečovat o pleť v dnešní době?

29. 3. 2021

Od roušek a respirátorů jsme si skoro neodpočinuli už rok. Pod ochranou dýchacích cest se ale mnohým často tvoří akné, opary, suchá kůže, či ekzém. Tomu se dá zamezit správnou péčí o pleť.


Aroma, složení a lupnutí, tři kritéria pro kvalitní čokoládu

29. 3. 2021

Chystáte se nakoupit na Velikonoce čokoládovou koledu? Pravá a kvalitní čokoláda je už po staletí váženou komoditou a v minulosti měly možnost ji ochutnat pouze bohaté vrstvy. Dnes se na trhu dá najít nepřeberné množství čokoládových produktů. Otázkou ale stále zůstává, jak se vlastně pozná kvalitní čokoláda? Podle odborníků na pravou čokoládu jsou tři hlavní poznávací indikátory. Patří mezi ně aroma, složení – a takzvané lupnutí.


Otevřeně o ženském alkoholismu

26. 3. 2021

Jak těžké je abstinovat v zemi, kde je pití společenská norma? O tom vypráví Michaela Duffková, autorka vítězného blogu Magnesia Litera 2019. V nakla­datelství Motto nyní vychází její kniha Zápisník abstinentky, ve které působivým způsobem otevírá tabu ženského alkoholismu. Navazuje tak na svůj loňský úspěšný debut s knihiu Zápisník alkoholičky. Duffková s nebývalou otevřeností líčí kritické momenty své abstinence, svěřuje se s čerstvou zkušeností dvojnásobné mámy a zveřejňuje také příběhy dalších abstinujících alkoholiků.


Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+